• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις για Καλογήρου – Στον αέρα η συμφωνία – Παράλογες απαιτήσεις από την οικογένεια Λεμονή

    Λεμονή

    Οικογένεια Λεμονή


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας Καλογηρου – Σάμι Φαις καθώς η  πλευρά Λεμονή  φαίνεται ότι «πυροβολεί»  το deal σε μία προσπάθεια να «καθαρίσει» τα προσωπικά της χρέη που έχει στις τράπεζες  και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα. Ξαφνικά η οικογένεια Λεμονή εγείρει απίθανες απαιτήσεις στις τράπεζες. Για παράδειγμα ζητεί 
    • Να πουλήσουν το αεροπλάνο  -που είχαν αγοράσει με δάνειο οι Λεμονήδες- και τα χρήματα της πώλησης να τα ρίξουν  στα προσωπικά τους δάνεια ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια απαίτηση που δεν έχει καμιά λογική καθώς η οικογένεια δεν πλήρωσε ούτε μια δόση για το συγκεκριμένο αεροπλάνο.  Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το mononews.gr η οικογένεια Καλογήρου αγόρασε με leasing το 2009 ένα ιδιωτικό αεροπλάνo, για τις μετακινήσεις της οικογένειας τόσο στο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Όμως μέχρι το 2016 δεν έχει πληρώσει καμία δόση με αποτέλεσμα η τράπεζα να της κάνει αγωγή για οφειλές ύψους 5 εκατ.  ευρώ.

    Hawker_Beech_390_Αεροσκάφος Beech 900

    • Να κουρέψουν το υπόλοιπο ποσό και κυρίως να άρουν τις προσημειώσεις από ιδιόκτητα ακίνητα τους. Σημειώνεται ότι ήδη τράπεζα έχει δεσμεύσει και έχει βγάλει σε πλειστηριασμό ακίνητο της οικογένειας στο Καστρί με πρώτη τιμή τα 870.000 ευρώ. Το θέμα του πλειστηριασμου  είχε αποκαλύψει το mononews.gr προ ολίγων ημερών. Η οικογένεια Λεμονή διαθέτει ακόμα μια τεράστια έκταση στην Πελοπόννησο. Στο κτήμα αυτό έχουν κατασκευαστεί πολυτελείς κατοικίες. 
    Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να πέσουν οι τελικές υπογραφές  για τη διάσωση της αλυσίδας υποδημάτων Καλογήρου.
     
     
    Τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.
     
    Οι πληροφορίες χθες, έλεγαν ότι  ήταν όλα έτοιμα  για την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ του επιχειρηματία Σάμι Φάις και των τραπεζών για την εξαγορά της Καλογήρου. (Φ. & Κ. Λεμονής).  Το σχέδιο για τη σωτηρία της Φ. & Κ. Λεμονής προβλέπει τα εξής:
    • Στο νέο εταιρικό σχήμα πλειοψηφών μέτοχος θα είναι ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ενώ μικρότερη συμμετοχή θα έχουν τα Αττικά Πολυκαταστήματα. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι μέτοχος θα είναι και η οικογένεια  Λεμονή, η τελευταία με ποσοστό 15% με 20%. Διεθνώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι παλαιοί μέτοχοι αποχωρούν ολοκληρωτικά από τις εταιρίες τους και ειδικά στις περιπτώσεις που ευθύνονται για την απαξίωση της εταιρίας τους. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι τράπεζες δέχονται να παραμείνει η οικογένεια όταν έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι η οικογένεια Λεμονή δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.

     

     
    Σαμι Φάις
    Σαμι Φάις

    • Όλα τα ακίνητα της επιχείρησης συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ θα μεταβιβασθούν στις τράπεζες.

    • Η απομείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω της μεταβίβασης των ακινήτων, αλλά και μέσω διαγραφής χρεών.  Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, 55,12 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τη μη αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου που είχαν χορηγήσει στην εταιρεία οι Alpha Bank, Eurobank και Εμπορική (πλέον έχει εξαγορασθεί από την Alpha Bank) και έληξε στις 21/10/2016.

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει για το περιεχόμενο της πρότασης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεχθούν ένα “κούρεμα” οφειλών της τάξεως του 40%, με το υπόλοιπο των οφειλών να εξοφλείται σε 48 δόσεις, ενώ στις τράπεζες θα περάσει και το σύνολο των ακινήτων της επιχείρησης. Αντίθετα, δεν προβλέπεται κούρεμα οφειλών προς τους προμηθευτές της αλυσίδας, ενώ άμεσα θα καταβληθούν οι οφειλές στους εργαζομένους, καθώς και τα οφειλόμενα μισθώματα, ενώ ως προς τα χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται ρύθμιση οφειλών σε 180 δόσεις.

    • Στη νέα εταιρεία θα μεταβιβασθούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει και τους εργαζομένους. Οι νέοι επενδυτές θέλουν να διατηρήσουν τα ισχυρά σήματα που έχει η εταιρεία «Φ & Κ Λεμονής» και ειδικά την ιστορική επωνυμία «Καλογήρου».

    Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου σχήματος θα είναι να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα, να μπουν εμπορεύματα στα ράφια και στις βιτρίνες και να γίνουν σε κάποια εργασίες ανακαίνισης. Επίσης, θα αυξηθεί ο χώρος των shops in shop «Καλογήρου» εντός των πολυκαταστημάτων Attica.

    Σαμι Φάις-Μαρία Καλάβρια
    Σαμι Φάις-Μαρία Καλάβρια

     



    ΣΧΟΛΙΑ