• Big Story

    Τσακαλώτος – Πιτσιλής: Θέλουν να μείνουν πάση θυσία ζωντανές οι λίστες με τους φοροφυγάδες. Έντονο παρασκήνιο

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Πολλοί (πρώην;) φοροφυγάδες ανακουφίστηκαν μαθαίνοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την παράταση της παραγραφής φορολογικών υποθέσεων πέραν την πενταετίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τους αναδρομικούς φοροελέγχους των τελευταίων ετών. Όμως το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν παραδίνονται χωρίς μάχη, καθώς έχουν ποντάρει πολλά (τόσο από οικονομικής όσο και από επικοινωνιακής άποψης) στο “κυνήγι” της φοροδιαφυγής, με τις διάφορες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ που έχουν στα χέρια τους και θέλουν πάση θυσία να τις αξιοποιήσουν. Έστω και με “ακροβασίες”.

    Θα έλεγε κανείς ότι η απόφαση του ΣτΕ βάζει “ταφόπλακα” σε αυτές τις λίστες και τις κλειδώνει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όμως αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμα.

    Η πρώτη αντίδραση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ, μετά την προφανή “παγωμάρα”, ήταν να ζητήσει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ερμηνεύσει την απόφαση αυτή, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών που θα επιτρέψουν στο υπ. Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να διατηρήσουν στη ζωή τις λίστες φοροδιαφυγής. Και με βάση το προσχέδιο της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, φαίνεται ότι κάποια περιθώρια πράγματι υπάρχουν.

    Οι “ζωντανές”, οι παραγεγραμμένες και η “γκρίζα ζώνη”

    Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: οι “ύποπτες” υποθέσεις από τη χρήση 2011 έως και σήμερα παραμένουν “ζωντανές”, καθώς δεν έχει επέλθει η πενταετία. Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2017 θα είναι “ζωντανές” οι υποθέσεις του 2011, ενώ και αυτές θα παραγραφούν την 1η Ιανουαρίου του 2018.

    Αντίθετα, παραγεγραμμένες οριστικά και αμετάκλητα είναι οι υποθέσεις για χρήσεις έως και το 2005, αφού σε κάθε περίπτωση η παραγραφή μπορεί να επιμηκυνθεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έως και στα δέκα χρόνια. Άρα, δε νοείται δίωξη για υπόθεση που αφορά σε περίοδο πριν το 2006.

    Και τώρα μπαίνουμε στην “γκρίζα ζώνη” της περιόδου από το 2006 ως και το 2010. Εδώ θεωρητικά οι χρήσεις αυτές έχουν παραγραφεί, όμως υπάρχει ένα “παραθυράκι”: αν οι φορολίστες θεωρηθούν νέα στοιχεία, τότε η παραγραφή τους ανανεώνεται για πέντε ακόμα χρόνια – αν δηλαδή για μία υπόθεση του 2008 κριθεί ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί νέο στοιχείο, τότε η παραγραφή της είναι δεκαετής, και επέρχεται την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυτό που επιδιώκουν τώρα το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ είναι να χαρακτηριστούν οι λίστες φοροδιαφυγής νέα στοιχεία από τη Δικαιοσύνη, ώστε να μπορεί και η πενταετία 2006-2010 να παραμείνει “ζωντανή” για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό είναι και το “στοίχημα” τώρα για την κυβέρνηση, ώστε να γλιτώσει ένα φιάσκο μεγατόνων.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ήδη η απόφαση του ΣτΕ συνιστά μία ήττα για το υπουργείο Οικονομικών. Και παρά το γεγονός ότι αυτή δεν ορίζει ρητά ότι το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο μνα επιστρέψει χρήματα σε φορολογούμενους που πλήρωσαν πρόστιμα με βάση τους (παράνομους, όπως αποδείχθηκε) αναδρομικούς φοροελέγχους, θεωρείται βέβαιο ότι όποιος προσφύγει στα δικαστήρια θα δικαιωθεί, αφού αν το αδίκημά τους είχε παραγραφεί, τότε προφανώς δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο που να πρέπει να τους καταλογιστεί. Άρα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα “τσουνάμι” προσφυγών τους επόμενους μήνες για επιστροφή προστίμων.

    Τουλάχιστον, τα καλά νέα για την κυβέρνηση είναι ότι η ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων παραμένει αλώβητη από την απόφαση του ΣτΕ, αφού όσοι αποκάλυψαν οικειοθελώς τα κρυφά τους εισοδήματα θα πληρώσουν κανονικά ό,τι τους έχει καταλογιστεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμία απάντηση και πάλι από το Μαξίμου για Βαρουφάκη και Βενεζουέλα: «Η ΝΔ ματαιοπονεί…»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Πιέζει για Εξεταστική Επιτροπή η αντιπολίτευση – Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι καταστηματάρχες κάνουν εκπτώσεις για να πάρουν μετρητά και να αποφύγουν την χρήση POS



    ΣΧΟΛΙΑ