• Big Story

    Πάνος Λάμπρου: Ο Μπανιάς, ο Ρήγας, η Τήλος και οι Πυρήνες

    Πάνος Λάμπρου


    Ο μετακλητός συνεργάτης του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, που φέρεται να είναι ο συνομιλητής μελών των Πυρήνων της Φωτιάς, είναι ένα από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τις ρίζες του στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), η οποία ιδρύθηκε το 1991 από τον γνωστό στην οικογένεια της Αριστεράς, Γιάννη Μπανιά – επικεφαλής το 2007 στο ψηφοδέλτιο επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ- και αφομοιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013.

    Ο Πάνος Λάμπρου έχει μακρά διαδρομή στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, μέσα από τη συμμετοχή στην περίφημη νεολαία ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος αλλά και μετέπειτα στο ΚΚΕ εσωτερικού.
    Το “πνευματικό παιδί” του Γιάννη Μπανιά, υπήρξε ένα ιδιαίτερα ενεργό στέλεχος, κυρίως στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως έγινε περισσότερο γνωστός στους “κοινωνικούς αγώνες”, μέσα από τη πρωταγωνιστική συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων στην Τήλο.

    Μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από 2 χρόνια (28.11.2013) ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ με τίτλο “Η αριστερά στο πλευρό των ομόφυλων ζευγαριών” ζητούσε συγνώμη προς την ομοφυλοφιλική κοινότητα “γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ολιγώρησε, δε μπήκε όσο μπροστά θα έπρεπε προκειμένου όλοι οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό”, ενώ παρακάτω συμπληρώνει πως “ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση την απόφαση του πρώτου ιδρυτικού του συνεδρίου δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει άμεσα στην άρση των διακρίσεων στη ΛΟΑΤ κοινότητα”.

    Η αλήθεια είναι πως ο Πάνος Λάμπρου ήταν πρώτους που απαίτησε ο Ρήγας Φεραίος να ανοίξει τις πόρτες του στην ομοφυλοφιλική κοινότητα, στο φεστιβάλ Αυγής-Θουρίου, κάτι που ομολογούν και πολλοί παλιοί του σύντροφοι. Μετά από χρόνια έγινε μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας της ανανεωτικής Αριστεράς “Εποχή”, στην οποία συνεχίζει και αρθρογραφεί. O κ. Λάμπρου, ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του μέλους της «17 Νοέμβρη» Ηρακλή Κωστάρη, ισοβίτη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Τώρα βρίσκεται “αντιμέτωπος” με τις κατηγορίες του πάλαι ποτέ συναγωνιστή του και θιασώτη της ανανεωτικής Αριστεράς Γιάννη Πανούση.



    ΣΧΟΛΙΑ