• Big Story

    Τι αναζητά η Αθήνα στις ΗΠΑ-Τι επιδιώκει ο αμερικανικός παράγοντας

    Τσίπρας-Τραμπ


    Επενδύσεις, οικονομία, ομογένεια, ασφάλεια, περιφερειακές εξελίξεις, ενέργεια, είναι οι τομείς που έχουν μπει στο κυβερνητικό «ραντάρ» και που θα τεθούν στο επίκεντρο σειράς επαφών και συζητήσεων που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, με ανώτατους και ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, επενδυτές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ομογένειας, με αποκορύφωμα βεβαίως τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τραμπ.

    Σαφώς και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Τραμπ είναι η πλέον σημαντική εξέλιξη του ταξιδιού του, αλλά ο κ. Τσίπρας έχει ανοικτά θέματα, με το ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να καταστούν επικίνδυνα για την ελληνική οικονομία. Η συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες με την Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι δύσκολη και η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι πιθανόν να δεχθεί πιέσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

    Για το λόγο αυτό προηγήθηκε και η σύσκεψη στο Μαξίμου λίγο πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της η Αθήνα διαμηνύει  προς όλους ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες εντός Νοεμβρίου προκειμένου το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Η πλευρά του ΔΝΤ διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος και ρίχνει το «γάντι» στην Ευρώπη για να αναπροσαρμόσει τους στόχους και να προχωρήσει στην συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού Προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας και τους πρωθυπουργού της.

    Επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στο Σικάγο, από έχει ξεκινήσει το πρόγραμμά του με διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

    Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Τραμπ και Πενς

    Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Τράμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη (17/10), ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

    Ένα από τα θέματα που «καίνε» την αμερικανική πλευρά, είναι η βάση της Σούδας, η γεωπολιτική αξία της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον εμφύλιο σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, αλλά και λόγω της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

    Για τη βάση της Σούδας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν τρόπους για να καταστεί ενισχυμένη η χρήση αυτής της πλατφόρμας που ωφέλησε και τις δύο χώρες από την καθιέρωσή της το 1969.

    «Δεν μπορώ να υπογραμμίσω αρκετά τη σημασία της Σούδας για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, διευκρινίζοντας ότι η Βάση αντιπροσωπεύει μόνο έναν από τους πυλώνες της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

    – Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

    – Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

    – Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις.

    – Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

    Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

    Ομογένεια και επενδύσεις

    Κρίσιμο στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Επισημαίνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής, στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε, όπως τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

    Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η επίσκεψη Τσίπρα χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο όμως και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις.

    Χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center Washington DC, ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή». Αναφορά που δείχνει να επιβεβαιώνει το ευρύτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη χώρα μας, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Πάιατ: «Το ενδιαφέρον και η στήριξη μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας».

    Αλλά και ως προς το ζήτημα των επενδύσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι αμερικανικές και ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ επισήμανε ότι το 2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε στη 10η θέση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων πηγών επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ οι ΗΠΑ υπήρξαν η μεγαλύτερη πηγή απευθείας ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Οι υπουργοί που συμμετέχουν στην επίσκεψη

    Ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος θα συμμετέχει στην επίσκεψη, επισήμανε το εκτεταμένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    «Οι ΗΠΑ είναι παίχτης ασφαλείας και τώρα γίνεται και οικονομικός παίχτης» δήλωσε για να προσθέσει ότι «η επίσκεψη έρχεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς αναγνωρίζεται η θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή» και πως η Ελλάδα, με τις διπλωματικές της κινήσεις, βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ισχυρής χώρας, κάτι που αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους Ευρωπαίους, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ειδικά για το θέμα των επενδύσεων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε πως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ακίνητα, ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες.

    Την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας -ΗΠΑ εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα ακολουθήσει κι εκείνος τον πρωθυπουργό στην επίσκεψη του, όπως, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος.

    Ο υπουργός Οικονομίας, που θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για σειρά συναντήσεων με επενδυτές και θεσμικούς παράγοντες, σημειώνει ότι «η έμπρακτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο προορισμό για νέα επενδυτικά σχέδια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζέφρι Πάιατ: Γιατί η επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Άγρια κόντρα Τσιρώνη – Γεωργιάδη για την κάνναβη: Η πρώτη επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος!



    ΣΧΟΛΙΑ