• Big Story

    Guardian: Πώς οι κάλπες στη Γαλλία μπορούν να σώσουν ή να διαλύσουν την Ευρώπη

    • Contributor
    Γαλλία εκλογές

    Από αριστερά: Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία, Ζαν Λικ Μελανσόν, Φρανσουά Φιγιόν, Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν


    Εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία -των οποίων ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα την Κυριακή (23 Απριλίου 2017)- ο Guardian προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των προφίλ των τεσσάρων υποψηφίων για το χρίσμα του Προέδρου.

    Πρόκειται για το «αγαπημένο παιδί» των Βρυξελλών, δυο ευρωσκεπτικιστές και έναν «μπαλαντέρ»: αυτοί είναι οι τέσσερις υποψήφιοι των γαλλικών εκλογών που, είτε θα δώσουν το «φιλί της ζωής» στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε θα την βάλουν σε νέες περιπέτειες.

    Για την ώρα, τρεις είναι οι πολιτικές τάσεις που φαίνεται να συναγωνίζονται για τον προεδρικό θώκο και μαζί για την επαναδιαπραγμάτευση ή όχι του ρόλου της Γαλλίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

    Γαλλία εκλογές

    Η μία, η ευρωσκεπτικιστική, που αντιτίθεται σθεναρά στην ΕΕ, ζητά να δοθεί τέλος στη συμμετοχή της Γαλλίας στην ευρωζώνη, βρίσκει την πολιτική της ενσάρκωσης (κυρίως και πρωτίστως) στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και σε (πολύ) μικρότερο βαθμό στην ακροαριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν.

    Η δεύτερη, που υποστηρίζεται από τον κεντρώο Εμάνουελ Μακρόν, είναι υπέρ της περισσότερης ευρωπαϊκής ενοποίησης μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών της ευρωζώνης, ενώ η τρίτη τάση, με επικεφαλής τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, μιλάει για την ανάγκη μιας πιο ισορροπημένης θεσμικής διαδικασίας, η οποία θα σημαίνει λιγότερη εξουσία για τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών και μεγαλύτερο ρόλο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Εμανουέλ Μακρόν Γαλλία εκλογές
    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν, ο Ευρωπαίος οραματιστής

    «Μια νίκη για τον Μακρόν θα έδινε στην Γαλλία μια ευκαιρία να μεταρρυθμιστεί και στην ΕΕ να ανακάμψει», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

    «Θα καταδείκνυε επίσης πως φιλελεύθεροι, ευρωπαϊστές, κεντρώοι υποψήφιοι έχουν μέλλον στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο Μακρόν θέλει να δώσει το “φιλί της ζωής” στην γαλλική οικονομία και να ενδυναμώσει την θέση της στην Ευρώπη» λέει ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης.

    Επίσης, ένας Μακρόν στον προεδρικό θώκο θα έκανε ακόμη πιο σκληρές τις διαπραγματεύσεις του Brexit, λέει ο Guardian.

    Πράγματι, ο 39χρονος υποψήφιος έχει ήδη απειλήσει πως αν εκλεγεί πρόεδρος, τότε η Γαλλία θα μπορούσε να πάψει να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες στο Καλαί, ενώ θα μπορούσε επίσης να αποπειραθεί να προσελκύσει τους τραπεζίτες να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να μετεγκατασταθούν στη δική της επικράτεια, διευκρινίζοντας πως το Brexit θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που επιτρέπει στο Λονδίνο να διεξάγει ελέγχους στη γαλλική πλευρά των συνόρων.

    Ο Μακρόν πρόσθεσε πως το Brexit σημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχε πλέον πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και το Παρίσι θα μπορούσε να επιδιώξει να προσελκύσει τους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και να εγκατασταθούν σε γαλλικό έδαφος.

    Με δηλώσεις σαν κι αυτές, δεν είναι τυχαίο πως ο Μακρόν θεωρείται ως το «αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών» και αυτός που στην ΕΕ εύχονται να επικρατήσει στις γαλλικές εκλογές.

    Φρανσουά Φιγιόν Γαλλία εκλογές
    Φρανσουά Φιγιόν

    Φρανσουά Φιγιόν, ο οπαδός του υπάρχοντος status quo

    Από την άλλη, υπάρχει ο «μπαλαντέρ» Φρανσουά Φιγιόν, που με όλες τις σκιές σκανδάλων να τον σκεπάζουν, εμφανίζεται ως αυτός που θέλει να διατηρήσει την υπάρχουσα σχέση Γαλλίας-ΕΕ, αν και έχει δηλώσει πως απεχθάνεται μετά βδελυγμίας την ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης και επιθυμεί μια ΕΕ περισσότερο «διακυβερνητική».

    Ζαν Λικ Μελανσόν Γαλλία εκλογές
    Ζαν Λικ Μελανσόν

    Ζαν Λικ Μελανσόν, ο σκληρός διαπραγματευτής

    Η Ευρώπη φοβάται τον Ζαν Λικ Μελανσόν -ίσως όχι στο βαθμό που «τρέμει» μια Λεπέν ως πρόεδρο, αλλά πάντως ο ακροαριστερός υποψήφιος χτυπάει «διάφορα καμπανάκια» στις Βρυξέλλες, όπως ισχυρίζεται ο Guardian.

    Κι αυτό γιατί μπορεί ο Μελανσόν να ευαγγελίζεται μια «νέα διαπραγμάτευση διαμέσου του Σχεδίου Α» των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαλλαγή από πολιτικές λιτότητας και άλλες πολιτικές laissez-faire, όπως και κανόνων που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, να προσλαμβάνουν προσωπικό με όρους εργασίας που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ που είναι δυσμενέστεροι από εκείνους που ισχύουν στη Γαλλία.

    Ωστόσο, όλοι στις Βρυξέλλες φοβούνται πως μια μη ικανοποίηση των αιτημάτων κατά την επαναδιαπραγμάτευση, θα οδηγούσε σε ένα «Σχέδιο Β’» όπου θα ετίθετο σε δημοψήφισμα τόσο η αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η επιστροφή στο παλιό νόμισμα, το φράγκο.

    Μαρίν Λεπέν Γαλλία εκλογές
    Μαρίν Λεπέν

    Μαρίν Λεπέν, η αυτόκλητη «τιμωρός» της ΕΕ

    Ας είμαστε ειλικρινείς: την Μαρίν Λεπέν την τρέμουν όλοι κι ας μην το λένε ξεκάθαρα. Γιατί η ακροδεξιά υποψήφιος εγκολπώνει στην πολιτική της ρητορική όλα εκείνα τα στοιχεία που η Ευρώπη έχει εδώ και δεκαετίες αποκηρύξει: τον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία, τις εθνικιστικές κορόνες και, κυρίως, την έλλειψη πολιτικής ψυχραιμίας.

    «Οι στόχοι της δεν είναι συμβατοί με αυτούς της Γαλλίας, ως μέλος της ΕΕ», γράφει η βρετανική εφημερίδα, καθώς η Λεπέν μιλάει με όρους όπως Frexit που κάνουν μπόλικους… λαιμούς στις Βρυξέλλες να αναριγήσουν από αγανάκτηση.

    «Εντέλει, μια Λεπέν ή ένας Μελανσόν στον προεδρικό θώκο, από μόνο του θα αποτελούσε παράγοντα ανάσχεσης της ευρωπαϊκής προοπτικής, σε μια περίοδο που η ΕΕ χρειάζεται και πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Για την ίδια την Ευρώπη, ελάχιστες εκλογές ήταν τόσο σημαντικές για το μέλλον της, όσο οι γαλλικές», καταλήγει με νόημα ο Guardian.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γαλλία: Macron και Le Pen τα φαβορί στις εκλογές – Όλες οι εξελίξεις



    ΣΧΟΛΙΑ