• Big Story

    Κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις πάνω από μνήματα και αποκαΐδια

    • NewsRoom


    Ενώ η Ελλάδα θρηνεί τους νεκρούς της τραγωδίας στο Μάτι, τα ονόματα των οποίων δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει την άμυνά της πάνω στα αποκαΐδια, προσπαθώντας να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «επικοινωνιακή καταιγίδα» που ενορχηστρώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός παρουσίασε σήμερα το σχέδιο αναβάθμισης της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αφού πρώτα έχασαν τη ζωή τους 92 άνθρωποι.

    Το παραδέχτηκε σε πρωινές δηλώσεις του και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ότι ο επανασχεδιασμός έχει ξεκινήσει μεν εδώ και μήνες, αλλά επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε λόγω των πρόσφατων τραγικών γεγονότων.

    Η δήλωσή του γεννά δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί έπρεπε να περάσουν τριάμισι χρόνια για την ολοκλήρωση του επανασχεδιασμού και δεύτερον, μήπως ο επανασχεδιασμός επιταχύνθηκε και ολοκληρώθηκε άρον-άρον και όπως-όπως, ακριβώς λόγω της πίεσης των τραγικών γεγονότων;

    Παρά τις αμφιβολίες που γεννά η αποτελεσματικότητα του σχεδίου αναδιοργάνωσης, στα χαρτιά τουλάχιστον προβλέπεται η δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ενώ η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας καταργείται.

    Η νέα υπηρεσία θα ανήκει διοικητικά στο υπουργείο Εσωτερικών και ο διοικητής της θα επιλεγεί από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Θα πρόκειται για πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής επάρκειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

    Στο πλευρό του διοικητή θα λειτουργεί μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο, στο οποίο θα εμπλέκονται επιστημονικοί φορείς που ειδικεύονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (μεταξύ των οποίων, ο Δημόκριτος, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, κ.λπ).

    Επίσης, συγκροτείται μόνιμο και διαρκές επιτελείο διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ  η ΕΛ.ΑΣ., ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Λιμενικό, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ.

    «Όχι κάλπες στα αποκαΐδια»

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, όπως και από το Λαύριο, ότι τίποτα δεν θα κουκουλωθεί, όλα θα διερευνηθούν, χωρίς να ενοχοποιηθούν αυτοί που έδωσαν τη μάχη. «Ούτε οι πυροσβέστες, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια».

    Συμπλήρωσε πως το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας. «Αυτό είναι το σημαντικό, όχι να ζητάμε κάλπες στα αποκαΐδια» πρόσθεσε.

    Χαρακτήρισε τις πυρκαγιές ανείπωτη τραγωδία, η οποία, πρόσθεσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, βαθύ τραύμα στη χώρα, βαθύ τραύμα σε όλους μας».

    «Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

    «Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα, και σε εμένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε ότι «οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος τα ‘γιατί’ και τα ‘πώς’, με αδιάβλητες διαδικασίες».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι μετά τη συνάντηση με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, από τους οποίους ζήτησε να κάνουν αποτίμηση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε τον καθηγητή Γιόχαν Γκεόργκ Γκολντάμερ να συγκροτήσει επιτροπή υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών.

    Η επιτροπή θα έχει στόχο να διερευνήσει άμεσα τις αιτίες της τραγωδίας, αντικειμενικά και αδιάβλητα, και θα εκπονήσει έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραγικός επίλογος: Στη δημοσιότητα η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα των 92 νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρύ πένθος: Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στη φωτιά



    ΣΧΟΛΙΑ