• Big Story

    Τι σηματοδοτεί η στήριξη Draghi σε Στουρνάρα: Γιάννη είσαι έμπιστο μέλος της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Πολιτική παρέμβαση υπέρ του Γιάννη Στουρνάρα από το αφεντικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την πλήρη  εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα έμπιστο μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας και έχει δουλέψει σκληρά για την Ελλάδα.

    Τι λένε αναλυτές

    Επί της ουσίας όπως λένε τραπεζικοί αναλυτες η στήριξη Draghi είναι μια απάντηση στην εγχώρια αντιπολίτευση στο πρόσωπο του διοικητή της ΤτΕ.

    Ταυτόχρονα ο super Mario εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή πολλών από τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης στο πρόγραμμα ήδη αποφέρει καρπούς.

    “Στην Ελλάδα “έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό και από απόψεως απασχόλησης και από απόψεως ΑΕΠ. Η συνεχής εφαρμογή πολλών μέτρων που παρουσιάστηκαν κατά την τρίτη αξιολόγηση έχει φέρει καρπούς.

    Βλέπουμε επίσης ότι οι αλλαγές φαίνονται και στο χρέος της Ελλάδας, είδαμε μείωση των spreads και επίσης μια θετική ανταπόκριση των αγορών στα μέτρα ανταλλαγής τους χρέους (swap).

    Έχει βελτιωθεί η ρευστότητα του δημοσίου χρέους, φαίνεται στην ανταπόκριση των αγορών”.

    Για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι τα ιδρύματα “πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους”, επισημαίνοντας ότι οι καταθέσεις “έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα επανέλθει στα προ κρίσεως επίπεδα”.

    Για την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά ο Draghi προειδοποίησε ότι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και πιθανές πολιτικές αστοχίες θα μπορούσαν να επιφέρουν μία διόρθωση στις αγορές, προκαλώντας ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.



    ΣΧΟΛΙΑ