• Big Story

    Ο άνθρωπος που έχει στα χέρια του ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προβλέπει την πλήρη καταστροφή


    O Bill Gross, ο συνιδρυτής της Pacific Investment Management Company (PIMCO) και συγγραφέας, δεν είναι αισιόδοξος ότι το μέλλον θα είναι όπως το πρόσφατο παρελθόν. Στην τελευταία του οικονομική έκθεση, υποστήριξε ότι οι αστρονομικές αποδόσεις που βίωσαν οι επενδυτές ομολόγων και μετοχών τα τελευταία 40 χρόνια ήταν μια ανωμαλία που δε θα επαναληφθεί.

    Ο Gross παρατήρησε δύο διαγράμματα – το ένα είναι ο δείκτης ομολόγων Barclays US Aggregate και το άλλο είναι ο δείκτης S&P 500 – και δήλωσε ότι η σταθερή ανοδική πορεία των τιμών των ομολόγων και η συμπαγής αλλά ακόμη ανταποδοτική ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών δε θα ξανασυμβούν.

    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO
    Ο Bill Gross, συνιδρυτής της PIMCO

    Με δικά του λόγια ο Gross εξηγεί:

    “Από την έναρξη του δείκτη Barclays US Aggregate ή του δείκτη ομολόγων Lehman το 1976, οι αγορές ομολόγων έδιναν στους συντηρητικούς επενδυτές αποδόσεις 7,47% με εντυπωσιακά μικρή μεταβλητότητα. Κάποιος που παρατηρεί απλά το διάγραμμα θα του προκαλούσε έκπληξη, όπως και σε μένα, η σταθερή αύξηση του πλούτου, ακόμα και σε πτωτικές αγορές (bear) όπου οι 30 ετών αποδόσεις του Θησαυροφυλακίου έπιαναν το 15% στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

    Το γράφημα αποδεικνύει το αντίθετο, επειδή καθώς οι τιμές των ομολόγων ακολουθούσαν πτωτική πορεία, οι ολοένα και υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις διόρθωναν το κακό και οδηγούσαν ακόμη και σε θετικές κατά τη διάρκεια των περιόδων πτωτικών αγορών (bear), όπως το 1979-84, ή και πιο πρόσφατα το 2013. Δεν είναι αξιοσημείωτο; Ακόμα και ο Sherlock Holmes να ήθελε να αποδείξει το εναντίον, το μόνο που θα έβρισκε θα ήταν ελάχιστες 12μηνες περίοδοι όπου οι αγορές επέστρεφαν αρνητικές αποδόσεις.

    screen shot 2016-06-02 at 8.30.07 am

    Οι μετοχές δεν είναι τόσο ομαλές αλλά οι ετήσιες αποδόσεις (με μερίσματα) κινούνταν 3% υψηλότερα από τα ομόλογα, όπως δείχνει και το διάγραμμα 2. Έτσι θα έπρεπε να είναι: οι μετοχές να επιδεικνύουν υψηλότερη ιστορική μεταβλητότητα αλλά μεγαλύτερες αποδόσεις.

    Αλλά αυτό που έχω συμπεράνει από τις παρατηρήσεις μου είναι ότι αυτή η 40ετής περίοδος ήταν αρκετά αξιοθαύμαστη – ένας γκρίζος αν όχι μαύρος κύκνος (black swan event) δε μπορεί να επαναληφθεί.

    Πιο εύκολα θα ζήσετε ξανά μια εμπειρία αντίστοιχη με αυτή την 40ετή περίοδο στον Άρη παρά στη Γη”.

    screen shot 2016-06-02 at 8.30.51 am

    Και ενώ αυτές οι συνθήκες συνήθως επικρατούν στα black swan γεγονότα, δεν είναι ξεκάθαρο αν εδώ έχουμε να κάνουμε με ‘μαύρο κύκνο’.

    Ένα τέτοιο γεγονός είναι μεγάλης επικινδυνότητας – ή αρνητικό συμβάν – που συμβαίνει έξω από το πλαίσιο όλων όσων θεωρούνται πιθανό να συμβούν, αλλά πλέον χρησιμοποιείται για να περιγράψει “άσχημα γεγονότα που πιστεύουμε ότι θα λάβουν χώρα”.

    Φυσικά, ο Gross χρησιμοποιεί τον όρο “black swan” σαν έναν τρόπο να περιγράψει τις αποδόσεις των επενδύσεων σε παραπάνω από μια κατηγορία κεφαλαίων που πηγαίνει καλύτερα από το μαθηματικά προβλεπόμενο.

    Το πιο σημαντικό πάντως που βγαίνει από τα λεγόμενα του Gross είναι το ότι αν κάποιος αναζητάει καλές αποδόσεις μάλλον θα πρέπει πλέον να πάει στο διάστημα, ή κάτι τέτοιο. Ο Gross δεν παραλείπει, επίσης, να προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι έρχονται δύσκολοι καιροί και ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και χαμηλότερες αποδόσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-draghi-vithise-tis-trapezes-andreas-kanellopoulos-ke-giorgos-apostolopoulos-i-kerdismeni/50487

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/skourletis-ischiro-ependitiko-endiaferon-gia-admie-tin-erchomeni-evdomada-i-prokirixi-tou-diagonismou/50337

     



    ΣΧΟΛΙΑ