• Big Story

    Μίνως Κυριακού: Ποιος ήταν ο ισχυρός εφοπλιστής πίσω από την Athenian Sea Carriers

    Κυριακού


    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών άφησε ο Μίνως Κυριακού το απόγευμα της Κυριακής, ένας μεγάλος παράγοντας του ελληνικού εφοπλισμού και της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, που ηγείτο της ναυτιλιακής εταιρείας Athenian Sea Carriers, την οποία και ίδρυσε στην ηλικία μόλις των 23 ετών.

    Ειδικότερα, ο Μίνως Κυριακού αποτελούσε γόνο μιας παραδοσιακής ναυτιλιακής οικογένειας της χώρας, η οποία ασχολήθηκε με τη θάλασσα από το 1852, όταν και ιδρύθηκε η πρώτη εταιρεία συμφερόντων της.

    Ο Μίνως Κυριακού, δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και ο ίδιος με τη ναυτιλία, καθώς το έτος 1965 (μόλις στα 23 του χρόνια) προχώρησε στην ίδρυση της ναυτιλιακής Athenian Sea Carriers, η οποία εξειδικεύεται στις μεταφορές αργού πετρελαίου.

    Το 1981 είχε στον στόλο του 12 πλοία και το 1986 αριθμούσε 16. Η εταιρεία μετέφερε ειδικά χημικά φορτία και βρώσιμα έλαια. Μάλιστα, το 1977, η Athenian πραγματοποιούσε με τον στόλο της το 47% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές, ο εφοπλιστής επένδυσε και στην εμπορία με την συμμετοχή του σε φυτείες καρύδας και φοινίκων στην Ινδία και τις Φιλιππίνες.

    Tον Ιούνιο του 2004 ο εφοπλιστής προχώρησε στην πώληση αντί 520 εκατ. δολαρίων έντεκα πλοίων (τρία τύπου suezmax και οκτώ τύπου handymax), καθώς επίσης και άλλων έξι πλοίων τύπου suezmax στη ρωσική Sovcomflot, αντί 330 εκατ. δολαρίων.

    Ο τρέχων στόλος της ναυτιλιακής, η οποία κατάφερε να εδραιωθεί ανάμεσα στους ανταγωνιστές της μέσω της παροχής υπηρεσιών με γνώμονα την ασφάλεια και το σεβασμό στο περιβάλλον, αποτελείται από 6 δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου VLCC. Αυτά είναι τα Athenian Victory (χωρητικότητας 317.441-dwt και κατασκευής 2009), Athenian Success (χωρητικότητας 317.441-dwt και κατασκευής 2010), Athenian Harmony (χωρητικότητας 317.441-dwt και κατασκευής 2010), Athenian Glory (χωρητικότητας 317.441-dwt και κατασκευής 2011), Athenian Freedom (χωρητικότητας 319.063-dwt και κατασκευής 2013) και Captain X. Kyriakou (χωρητικότητας 319:063-dwt και κατασκευής 2013).

    Η Athenian Sea Carriers αποτελεί κομμάτι του ομίλου Athenian Group, στον οποίο ανήκουν τόσο ο βρετανικός βραχίονας Athenian Tankers UK Ltd., όσο και οι εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών, Bacoil International και Athenian Oil Trading Inc. Και οι τρεις εταιρείες συνεργάζονται με την Athenian Sea Carriers εξασφαλίζοντας τη ναυτιλιακή παρουσία της οικογένειας Κυριακού σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Κυριακού
    Μίνως Κυριακού

    Ποιος ήταν ο Μίνως Κυριακού

    Ο Μίνως Κυριακού ήταν Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας από την Αθήνα. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η ιδιοκτησία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Ήταν επίσης ιδιοκτήτης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009).

    Ένας από τους προπαππούδες του ήταν ο Υδραίος πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας ενώ άλλος ήταν ο Αλέξανδρος Κορυζής ο οποίος διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1940-1941 και ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

    Σπούδασε σε Γαλλία και Ελβετία. Είχε δύο γιους και μία κόρη από τον πρώτο γάμο του. Τον Δεκέμβριο του 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με την Ελληνίδα ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου. Το Μάρτιο του 2017 το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του λόγω οικονομικών ζητημάτων.

    Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωση με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2) στην Αθήνα. Το 1989, ένα έτος μετά την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάστηκε η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Το 1997 ανέλαβε τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρια» το οποίο, το 2002, εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέθανε ο Μίνως Κυριακού σε ηλικία 75 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ