• Big Story

    ΕΤΕπ: Ο ευρωπαϊκός «μποναμάς» των 400 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις


    Με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν στη διάθεση τους 400 εκατ ευρώ για να συνεχίσουν την παρουσία τους στο διεθνές επιχειρείν.

    Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί ότι η ΕΤΕπ θα διαθέσει 400εκατ ευρώ, υπό την μορφή εγγυήσεων για να στηρίξει τις ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιλύοντας ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς οι εισαγωγικές θα πρέπει να πληρώνουν με ρευστό, ενώ οι εγγυητικές επιστολές που προσκομίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις επειδή προέρχονται από ελληνικές τράπεζες συχνά δεν γίνονται δεκτές.

    Αποτέλεσμα είναι υγιείς επιχειρήσεις και ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα να βγαίνουν εκτός του διεθνούς ανταγωνισμού και να αποκλείονται από τις αγορές.

    Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) και αφορά στη χρηματοδότηση εμπορικών δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω εγγυήσεων θα παρουσιαστεί σήμερα Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

    Εξάλλου από χθες ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Jonathan Taylor βρίσκεται στη χώρα μας και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι και η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως και η στήριξη της εξωστρέφειας του ελληνικού επιχειρείν.

    Το πρόγραμμα θα αφορά περισσότερες από 300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που εγγυάτο το 85% του συνόλου των υπό χρηματοδότηση έργων των ελληνικών εταιριών, πλέον θα καλύπτει το 100% των εγγυήσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγγυήσεις που θα προσφέρονται θα είναι ανακυκλούμενες και ως εκ τούτου θα είναι σημαντική η μόχλευση τους. Να σημειωθεί ότι οι εισαγωγικές επιχειρήσεις κάνουν κατά μέσο όρο χρήση των εγγυήσεων αυτών για διάστημα 3-5 μηνών και οι εξαγωγικές για 1-3 χρόνια.

    Το προϊόν σχεδιάστηκε από την ΕΙΒ και θα διατεθεί σε συνεργασία με τις 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 90% των συνολικών εργασιών στο ελληνικό εμπόριο.

    Σε ότι αφορά τις προμήθειες που θα δίνονται από τις ελληνικές εταιρίες προς τις τράπεζες και οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος του προγράμματος θα είναι ανταγωνιστικές, αντίστοιχες με εκείνες που πληρώνουν και οι λοιπές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για αντίστοιχες εργασίες.

    Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια τα οποία διαθέτει για την Ελλάδα η ΕΤΕπ είναι ύψους 17 δισ ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ της χώρας ενώ για την Κύπρο το ποσό είναι 7 δισ ευρώ (το 15% του ΑΕΠ της).

    Το 2016 η ΕΤΕπ άντλησε από τη διεθνή 75 δισ ευρώ τα οποία και τα διαθέτει σε προγράμματα ανάπτυξης στις χώρες μέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόστολος Βακάκης: Γιατί πρέπει να πάρει το βραβείο του πιο έντιμου (φορολογικά ) πολίτη της Ελλάδος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαββίδης vs Μαρινάκης: Παρέμβαση κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκπληκτο το Μαξίμου με την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ – Ρίχνει την ευθύνη στον Μητσοτάκη, το ΠΑΜΕ και τη ΛΑΕ



    ΣΧΟΛΙΑ