• Big Story

    BlackRock: Πώς η ανάπτυξη επηρεάζει την ζωή μας


    Το κείμενο επικεντρώνεται στις σημαντικές τάσεις που προέκυψαν από μια συναρπαστική διάσκεψη οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών ηγετών.

    Κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο Milken, στην Καλιφόρνια, φιλοξενεί ένα παγκόσμιο συνέδριο όπου οι ηγέτες από διαφόρους τομείς συζητούν μερικά από τα σημαντικότερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

    Στο συνέδριο προέκυψαν τρία μεγάλα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν περισσότερο:

    Η τεχνολογία θα παραμείνει μια ισχυρή δύναμη για πολύ καιρό

    Αυτό άλλωστε είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν αμφιβάλει και το οποίο αποδεικνύεται κάθε φορά που βγάζουμε τα smartphones μας και ψωνίζουμε ηλεκτρονικά. Αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της αύξησης αυτής της τάσης. Ένας πολύ καλά καταρτισμένος τεχνολογικός επενδυτής λοιπόν υποστήριξε ότι αυτή η τάση θα καταγράψει αύξηση κατά ένα εκατομμύριο φορές τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό θα ανοίξει πεδία που έως τώρα είναι σε μικρότερο βαθμό επηρεασμένα από την τεχνολογία, ιδίως την υγειονομική περίθαλψη. Συγχρόνως, οι δυνατότητες ρομποτικής διάγνωσης καθίστανται πολύ πιο ρεαλιστικές καθώς η υπολογιστική ισχύς συνεχίζει να επεκτείνεται.

    Η χρηματοδότηση δεν είναι ασύδοτη

    Η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι η μόνη βιομηχανία που είναι πιθανό να επανασχεδιαστεί. Η πιο ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αναπτύχθηκε ήταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας κορυφαίας εταιρείας του κλάδου χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech). Η συζήτηση αφορούσε στη χρήση μιας αλγοριθμικής προσέγγισης για τη βαθμολόγηση της πίστωσης. Αυτό που ήταν τόσο συναρπαστικό όσο και εκφοβιστικό ήταν η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα αυτής της προσέγγισης, ιδιαίτερα όταν εφαρμόστηκε σε υψηλό όγκο καταναλωτικών δανείων.

    Το μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού των αναδυόμενων αγορών (EM) παραμένει αναξιοποίητο

    Χωρίς να θέλω να μειώσω κάποιον από τους άλλους παρουσιαστές, το βραβείο για τον πιο δεινό ομιλητή πήγε στον Jim Yong Kim, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η συζήτησή του για την ευκαιρία σύγκρισης κεφαλαίων με διαρθρωτικές ανάγκες στις αναδυόμενες αγορές ενίσχυσε το μακροπρόθεσμο δυναμικό του χώρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναδυόμενων αγορών παραμένει σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης. Οι επενδύσεις στις υποδομές των αναδυόμενων αγορών, προσφέρουν τη δυνατότητα ελκυστικής απόδοσης.

    Πρόκειται για τρεις τάσεις που οι επενδυτές σκοπεύουν να τις έχουν στο νου τους για καιρό. Θα πρέπει λοιπόν να ενημερώνουν για την εμφάνιση μακροπρόθεσμων αποκλίσεων και να μας υπενθυμίζουν τις δυνατότητες που έχουν οι νέες τεχνολογίες και οι νέες αγορές να αλλάξουν το επενδυτικό τοπίο.

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team

    Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ