• Big Story

    Παρασκήνιο: Ο Τσίπρας, ο ΔΟΛ και η «μάχη» με τα media

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Το νοσοκομείο «Ευγενίδειο» στο οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποβλήθηκε επιτυχώς σε επέμβαση κήλης έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Πολύ καλούς  και εξειδικευμένους γιατρούς. Έχει όμως κι ένα βασικό μειονέκτημα: Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα κεντρικά γραφεία του ΔΟΛ επί της οδού Μιχαλακοπούλου.

    Γενικώς η υπόθεση ΔΟΛ δεν είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο θέμα για τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε μεν τον πόλεμο με τον Σταύρο Ψυχάρη που εκδιώχθηκε από την επιχείρηση, όμως ο άλλοτε πανίσχυρος δημοσιογραφικός οργανισμός παραμένει ένα απόλυτα εχθρικό μέσο απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και όχι μόνο αυτό. Η απόκτησή του από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη σημαίνει την συνέχιση μιάς σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής από τις εφημερίδες του συγκροτήματος και ασφαλώς την άμεση στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, μπορεί σε προσωπικό επίπεδο ο πρωθυπουργός να κέρδισε τον μέχρι πριν από μερικά χρόνια κραταιό εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, στα σημεία όμως η κυβέρνηση βγαίνει ζημιωμένη από την εξέλιξη της υπόθεσης ΔΟΛ.

    Το πρόβλημα με τα media είναι συνολικότερο για την κυβέρνηση Τσίπρα. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η συντριπτική πλειονότητα του Τύπου βρίσκεται απέναντί του, την ώρα που η επιχείρηση «καθαρά χέρια» στο εκδοτικό τοπίο δεν πήγε και τόσο καλά. Η εξεταστική επιτροπή που έγινε σχεδόν πριν από έναν χρόνο κατέδειξε τις διασυνδέσεις του Τύπου με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη θαλασσοδανείων και χαριστικών ρυθμίσεων, όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

    Ήρθε και η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον διαγωνισμό για τις άδειες και τα πράγματα μπερδεύτηκαν πιο πολύ. Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου φαίνεται πως δεν έχει υποστείλει ακόμη την σημαία κατά της διαπλοκής στον χώρο των ΜΜΕ. Η τελευταία εξέλιξη με την απόφαση του ΕΣΡ να προτείνει την χορήγηση επτά τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ανακάτεμα της τράπουλας στο μιντιακό τοπίο. Το ΕΣΡ δίνει επτά άδειες, η κυβέρνηση έσπευσε να συμφωνήσει με αυτό και αυτομάτως ανοίγει μία νέα συζήτηση στον χώρο των καναλιών για το ποιοι θα είναι οι διεκδικητές των συχνοτήτων.  Σε μία χρονική στιγμή που οι καναλάρχες χτίζουν ήδη συνεργασίες και ξαναβλέπουν από την αρχή τον ρόλο τους στο τηλεοπτικό πεδίο. Αναμφισβήτητα η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα δημιουργήσει νέα μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με την πρώτη να διαμηνύει πως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία κουβέντα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Ήδη άρχισαν οι πρώτοι ψίθυροι για το φάσμα και για το κατά πόσο αυτό χωράει μόνο τις επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και όχι θεματικές.

    Το Μαξίμου αναμένει συγχρόνως και τις εξελίξεις περί τον «Πήγασο» και την δημοπράτηση των τίτλων της επιχείρησης περί τα τέλη Ιουλίου για να δει πού τελικώς θα κάτσει η μπίλια τουλάχιστον στον χώρο των εκδόσεων. Θα μείνει η κυβέρνηση με μέσα όπως η ΕφΣυν, η Αυγή και το Documento να την υποστηρίζουν ή θα αποκτήσει και άλλα μέσα όπως για παράδειγμα τα αναβαπτισμένα έντυπα του Ομίλου Μπόμπολα για τα οποία κανείς δεν ξέρει αν θα ξανανοίξουν ή πότε θα γίνει αυτό. Ένας νέος γύρος περί τα media μόλις άρχισε…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η εκδίκηση του Νίκου Φίλη: «Δεν θα είχα αντίρρηση σε εξεταστική για τον Καμμένο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση – σοκ για την κυβέρνηση: Στο όριο της αυτοδυναμίας η ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο νοσοκομείο ο Τσίπρας – Τι λέει η ανακοίνωση του Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ