• Big Story

    Ο εφοπλιστής Κρίτων Λεντούδης ανοίγει πόλεμο με την Λιβύη: Τι μηνύματα στέλνει στους Έλληνες πλοιοκτήτες

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping

    Κρίτων Λεντούδης, Εφοπλιστής, Ιδιοκτήρης της Evalend Shipping


    Σε πόλεμο δίχως τέλος φαίνεται πως εξελίσσεται η επίσχεση του tanker,  που ανήκει στον Έλληνα εφοπλιστή Κρίτων Λεντούδη, από τις  τοπικές αρχές της Λιβύης με την κατηγορία του λαθρεμπορίου. Συγκεκριμένα, η Evalend Shipping, της οποία ηγείται ο εφοπλιστής, αρχικά έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί λαθρεμπορίου πετρελαίου, ύστερα από την επίσχεση του tanker της, από τις λιβυκές αρχές με σκοπό να πραγματοποιηθεί έρευνα στο πλήρωμά του.

    Ο λόγος για το τάνκερ Levante (χωρητικότητας 19.996-dwt και κατασκευής 2008, στα ναυπηγεία Sekwang Heavy της Νοτίου Κορέας) που επισχέθηκε, όταν στις 27 Αυγούστου η Ακτοφυλακή της Λιβύης διέταξε την ακινητοποίηση του μέχρι νεοτέρας. Το δεξαμενόπλοιο εκείνη τη στιγμή έπλεε περίπου 25 μίλια μακριά από τις ακτές της αφρικανικής χώρας.

    Τώρα, σχεδόν 50 ημέρες μετά το περιστατικό, το πλήρωμα -αποτελούμενο από 20 Φιλιπιννέζους ναύτες- κρατείται σε φυλακή της Τρίπολης και το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της.

    Με τις εξελίξεις να μην έχουν πάρει θετική τροχιά και με την υπομονή του εφοπλιστή να εξαντλείται, ο κ. Λεντούδης αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του.

    Συγκεκριμένα ο εφοπλιστής δήλωσε πως «δεν έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί τους (εννοώντας το πλήρωμα) και δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται».

    Επίσης, σημειώνεται, πως οι λιβυκές αρχές έχουν απαγορεύσει στους δικηγόρους της εταιρείας να έχει την οποιαδήποτε πρόσβαση στο πλοίο ή το πλήρωμα, όπως ανέφερε ο πλοιοκτήτης.

    Επιπλέον το αίτημα της εταιρείας να συναντηθούν εκπρόσωποι της με τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, έχει μείνει αναπάντητο.

    Πάντως η απάντηση που έλαβε το TradeWinds ύστερα από συνομιλία που είχε με άνθρωπο που δουλεύει στην πρεσβεία, ήταν η  εξής: «Και τι υποτίθεται πως πρέπει να τους πει ο πρέσβης;».

    Ο ίδιος άνθρωπος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση που κρατούνται οι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου και για τον λόγο που δεν έχει δοθεί άδεια πρόσβασης στους δικηγόρους της ναυτιλιακής. Πρόσθεσε όμως πως οι απαγορεύσεις αυτές (αναφερόμενος στους δικηγόρους), λογικά υπάρχουν, καθώς οι αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες στο πλοίο.

    Ο κ. Λεντούδης όμως, δηλώνει πως έχει κουραστεί να ακούει τις ίδιες απαντήσεις εδώ και εβδομάδες, τονίζοντας πως «είναι μία ζούγκλα εκεί πέρα, η Λιβύη αποδεικνύεται τρομακτική. Παροτρύνουμε την ναυτιλιακή κοινότητα και ιδίως τους Έλληνες εφοπλιστές, να σκεφτούν πολύ καλά πριν προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία, η οποία θα δει τα πλοία τους να έχουν ως προορισμό τη Λιβύη».

    «Θα διεκδικήσουμε από το λιβυκό κράτος όλες τις απώλειες που προέκυψαν από αυτήν την τρομερή περιπέτεια και θα επιδιώξουμε να λάβουμε όλες τις  αποζημιώσεις που μας αναλογούν» υπογράμμισε ο εφοπλιστής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ισμήνη Παναγιωτίδη: Έβδομο tanker για την Pavimar μέσα στο 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην αντεπίθεση ο εφοπλιστής Κ. Λεντούδης: Ψευδείς οι κατηγορίες περί λαθρεμπορίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H Seanergy Maritime προετοιμάζει το έδαφος για την επέκταση του στόλου της



    ΣΧΟΛΙΑ