• Big Story

    Όλη η αλήθεια. Τι θέλει το ΔΝΤ. Τι δίνει η κυβέρνηση

    ΔΝΤ


    Στις “ιδεολογικές εμμονές” του ΔΝΤ επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για το γεγονός ότι ούτε οι διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους κατέληξαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα βασικά σημεία τριβής που αποτρέπουν τη συμφωνία παραμένουν τα γνωστά, με πρώτο και… καλύτερο τα εργασιακά.

    Όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, το ΔΝΤ έχει “στυλώσει τα πόδια” και αρνείται να μετακινηθεί από τις θέσεις του για τα εργασιακά, που είναι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και η επαναφορά του δικαιώματος lockout των εργοδοτών, ενώ την ίδια στιγμή δε δέχεται καν να συζητήσει το αίτημα της Αθήνας για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντίθετα ζητά δραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, προτάσσοντας την ανάγκη για μία πιο ευέλικτη αγορά εργασίας.

    Μάλιστα, αυτό που λένε πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι ότι το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται καν για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που υποστηρίζεται από σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ενώ ακόμα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφεύγουν να αντιπαρατεθούν με το ΔΝΤ στο ζήτημα αυτό για να μη διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επιλέγοντας τη σιωπή…

    Όμως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά δεν είναι οι μόνες που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά στην απαίτηση του Ταμείου για προνομοθέτηση της μείωσης του αφορολογήτου και των περικοπών συντάξεων για το 2019 και μετά, δύο μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ το καθένα. Εδώ η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δεν έχει περιθώριο ελιγμών, καθώς το ΔΝΤ δεν πείθεται ότι οι στόχοι του 2019 μπορούν να καλυφθούν χωρίς λήψη επιπλέον μέτρων, και οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στο ζήτημα των συντάξεων, καθώς το ΔΝΤ να πιέζει για “ξαφνικό θάνατο” της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς ήδη από το 2019, με την ελληνική πλευρά να αντιτείνει ότι μία τέτοια παρέμβαση στο συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε έναν χρόνο, αλλά πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες – μιλάμε άλλωστε για ένα μέτρο που σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιφέρει μείωση συντάξεων κοντά στο 30%! Η πρόταση της Ελλάδας είναι για μία μεταβατική περίοδο πέντε ετών από το 2020 ως το 2025, μία πρόταση που όμως δε βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ.

    Από εκεί και πέρα, εμπλοκή υπάρχει και με τα αντισταθμιστικά μέτρα (αντίμετρα) που προτείνει η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει την επιβάρυνση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές. Τα αντίμετρα αυτά θα είναι κατά κύριο λόγο μειώσεις στη φορολογία, τις οποίες όμως η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι θα υλοποιούνται ταυτόχρονα με την εφαρμογή των “κακών” μέτρων, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς, των οποίων η θέση είναι ότι τα αντίμετρα θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο αφού πιστοποιηθεί η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The Wise Man: Πως ο Δημήτρης Σπυρίδης του Metropolitan έβγαλε σε ένα χρόνο κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν ψηφίζουμε τα υπερβολικά μέτρα που έφερε η ανικανότητα Τσίπρα (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προ των πυλών οι έλεγχοι της εφορίας για καταθέσεις και εισοδήματα – Στο μικροσκόπιο 1,2 εκατ. ΑΦΜ



    ΣΧΟΛΙΑ