• Big Story

    Ναυτεμπορική: Τα λάθη της οικογένειας Αθανασιάδου και η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

    Ειρήνη Αθανασιάδου, Ναυτεμπορική

    Ειρήνη Αθανασιάδου, Επιχειρηματίας. μέτοχος Ναυτεμπορικής


    Η καταγγελία των δανείων της Ναυτεμπορικής συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ήταν το νέο «κανόνι» που ήχησε στην ήδη εύθραυστη και επιβαρυμένη πολλαπλώς εκδοτική σκηνή της χώρας.

    Ωστόσο η κατάσταση για την ιστορική οικονομική εφημερίδα είναι αναστρέψιμη καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα διαταγή πληρωμής και δεν έχουν «κλειδώσει» οι λογαριασμοί, και έτσι η οικογένεια Αθανασιάδου, έχει τον κρίσιμο χρόνο που είναι απαραίτητος να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα Eurobank, που κατήγγειλε χθες το πρωί το δάνειο. Άλλωστε και στην ανακοίνωση της Ναυτεμπορικής επισημαίνεται πως «η εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την πιστώτρια Τράπεζα να καταλήξει σε λύση ικανοποιητική και για τα δύο μέρη».

    Τα προβλήματα για τη Ναυτεμπορική ξεκίνησαν από τις αρχές του 2017, μέχρι τότε το ήδη ρυθμισμένο δάνειο εξυπηρετείτο κανονικά. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η οικογένεια Αθανασιάδου τα τελευταία χρόνια είχε προχωρήσει σε ενέργειες περιορισμού του λειτουργικού κόστους (δηλαδή μειώσεις μισθών και απολύσεις), χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η μείωση των διαφημιστικών εσόδων (όπως και η απώλεια της δημοσίευσης των ισολογισμών) ήταν μεγάλη, όπως εξάλλου συμβαίνει για το σύνολο του ελληνικού Τύπου.

    Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, όπως αναφέρει καλά ενημερωμένη πηγή στο mononews.gr, ήταν το «έλλειμμα κατανόησης της πραγματικής κατάστασης». Δηλαδή οι αδελφές Αθανασιάδου δεν είχαν αντιληφθεί, ούτε είχαν σταθμίσει σωστά το μέγεθος του προβλήματος.

    Τα στελέχη της Eurobank, που χειρίζονται την υπόθεση, κάλεσαν τους μετόχους στις αρχές του χρόνου σε συζήτηση και ενημέρωσαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση, διαφορετικά θα προχωρούσαν σε καταγγελία του δανείου. Μία από τις προτάσεις ήταν να προχωρήσουν σε συμφωνία standstill agreement, -στο διάστημα αυτό δεν θα πλήρωναν δόσεις, το δάνειο δεν θα τοκίζονταν όμως δεν θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν assets της εταιρείας.

    Στo διάστημα αυτό θα μπορούσαν να κινήσουν διαδικασίες για εξεύρεση επενδυτή και αν υπήρχε ενδιαφέρον το standstill agreement θα ανανεώνονταν για άλλο ένα τρίμηνο, μέχρι την ευόδωση τελικής συμφωνίας. Για να δοθεί το standstill agreement ζητήθηκε από την οικογένεια Αθανασιάδου να ενεχυριάσει τον τίτλο της Ναυτεμπορικής και οι μέτοχοι αρνήθηκαν καθώς δεν πίστευαν ότι θα υπήρχε καταγγελία του δανείου.

    Όμως ακόμα και σήμερα, το σημαντικό στην περίπτωση της Ναυτεμπορικής –που απασχολεί 100, 110 άτομα (δημοσιογράφους και τεχνικούς) είναι ότι υπάρχει χρόνος να βρεθεί λύση καθώς δεν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής που καθιστά το θέμα τελεσίδικο. Οι μέτοχοι μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι με την τράπεζα αποδεχόμενοι είτε συμφωνία standstill agreement με ενεχυρίαση του σήματος της ιστορικής εφημερίδας, είτε ξεκινώντας τις διαδικασίες για την πώληση κάποιου ακινήτου της ιδιοκτησίας τους, είτε εισφέροντας ρευστό.

    Σε κάθε περίπτωση η Ναυτεμπορική είναι ένα μικρό και μαζεμένο «μαγαζί», με ένα μικρό δάνειο –σε σχέση με τα δάνεια που έχουν άλλα συγκροτήματα Τύπου-, το οποίο όμως είναι μεγάλο για το μέγεθος του….

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραντάζεται και η Ναυτεμπορική: Οι τράπεζες απαιτούν εδώ και τώρα 6,5 εκατ . Απίστευτη συμπεριφορά της οικογένειας Αθανασιάδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιβάν Σαββίδης: Επιτέθηκε με άλογο, υποχωρεί σε φορείο!



    ΣΧΟΛΙΑ