• Big Story

    Ευρωκοινοβούλιο: Σκληρό ψήφισμα εναντίον του Μαδούρο – Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΧA

    Παπαδημούλης Eurogroup

    Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ


    Το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε σθεναρά τη «σκληρή καταπίεση» που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Βενεζουέλα, με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 450 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 100 αποχές, καθώς και στη βία που ασκείται από ένοπλες ομάδες κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Ωστόσο, απέναντι από το ψήφισμα, μεταξύ των 35 ευρωβουλευτών που στάθηκαν κατά της καταδίκης των πρακτικών της κυβέρνησης Μαδούρο βρέθηκαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πλάι τους βρέθηκαν και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, κ.κ. Επιτήδειος και Φουντούλης καθώς και οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Παπαδάκης και Ζαριανόπουλος. Αντίθετα, υπέρ της καταδίκης ψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Χρυσόγονος, διαφοροποιούμενος από την γραμμή του κόμματος.

    Η επιλογή να καταψηφίσουν το ψήφισμα που ενέκρινε τελικά το Ευρωκοινοβούλιο, και όχι να επιλέξουν την αποχή, όπως άλλες συντηρητικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις και σχόλια.

    Οι ευρωβουλευτές με το ψήφισμα καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα και την έλλειψη διαχωρισμού των εξουσιών και ανεξαρτησίας των κυβερνητικών κλάδων, αναφέρει το δελτίο τύπου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι βουλευτές αντιτίθενται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, να αναστείλει τις εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης (που ελέγχονται από την αντιπολίτευση), τις οποίες θεωρούν ως μια αντιδημοκρατική πράξη που παραβιάζει το Σύνταγμα.

    Το κείμενο υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από πολλές χώρες της περιοχής και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική να διερευνήσει ενεργά με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς «άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αποκαταστήσει την πλήρη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

    Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη ειρηνική λύση για τη Βενεζουέλα εάν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι». Προτρέπει την κυβέρνηση της χώρας να παρουσιάσει ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέπει ελεύθερες και διαφανείς εκλογικές διαδικασίες και να σταματάει να παραγκωνίζει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, στερώντας τους τα πολιτικά τους δικαιώματα.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από τις αρχές να επιτρέψουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα και καλεί τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν την ανθρωπιστική κρίση που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού των κατοίκων της Βενεζουέλας που εγκαταλείπουν τη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα Δημοκρατία: «Ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να ζει στο σύννεφο αλαζονείας και αυταρέσκειας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος στελεχών και υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ: Φέρονται να έβαλαν στην τσέπη 1 εκ. ευρώ από εισιτήρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόρεια Κορέα: Απειλές για καταστροφή της γης με πυρηνικά (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ