• Big Story

    Panama Papers: Δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν κάνει φοροδιαφυγή


    Σε δημόσια θέα βρίσκεται πλέον η βάση δεδομένων των Panama Papers, που είναι προσβάσιμη από τον καθένα που ενδιαφέρεται να αναζητήσει στοιχεία για «ύποπτες» offshore εταιρείες – όμως παράλληλα, τα στοιχεία φέρνουν στο φως άγνωστα μέχρι τώρα δεδομένα για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας. Οι πληροφορίες θα αποτελέσουν ένα νέο εργαλείο στους δικηγόρους που ασχολούνται με το Ναυτικό Δίκαιο και συχνά είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν σε δικαστικές διαμάχες.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Panama Papers με τη λέξη-κλειδί «ναυτιλία» (shipping) περιλαμβάνονται περισσότερες από 1.200 εταιρείες, καθώς και αρκετά πρόσωπα που σχετίζονται με τον κλάδο της ναυτιλίας. Όμως δεν είναι μόνο αυτές. Εικάζεται ότι εκτός από ναυτιλιακές εταιρίες πολλοί έκρυψαν καλά τα χρήματα τους.

    Γνωστός νομικός δήλωσε ότι τα στοιχεία θα αποτελέσουν πιθανότατα ένα νέο εργαλείο στην εργαλειοθήκη των δικηγόρων σε κάποιες περιοχές του κόσμου όπως στις ΗΠΑ , όπου η ομοσπονδιακή νομοθεσία για τη ναυτιλία ευνοεί την αποκάλυψη του πέπλου μυστικότητας των επιχειρήσεων. Κατά τον ίδιο, τα στοιχεία θα βοηθήσουν τόσο στην απόδοση ευθυνών, όσο και στην ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων μετά από δικαστικές αποφάσεις.

    «Άπαξ και έχει υπάρξει δικαστική απόφαση, τότε θα υπάρξουν πολλές δυνατότητες αναζήτησης ανάκτησης περιουσιακών δεδομένων, είτε από μέρη με τα οποία συνεργάζεται ο οφειλέτης, είτε από τις τράπεζές του», ανέφερε, εξηγώντας πως οι δικηγόροι αξιοποίησαν με τον ίδιο τρόπο και τις διαρροές του WikiLeaks.

    Ωστόσο, τα Panama Papers δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς η σύσταση offshore εταιρειών αποτελεί συνήθη πρακτική στον τομέα της ναυτιλίας, και η Mossack Fonseca είναι απλά μία από τις πολλές εταιρείες στον Παναμά που κάνουν αυτή τη δουλειά. Βέβαια, η συγκεκριμένη εταιρεία αναλαμβάνει τη σύσταση εταιρειών στη δικαιοδοσία 21 χωρών, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.

    Μεταξύ των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων των Panama Papers είναι, ενδεικτικά. θυγατρικές του ομίλου Cosco, της China Shipping Group, καθώς και των BW Group, Fred Olsen & Co και Evergreen Marine.

    Πάντως, με δεδομένο ότι η χρήση offshore εταιρειών είναι συνήθης πρακτική στην ναυτιλία, η εμφάνιση απλά στη βάση δεδομένων των Panama Papers δε σημαίνει απαραιτήτως πως οι εταιρείες αυτές έχουν εμπλακεί σε κάποια παράνομη δραστηριότητα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ο Γιώργος Μελισσανίδης έδωσε παραγγελίες 110 εκ. ευρώ για νέα πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ