• Big Story

    Ο Draghi έτοιμος να στηρίξει τις αγορές σε περίπτωση Brexit

    Mario Draghi

    Mario Draghi. Επικεφαλής ECB


    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τις αγορές στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι υπέρ του Brexit, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους της τράπεζας.

    Μάλιστα, στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να πραγματοποιήσει τη δήλωση στήριξης το πρωί της 24ης Ιουνίου, πριν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προκειμένου να εκτονώσει τον πανικό που μπορεί να προκαλέσει στους επενδυτές ενδεχόμενο Brexit και να περιορίσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Η υπόσχεση της ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), επιτρέποντας την ανταλλαγή ευρώ και βρετανικών λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα δύο νομίσματα, υποστήριξαν οι πηγές. Από την πλευρά τους, η ΕΚΤ και η ΒοΕ αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

    Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω θα τεθούν σε εφαρμογή, μόνο στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης είναι υπέρ του Brexit.

    O διοικητής της BoE, Mark Carney, αναμένεται να συναντηθεί με τον Mario Draghi στην Φρανκφούρτη στις 23 Ιουνίου, την ημέρα του δημοψηφίσματος. Επιπλέον, οι διοικητές των 19 κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης έχουν προγραμματίσει μια τηλεδιάσκεψη την επόμενη ημέρα, στις 24 Ιουνίου.

    Το Σαββατοκύριακο μετά το δημοψήφισμα, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ελβετία, για την ετήσια συνεδρίαση της ΒIS.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/den-ine-farsa-m-vretania-ontos-odevi-pros-brexit/53345

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ