• Big Story

    Eξωδικαστικός: «Παράθυρο» για επιχειρήσεις από τις 3 Αυγούστου

    εφάπαξ


    Δεύτερη ευκαιρία σε τουλάχιστον 150.000 επιχειρήσεις μπορεί να δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των οφειλών σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που αρχίζει να λειτουργεί από τις 3 Αυγούστου.

    Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες,Χ εάν οι επιχειρηματίες είναι ειλικρινείς, δώσουν σαφή στοιχεία και υπάρξει συμφωνία, μπορούν να διασωθούν, να πάρουν φορολογική ενημερότητα και υπό προυποθέσεις, νέα χρηματοδότηση.

    Οι αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης έκαναν λόγο ακόμη και για 400.000 επιχειρήσεις αλλά οι τράπεζες θεωρούν πιο ρεαλιστική την εκτίμηση για περίπου 150.000 επιχειρήσεις που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος, να κριθούν βιώσιμες και να έχουν μια επόμενη ημέρα.

    Στις 3 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ακόμα και αν το σύστημα δεν είναι απόλυτα έτοιμο και κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά.

    Ο στόχος είναι η πλήρης προσαρμογή στην ηλεκτρονική διαδικασία να υλοποιείται σταδιακά και στην πορεία να εντοπίζονται και να διορθώνονται οι όποιες δυσλειτουργίες.

    Το υπουργείο Οικονομίας θα εκδώσει ως τα μέσα Ιουλίου τις έξι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος και οι οποίες θα εξειδικεύουν μια σειρά από κρίσιμα θέματα: για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την αυτοματοποιημένη διαδικασία και τις συνέπειες για τις επιχειρήσεις που δεν θα τηρήσουν τη ρύθμιση.

    Στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα υπάγονται και τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου. Η απαίτηση του Δημοσίου στην περίπτωση αυτή θα «κουρεύεται» στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας και ο οφειλέτης, όπως συμβαίνει και σήμερα, θα είναι υπόλογος έναντι του Δημοσίου, που θα είναι ουσιαστικά ο νέος πιστωτής, εφόσον έχει καταπέσει η εγγύηση.

    Τα νέα χρέη που έχει δημιουργήσει ο οφειλέτης μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016 δεν θα εμποδίζουν τη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης ενώ αν και δεν θα «κουρεύονται», θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να υπολογιστεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

    Με κωδικούς Τaxis η αίτηση

    Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis. Μόλις καταχωρίσει τους κωδικούς του, το σύστημα θα αναγνωρίσει αυτομάτως αν μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή, αν το ΑΦΜ ανήκει σε κάποιο φυσικό πρόσωπο που δεν έχει πτωχευτική ιδιότητα.

    Εφόσον ο ενδιαφερόμενος δικαιούται αρχικά να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλει την αίτησή του, θα βρει καταχωρημένα όλες τις οφειλές που έχουν δηλωθεί από τις τράπεζες, την εφορία, τα τελωνεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να συμπληρώσει τα υπόλοιπα χρέη του. Στη συνέχεια πρέπει να καταχωρήσει όλα τα δικαιολογητικά, τη μελέτη βιωσιμότητας και την αξία της ακίνητης αλλά και της κινητής περιουσίας που έχει, τόσο ο ίδιος όσο και τα συνδεδεμένα μέλη με την επιχείρηση, όπως οι υπόλοιποι μέτοχοι.

    Ηδη, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παρουσίασε στις τράπεζες την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Και ήδη ο ΕΦΚΑ συνδέθηκε στην πλατφόρμα, κάτι που θα πρέπει να κάνουν και οι τράπεζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε όλη η διαδικασία του εξωδικαστικού να γίνει εξαρχής ηλεκτρονικά.

    Για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα πρέπει να έχει οφειλή τουλάχιστον 20.000 ευρώ συνολικά, προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ευρύτερο Δημόσιο, αλλά και προμηθευτές και εργαζόμενους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έφη Αχτσιόγλου: Έτσι σχεδιάζει να ελέγξει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόλκερ Τράιερ: «Γερμανικές εταιρείες σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΣΕΒΕΕ και δικηγόροι ζητούν από το ΣτΕ να μην κάνουν χρήση POS



    ΣΧΟΛΙΑ