• Big Story

    Eurobank: Ανάπτυξη 1,5% το 2017 αναμένει η διοίκηση, στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Κερδοφόρος και το 2017 θα είναι η Eurobank, τόνισε η διοίκηση της τράπεζας κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ενώ δήλωσε την πεποίθησή της ότι μπορεί να υπερβεί τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, εκτιμώντας ότι θα πετύχει μείωση της τάξης του 10% στα NPLs κατά 10% έως τα τέλη του 2017.

    Η διοίκηση της Eurobank θεωρεί κρίσιμο το κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα και πάντως πριν από το Μάιο ώστε να επιτραπεί στις τράπεζες να πετύχουν τους στόχους τους και να ενισχυθεί η οικονομία, και εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5% για το 2017.
    Τα χαρακτηριστικά που ανέδειξε η διοίκηση μιλώντας προς τους αναλυτές είναι : η κερδοφορία για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, με καθαρά κέρδη 230 εκ.ευρώ, η αύξηση των εσόδων προ προβλέψεων άνω του 25%, η ενίσχυση των καταθέσεων κατά πλέον των 2,5 δισ.ευρώ  και η μείωση της ρευστότητας  μέσω του ELA κατά 8,1 δισ.ευρώ, όπως επίσης και η καταγραφή  το τέταρτο τρίμηνο του 2016 για πρώτη φορά αρνητικού ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ).
    Η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τα  NPEs κατά 2 δισ. ευρώ το 2017 ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει υπερκαλύψει τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), παρά την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο πρώτο δίμηνο του 2017.
    Για την πρόσφατη αύξηση του ELA, τόνισαν τότι πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, λόγω των εκροών καταθέσεων και θα αναστραφεί μόλις αλλάξει το κλίμα, ενώ επιβεβαίωσαν τις εκροές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της αβεβαιότητα και κατά δεύτερον σε εποχιακούς παράγοντες. Προϋποθέσεις για να επιστρέψουν καταθέσεις στο σύστημα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση και η σταδιακή χαλάρωση των capital controls.
    Όσο αφορά τα stress tests του 2018, η διοίκηση της Eurobank εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν πετύχει τους στόχους του 2017, δεν θα υπάρξει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.



    ΣΧΟΛΙΑ