• Big Story

    Σύγκρουση τραπεζών με Μαρινόπουλο: Γιατί θέλουν τα Starbucks

    the wise man

    the wise man


    Τα αποθέματα της Starbucks, οι τράπεζες και οι Μαρινόπουλοι

    Η εξαιρετικά δυσάρεστη τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις της οικογένειας Μαρινόπουλου με τις τράπεζες είναι γνωστές στο πανελλήνιο. Η κατάσταση είναι, όμως, ακόμα χειρότερη καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα επιχείρησαν πρόσφατα να “βάλουν χέρι” στα αποθέματα της αλυσίδας καφέ Starbucks. Το σκεπτικό τους είναι πως οι Μαρινόπουλοι επιχειρούσαν ως ενιαία οικογένεια και όχι ως ξεχωριστά φυσικά πρόσωπα, όπως υποστηρίζουν οι τελευταίοι. Γι’ αυτό και έβαλαν στο στόχαστρο την αλυσίδα καφέ που ελέγχεται από μέλος της οικογένειας. Η τελευταία φέρεται να απάντησε με νέα εξώδικα και άλλα δικαστικά μέσα. Ο πόλεμος των δύο πλευρών, που εντάθηκε μετά την Famar, φαίνεται πως εντείνεται με τις τράπεζες να κινούνται επιθετικά σε αραγές μέτωπο.

    Τι πραγματικά συμβαίνει στις Σκουριές

    Χθες μάθαμε τελικά για ποιο λόγο προσφεύγει στη διαιτησία το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold. Το δημόσιο αμφισβητεί την τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στις Σκουριές και υποστηρίζει πως οι Καναδοί παραβιάζουν τη σύμβαση παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Γιατί; Επειδή δεν δοκιμάζουν επί τόπου, όπως προβλέπει η τεχνική μελέτη, την τεχνολογία για το flash smelting, δηλαδή τη σταδιακή τήξη του μεταλλεύματος μέσα από την οποία παίρνεις σταδιακά τα χρήσιμα υλικά (χαλκό, μόλυβδο, χρυσό, κλπ).

    Οι Καναδοί είναι στριμωγμένοι, με βάση “το γράμμα της σύμβασης”, και γι’ αυτό επέμεναν μέχρι τελευταία στιγμή να μην προσφύγει το δημόσιο στη διαιτησία, αλλά να συζητήσουν καλόπιστα με την κυβέρνηση. Γιατί αγαπητοί μου, δεν φταίνε οι Καναδοί που δε μπορούν να γίνουν οι δοκιμές της τεχνολογίας στη Χαλκιδική όπως θέλει η κυβέρνηση επικαλούμενη την τεχνική μελέτη. Μια φινλανδική εταιρεία, που έχει την παγκόσμια πατέντα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, δεν αφήνει να φύγει από τη χώρα “για δοκιμές”.

    Εδώ και μήνες έχει εξηγήσει και στους Καναδούς και στην κυβέρνηση πως μπορούν να κάνουν όσες δοκιμές θέλουν εντός των εγκαταστάσεών της. “Φέρτε όσους ειδικούς θέλετε, από την κυβέρνηση ή από την εταιρεία, κάντε όσες δοκιμές πρέπει, αλλά η τεχνολογία δε φεύγει από τη χώρα” εξηγούν. “Μόλις υπογράψετε σύμβαση για το εργοστάσιο, τότε θα φύγει η τεχνολογία”. Όμως σύμβαση για το εργοστάσιο δεν υπογράφεται χωρίς τη σχετική άδεια που δε δίνει η κυβέρνηση στους Καναδούς. Επειδή δεν κάνουν τις δοκιμές στη Χαλκιδική.

    Πως θα λυθεί το πρόβλημα; Αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η επένδυση των Καναδών, μπορεί να λυθεί μόνο με διάλογο ώστε να αλλάξει η τεχνική μελέτη χωρίς επιπτώσεις. Μην ακούτε τα παραμύθια περί περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η περιβαλλοντική μελέτη των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει εγκριθεί και έχει 18 φορές περάσει επιτυχώς την κρίση του ΣτΕ. Το θέμα είναι τεχνικής φύσεως και θα λυθεί μόνο αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση.

    Ο τυχερός υπάλληλος στη θυγατρική του Υπερταμείου

    Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) υποτίθεται πως δημιουργήθηκε προκειμένου να βάλει σε μια σειρά τις κρατικές εταιρείες, όταν περάσουν υπό τον έλεγχό του. Προς το παρόν, όμως, έχει δύο – τρεις θυγατρικές όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για να ασχολείται. Σε μία από αυτές τις θυγατρικές υπάρχει πάντως ένας τυχερός υπάλληλος ο οποίος σπανίως εμφανίζεται χωρίς να ενοχλείται.

    Είχε διοριστεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά στην αλήστου μνήμης “Παράκτιο Μέτωπο” η οποία υποτίθεται πως θα αξιοποιούσε τα ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η τελευταία απορροφήθηκε από τον “όμιλο” του ΤΑΙΠΕΔ και ο τυχερός υπάλληλος βρέθηκε χωρίς αρμοδιότητες.

    Έτσι δε χρειάζεται να πηγαίνει και στο γραφείο καθημερινά. Εμφανίζεται όποτε θέλει, πιθανώς για να διεκπεραιώσει άλλες δουλειές! Η διοίκηση της εταιρείας του κόβει κάθε μήνα 15 – 20 μεροκάματα και η ζωή συνεχίζεται…



    ΣΧΟΛΙΑ