• Big Story

    Π. Τόμσεν: Κάναμε συνεχώς λάθη με την Ελλάδα – Θα χρειαστεί χρόνια για να μειωθεί η ανεργία

    Wall Street Journal

    Paul Tomsen. ΔΝΤ


    Η Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνια ακόμα για να βγει από την κρίση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου. Ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε την επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα ενώ παραδέχθηκε πως το Ταμείο είχε υποτιμήσει το πρωτογενές πλεόνασμα που κατάφερε να επιτύχει η Ελλάδα το 2016.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε. Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.», ανέφερε ο κ. Τόμσεν.

    «Θα πάρει πολλά χρόνια για την Ελλάδα να επαναφέρει την ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς. Χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο», πρόσθεσε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τόμσεν σχετικά με τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, έχουν γίνει σημαντικά  βήματα προς τα μπροστά. Όπως ανέφετε, υπάρχει πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί και με το μομέντουμ που υπάρχει, «πιστεύω ότι θα θα έχουμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις» ενώ «μετά θα πρέπει να συζητήσουμε για το χρέος». Όπως υπογράμμισε, οι συζητήσεις θα αρχίσουν σύντομα, «όταν θα έχουμε μια πλήρη συμφωνία θα πάμε στο συμβούλιο».

    Ο κ. Τόμσεν επιβεβαίωσε πως το βασικό θέμα συζήτησης παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση… Ελλάδα και δανειστές βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά τις πιέσεις που ασκεί το ταμείο για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τόμσεν ανέφερε: «Εμείς ζητήσαμε μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό όχι γιατί θέλουμε περισσότερη λιτότητα ή υψηλότερα πλεονάσματα αλλά γιατί έπρεπε το πακέτο να είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη.»

    «Η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τον στόχο του 3,5% κόβοντας από εδώ και από εκεί, απάντησε λίγο αργότερα σε σχετική ερώτηση αλλά δεν μπορεί να το κάνει και παράλληλα η οικονομία να αναπτύσσεται. Αυτό είναι το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν.

    Αναφορικά με την απαίτηση του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους ο κ. Τόμσεν προειδοποίησε: «δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος. Στο Eurogroup πέρυσι συμφωνήσαμε για το πλαίσιο μια συμφωνία να μπει όριο 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες πληρωμές και αργότερα 20%.

    Έχουμε πει ότι δεν χρειάζεται τα μέτρα να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup ονομάτισε μια σειρά επιλογών για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα ποσοτικοποιήθηκαν και εφαρμόζονται. Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Τότε θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα.»

    Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο. Όμως προσέθεσε πως  αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. «Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του DSA γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους», τόνισε ο κ. Τόμσεν.

    «Η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα. Ήδη η καθυστέρηση κοστίζει στην οικονομία. Εμείς όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε βραχυπρόθεσμα. Έχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κριστίν Λαγκάρντ: Τι συζήτησε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παππάς και Τζανακόπουλος πανηγυρίζουν για πλεόνασμα 4,19%, ενώ η ελληνική αγορά «αργοσβήνει»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα Δημοκρατία: Το πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ