• Big Story

    Δημήτρης Λιάκος: Το Μαξίμου τον προωθεί για νέο υπουργό Οικονομικών, αλλά οι δανειστές προτιμούν Χουλιαράκη

    • NewsRoom
    Λιάκος

    Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


    Μόνο οι καλά μυημένοι στον εγχώριο πολιτικό στίβο γνωρίζουν το Δημήτρη Λιάκο. Αν πέρναγε αποκλειστικά από το χέρι του Μαξίμου αυτό θα άλλαζε στο επόμενο “ανακάτεμα της τράπουλας”, τότε που θα στεφόταν μετά βαΐων και κλάδων νέος τσάρος της οικονομίας. Αξιοσημείωτη είναι μία ιστορία που έπεσε στην αντίληψή μας λίγες ημέρες νωρίτερα.

    Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επικοινώνησε τηλεφωνικά με ένα δημοσιογράφο που συνεργάζεται κυρίως ως διαμεσολαβητής με μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς εφημερίδες (φίξερ). Το τηλεφώνημα είχε ως στόχο την “παραγγελία” ενός εκτενούς αφιερώματος στον 45χρονο οικονομολόγο και δεξί χέρι του πρωθυπουργού στα οικονομικά ζητήματα.

    Όπως κατέστη σαφές, πρωταρχικός στόχος του άρθρου θα ήταν η “γνωριμία” του κοινού με το Δημήτρη Λιάκο και η αύξηση της δημοφιλίας του στο εσωτερικό και της αναγνωρισιμότητάς του στο εξωτερικό. «Πρέπει να βγει στη σέντρα, να ακουστεί το όνομά του για να γίνει υπουργός Οικονομικών», κατέληξε το μέλος του πρωθυπουργικού επιτελείου.

    Ο Έλληνας φίξερ απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον, καθώς δεν θα το δεχόταν η εφημερίδα. «Εκτός αν συνοδεύεται από διαρροές που τον εμφανίζουν ως τον νέο υπουργό Οικονομίας. Τότε μόνο θα θεωρούσαν ότι αξίζει τον κόπο». Τελικά, το άρθρο δεν γράφτηκε ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προθέσεις άλλαξαν.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε πολύ να αναβαθμίσει τον Λιάκο, τον οποίο θεωρεί πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ακόμα περισσότερο θα επιθυμούσε να είναι αυτός που θα αναλάβει το κρισιμότερο πόστο της κυβέρνησης, κρατώντας στα χέρια του το τιμόνι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους.

    Σε περίπτωση αποχώρησης, όμως, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι ως προς το πρόσωπο που θέλουν να έχουν συνομιλητή τους. Αυτός είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο άνθρωπος που εξαρχής ήταν σταθερός στη γραμμή πως η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να αποφύγει τη ρήξη με την Ευρωζώνη και κατ’ επέκτασιν να εφαρμόσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το μνημόνιο. Αυτόν, λοιπόν, θέλουν για αντικαταστάτη του Ευκλείδη.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου προωθεί χωρίς επιτυχία τον Δημήτρη Λιάκο. Μετά την εκτόπιση του Γιάνη Βαρουφάκη, έδωσε μάχη για χάρη του, αλλά έπεσε στον τοίχο που είχαν υψώσει οι δανειστές. Αυτοί έβλεπαν στο πρόσωπο του προσηνούς και αγγλοσαξωνικής νοοτροπίας Ευκλείδη, έναν πιο βατό συνομιλητή. Είχαν, άλλωστε, «ταλαιπωρηθεί» από τον Γιάνη με ένα ν και δεν είχαν διάθεση για πειραματισμούς.

    Παρ’ όλα αυτά, ο Δημήτρης Λιάκος δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός από τον εκκεντρικό οικονομολόγο. Έχει περάσει από την “σχολή Δραγασάκη”, όπως και ο Χουλιαράκης, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο γραφείο του αντιπροέδρου. Η σχέση του με τον Βαρουφάκη ήταν πάντα «ολίγον τι ψυχρή».

    Έζησε από την πρώτη γραμμή του μετώπου την περιπέτεια του περσινού καλοκαιριού. Η εμπειρία του στην αγορά σε τράπεζες και επιχειρήσεις ως διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων και εν συνεχεία ως γενικός διευθυντής σε χρηματιστηριακή τον ανέδειξαν σε μυστικοσύμβουλο του Αλέξη. Αμέσως μετά τον σχηματισμό σε διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού.

    Νεφέλη Λυγερού, δημοσιογράφος
    Νεφέλη Λυγερού, δημοσιογράφος

    Από τη θέση εκείνη αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο ένθερμους προεδρικούς. Μπορεί στον

    τελευταίο ανασχηματισμό να μην κατάφερε να μετακομίσει στο υπουργείο της επιλογής του, αλλά τα καθήκοντα του υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργώ του επέτρεψαν να παίζει κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία πολιτικών, αλλά και στην έγκριση κινήσεων και προγραμμάτων.

    Ουκ ολίγες φορές προκάλεσε τη δυσφορία του Τσακαλώτου, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν χάνει ευκαιρία να μιλάει για τους κύκλους του Μαξίμου που τον υπονομεύσουν. Όπως και να έχει αναμένονται παρασκηνιακές μάχες στο τρίγωνο Τσακαλώτος-Χουλιαράκης-Λιάκος. Αν μη τί άλλο, γνωρίζουμε σε ποιόν θα ποντάρει ο Αλέξης, έστω και αν είναι αμφίβολο εάν τελικά θα επικρατήσει η πρωθυπουργική προτίμηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάλτε 2-3 εκατ. ευρώ να πάρουμε τον ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα νέα χαράτσια – φωτιά του ΕΦΚΑ για 1.000.000 αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες (πίνακες)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυνομοσχέδιο: Υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τα φαρμακεία που προωθούν τα γενόσημα



    ΣΧΟΛΙΑ