• Big Story

    Μητσοτάκης-Τσίπρας: Γιατί συναντώνται πριν την εκδήλωση των «Παραιτηθείτε»

    Κυριάκος Μητσοτάκης Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας


    Με την Νέα Δημοκρατία να έχει διαχωρίσει με τον πιο επίσημο τρόπο -δηλαδή με ανακοίνωση του κόμματος- την θέση της από την αποψινή εκδήλωση των «Παραιτηθείτε», μεταβαίνει το μεσημέρι στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν από κοντά για τελευταία φορά στο πολιτικό μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Βουλή, ενώ η αμέσως προηγούμενη συνάντησή τους ήταν στην κηδεία του εκλιπόντος όπου πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν θερμό εναγκαλισμό.

    Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά.

    Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση πήρε δεσμεύσεις για το χρέος, όμως η Νέα Δημοκρατία ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε το Μαξίμου ότι, ενώ τα έδωσε όλα, δεν πήρε σχεδόν τίποτα. Δηλαδή, δεν πήρε κάτι σαφές για το χρέος και αόριστες υποσχέσεις για την ποσοτική χαλάρωση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά την συμφωνία στον πρόεδρο της ΝΔ, θα του πει ότι ανοίγονται προοπτικές για την χώρα και για την οικονομία και θα εκφράσει την ελπίδα του πως με τις κατάλληλες ενέργειες από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει ανάπτυξη και ως συνεπακόλουθο προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια για το χρέος «για να πάει η χώρα μπροστά».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι, αφού ακούσει τον πρωθυπουργό θα επαναλάβει την κριτική της ΝΔ που εστιάζεται στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση κέρδισε μόνο αοριστίες στο θέμα του χρέους και στην προοπτική ένταξής της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Κατά πάσα πιθανότητα θα διατυπώσει την άποψη πως τελικώς το θέμα του QE δεν πρόκειται να επιλυθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές και γενικώς θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, που κόστισε -όπως θα πει- στην ελληνική οικονομία και την χώρα.

    Το Κυπριακό είναι ένα άλλο θέμα κι εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συμφωνήσει την άποψη που θα διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι δηλαδή είναι αναγκαία σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ως γνωστόν, οι μεγάλες διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

    Η συνάντηση των δύο μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα, όπως π.χ. αυτό της παιδείας για το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει ότι θα το κρατήσει ψηλά παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επίσημες θέσεις του κόμματός του. Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι αλλαγές στην παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικές και αποδεσμεύουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους από εξαρτήσεις.

    Η συζήτηση δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα ελληνοτουρκικά με αφορμή άλλωστε την χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και την κοινή εκτίμηση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη πως οι καλές σχέσεις των δύο χωρών περνούν μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

    Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων τέθηκε από τον πρωθυπουργό στον κ. Γιλντιρίμ. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε πίνακες με στοιχεία των παραβιάσεων και τόνισε την ανάγκη άμεσου τερματισμού της τουρκικής παραβατικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

    Ο πρωθυπουργός της γείτονος έθεσε από την πλευρά το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών, όμως σύμφωνα με πληροφορίες δεν επέμεινε ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολιτικός σάλος με τις συνομιλίες Καμμένου – ισοβίτη. Όλη η συνομιλία 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση βιωσιμότητας των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κλάους Ρέγκλινγκ: Αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις ίσως βγείτε από φέτος στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ