• Big Story

    Σάλλας, Γερμανός, Μηνά, Κόουπ: Τέσσερις επιχειρηματίες κόντρα στη μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας


    Λίγες μέρες πριν από μια ακόμα απογοητευτική κατάληξη σε ένα ακόμα χρονικό στόχο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναδίδει μια αίσθηση συνεχιζόμενης μιζέριας και επικείμενης καταστροφής. Ωστόσο, αν κάποιος αφουγκραστεί προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως υπάρχει ακόμα πραγματική ελπίδα για την ελληνική οικονομία. Και αυτή προέρχεται από επιχειρηματίες, αποφασισμένους να ξεπεράσουν την κρίση και να τραβήξουν μπροστά.

    Παρά τις δυσκολίες και το κόστος που έχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και η ασφυξία που προσθέτει η αυξημένη φορολογία, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και η συνέχιση των περιορισμών κεφαλαίων, οι μεγάλες εταιρείες και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω τους  μοιάζουν έτοιμοι να κάνουν το μεγάλο άλμα παρασύροντας μαζί τους μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας.

    Πάρτε για παράδειγμα τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες το 2016 κατάφεραν να επιστρέψουν στην κερδοφορία παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα. Το ίδιο και πολλές μεγάλες εταιρείες, οι οποίες σημείωσαν σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα.

    Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, τέσσερις σημαντικοί επιχειρηματίες και managers , με τις κινήσεις τους, επιβεβαιώνουν την προοπτική ανάπτυξης.

    Ο Μιχάλης Σάλλας ετοιμάζεται ολοταχώς να συμμετέχει στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Η Lyktos Group, ο όμιλος εταιρειών του κ. Σάλλα, ετοιμάζεται να λάβει την απαραίτητη αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καταστεί στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα με ποσοστό 21%.

    Μιχάλης Σάλλας. Tραπεζίτης
    Μιχάλης Σάλλας. Tραπεζίτης

    Στο μεταξύ, υπεγράφη συμφωνία εξαγοράς του 45% της ESA Security Solutions από το Lyktos Group. Μεταξύ των δύο μερών, συμφωνήθηκε επίσης η άμεση Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με αποτέλεσμα την απόκτηση του 55% από το Lyktos Group. Επενδύσεις της Lyktos Group έχουν πραγματοποιηθεί επίσης στον χώρο της Οινοποιίας (ΣΕΜΕΛΗ ΑΕ) και σε καινοτόμες Τεχνολογίες.

    Την ίδια ώρα, ο Πάνος Γερμανός, ο πολυμήχανος ιδρυτής της αλυσίδας Public, κατάφερε να οδηγήσει τα καταστήματα σε ένα πραγματικό success story, δείχνοντας τον δρόμο με τον οποίο μπορεί κάποιος να βγει νικητής ακόμα και μέσα στην κρίση.

    Πανος Γερμανός
    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας Public-Olympia

    Τα Public, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ελλάδα, που τις προηγούμενες εβδομάδες άνοιξαν ένα κατάστημα στο Κολωνάκι δίνοντας νέα πνοή στην εμπορική κίνηση της περιοχής και δημιουργώντας δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψαν μέσα στο 2016 μια εκπληκτική πορεία, με αύξηση 5,3% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, (234,3 εκατ. από 222,5 εκατ. ευρώ το 2015) και άνοδο-ρεκόρ των πωλήσεων μέσα σε μια διετία κατά 53 εκατ. ευρώ.

    Εξίσου σημαντική όμως είναι και η δουλειά που έχει επιτύχει ο επικεφαλής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά, ο οποίος με μια νέα σημαντική κίνηση κατάφερε να εξασφαλίσει για την Ελλάδα μια παγκόσμια προβολή. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η Heineken, η οποία εμπιστεύεται απόλυτα την δουλειά που έχει καταφέρει να επιτύχει η αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα, φέρνουν για πρώτη φορά στην χώρα το Heineken Champions Voyage. Από σήμερα, η Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα η Μύκονος, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς 500 τυχεροί από όλον τον κόσμο θα σαλπάρουν μέσα σε ένα κρουαζιερόπλοιο για το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων. Οι τυχεροί, για ένα τριήμερο, θα γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού των ανέμων ενώ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εν πλω τον τελικό του UEFA Champions League, στις 5 Ιουνίου!

    Ζωούλλης Μηνά, Αθηναϊκή Ζυθοποιία
    Ζωούλλης Μηνά, Αθηναϊκή Ζυθοποιία

    Πριν την επιλογή των τυχερών ταξιδευτών, στα ημίχρονα όλων των αγώνων της διοργάνωσης του Champions League, σε κάθε γήπεδο, θα προβάλλεται σποτάκι της χώρας και των νησιών μας, ειδικά της Μυκόνου. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη καμπάνια σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ εκτιμάται ότι το φωτογραφικό περιεχόμενο, που θα έχει συλλεχθεί και προβληθεί από όλους τους προσκεκλημένους, θα ξεπεράσει τις 100 εκ. αναφορές, οι οποίες φυσικά θα αφορούν το όλο εγχείρημα και τη χώρα μας. στα ημίχρονα όλων των αγώνων της διοργάνωσης του Champions League, σε κάθε γήπεδο, θα προβάλλεται σποτάκι της χώρας και των νησιών μας, ειδικά της Μυκόνου, για να προετοιμάσει τους τυχερούς.

    Όσο για τον Ντάμιαν Κόουπ και τον ΟΠΑΠ, η εταιρεία ετοιμάζεται να δώσει μια σημαντική επενδυτική στήριξη στην ελληνική οικονομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο ΟΠΑΠ πρωτοπορεί, μέσα από το πρόγραμμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, προσφέροντας σε 20 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να “μεγαλώσουν” όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

    Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ
    Damian Cope, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ

    Πάνω από 500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων επελέγησαν αρχικά οι 100 και μετά τη διαδικασία των συνεντεύξεων έμειναν 20 εξ αυτών, οι οποίες ξεχωρίζουν για τις καινοτόμες ιδέες τους, το αξιόπιστο επιχειρηματικό τους μοντέλο και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

    Σε πολλές περιπτώσεις, πρόκειται για εταιρείες άγνωστες στο ευρύ κοινό, αλλά με μεγάλες προοπτικές, όπως είναι η Bläuel, ο μεγαλύτερος παραγωγός έξτρα παρθένου βιολογικού ελαιόλαδου στη Μάνη, ή η πλατφόρμα Spotawheel, που απλοποιεί τον έλεγχο ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Πολλές εταιρείες εστιάζουν στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, όμως υπάρχουν και εταιρείες που στηρίζονται στην υψηλή τεχνολογία. Στη λίστα των 20 εταιρειών βρίσκουμε ακόμα μία φαρμακευτική εταιρεία, μία εταιρεία καλλυντικών, μία υπηρεσία για τη φύλαξη και απασχόληση παιδιών, καθώς και δύο γνωστές ποτοποιίες: την αποσταγματοποιία Τσιλιλής και τη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο, που παράγει την μπύρα ΝΗΣΟΣ.

    Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες πίσω από αυτές είναι έτοιμοι να αφήσουν αφήσουν πίσω την κρίση και να προχωρήσουν μπροστά. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θέλει και μπορεί η ηγεσία της Ελλάδας να στηρίξει με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα αυτή την προσπάθεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Έγινε το θαύμα: Αυξήσεις μισθών σε Πορτογαλία και Κύπρο. Όμως η Ελλάδα του Τσίπρα είναι ο Τιτανικός της Ευρώπης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Δεν νομίζω πως θα χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ στο Βερολίνο μια μέρα πριν το Eurogroup, με την Ελλάδα στο «τραπέζι»



    ΣΧΟΛΙΑ