• Big Story

    Δημήτρης Μαντζούνης: Πώς έκανε την Alpha Bank ακόμη πιο ιδιωτική

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Όταν ο Γιάννης Κωστόπουλος ανακοίνωσε την ένταξη της Alpha Bank στο πακέτο Αλογοσκούφη, όσοι γνώριζαν τον ίδιο και τη διοίκηση της τράπεζας, καταλάβαιναν πόσο δύσκολο ήταν να δεχθεί κρατική βοήθεια και τις δεσμεύσεις που τη συνόδευαν.

    Τότε, τον Νοέμβριο του 2009, η Alpha Bank συμπλήρωνε σχεδόν 130 χρόνια στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ούσα εξαρχής μια ιδιωτική τράπεζα. Ειδικά η απαγόρευση διανομής μερίσματος στους χιλιάδες μικρομετόχους ήταν ένα «αγκάθι» για τον Γιάννη Κωστόπουλο και για τον Δήμο Μαντζούνη τα επόμενα χρόνια.

    Η διοίκηση της Alpha Bank είχε κατανοήσει τότε, στα τέλη του 2009, ότι η χρήση του πακέτου Αλογοσκούφη ήταν αναγκαία και για το λόγο αυτό, ο Γιάννης Κωστόπουλος προανήγγειλε με συνέντευξή του στην Καθημερινή ότι η τράπεζα θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο, «σπάζοντας» το ταμπού του κλάδου που δίσταζε τότε.

    Η Alpha Bank αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκ.ευρώ τον Απρίλιο του 2014 και χθες τις εγγυήσεις του Πυλώνα ΙΙ. Έτσι, η τράπεζα έχει αποδεσμευτεί πλήρως από τις υποχρεώσεις του νόμου, μεταξύ των οποίων και η παρουσία εκπροσώπου του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

    Υπό την ηγεσία του Δήμου Μαντζούνη η Alpha Bank ενισχύει σταθερά την βάση των ιδιωτών μετόχων, με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι 11% ενώ το 85% είναι θεσμικοί επενδυτές και το 81% εξ αυτών ξένοι.

    Η αποδοχή της τράπεζας από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα αποτυπώνεται στις επαφές με επενδυτές, στις εκθέσεις μεγάλων οίκων αλλά και στην πρόσβαση στη διατραπεζική όπου αυξάνονται οι πράξεις repo.

    Η Alpha Bank σχεδιάζει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκ.ευρώ για να ενισχύσει κεφάλαια και ρευστότητα, και να είναι σε ετοιμότητα να βγει στις αγορές όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών.

    Η έκδοση αυτή, για την οποία η διοίκηση θα λάβει εξουσιοδότηση στις 30 Ιουνίου, στη γενική συνέλευση, συνάδει με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών για τη διαφοροποίηση της δομής των κεφαλαίων και για την ενίσχυση των «μαξιλαριών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: «Bγήκε» από το νόμο Αλογοσκούφη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί Αμερικανός οικονομολόγος αναφώνησε «Ουάου» μόλις διαπίστωσε τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα της Ελλάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC: Σενάρια για νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, απίθανο πια το QE



    ΣΧΟΛΙΑ