• Big Story

    “Σύννεφα” λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup: Nαυάγιο με το χρέος – νέες διεκδικήσεις

    • NewsRoom


    Εν όψει του προσεχούς Eurogroup την 15η Ιουνίου, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι μεν θετικό, ωστόσο από το EuroWorking Group διαπιστώθηκαν κάποιες αποκλίσεις και “αστερίσκοι” όσον αφορά στις υποχρεώσεις αλλά και τα αιτήματα της Αθήνας, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης.

    Στο EuroWorking Group διαπιστώθηκε πρόοδος, ωστόσο οι τεχνοκράτες φαίνεται πως δεν συμφώνησαν στο ύψος της δόσης αλλά ούτε και σε θέματα που αφορούν στο αναπτυξιακό σχέδιο που «υπογράφουν» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ελλάδα.

    Το μεγάλο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει το χρέος, για το οποίο αν και υπήρξαν κάποιες “βελτιωτικές” προτάσεις, δεν αποτυπώθηκαν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη κάποιας προόδου σε επίπεδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ και των κλιμακίων των θεσμών.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα του οποίου θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της διαπραγμάτευσης.

    Οι εκκρεμότητες – Τα ελληνικά αιτήματα

    Σε πρώτη φάση αυτό που εξετάζεται είναι το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα, εάν και εφόσον βγει «λευκός καπνός» από τη διαπραγμάτευση. Από τη στιγμή που για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, η Αθήνα ζητεί ένα πιο διευρυμένο πακέτο από αυτό των 7,4 δις. Ειδικότερα το ελληνικό κλιμάκιο φέρεται να ζητά μία δόση της τάξης των 11 δις ευρώ με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας. Παράλληλα η κυβέρνηση προσδοκά από μια τέτοια εξέλιξη να εμφανίσει πολιτικά ένα άλλο πρόσωπο για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή.

    Ένα άλλο θέμα που θέτει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, είναι το αναπτυξιακό πακέτο το οποίο φέρεται να εμπεριέχει αρκετές ασάφειες. Η Κομισιόν περιορίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σε μια αύξηση των δανείων από το πακέτο Γιούνκερ (σ.σ. χαμηλότοκα ανακυκλούμενα δάνεια για υποδομές και ιδιωτικές επενδύσεις, την ώρα που η Ελλάδα ζητά περισσότερα: Παρεμβάσεις στο ΕΣΠΑ, όπως περιορισμός της γραφειοκρατίας της ΕΕ και εξαίρεση της εθνικής συνεισφοράς από τον υπολογισμό των πλεονασμάτων κ.ο.κ.

    Σε δηλώσεις του χθες, στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών για την πολιτική συνοχής στη Μάλτα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης είπε πως «τα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων είναι απολύτως απαραίτητα σε αυτή την προσπάθεια. Διεκδικούμε περισσότερους πόρους καθώς και απλοποίηση των διαδικασιών διαχείρισής τους».

    Παράλληλα άφησε αιχμές για  «συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν τον περιορισμό της πολιτικής συνοχής».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αισιοδοξεί για συμφωνία ο Nτάισελμπλουμ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 7,4 δισ. ευρώ η δόση για την Ελλάδα – Τα «αγκάθια» ΔΝΤ-Γερμανίας παραμένουν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: “Σύννεφα” λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο: “Nαυάγιο” με το χρέος και νέες διεκδικήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ