• Big Story

    Προς Αλέξη Τσίπρα: Όταν υποχωρούν οι πωλήσεις του γάλακτος και του ψωμιού


    Το πόσο δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά τους τελευταίους μήνες, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στη δίνη της αβεβαιότητας γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης, δε χρειάζεται να το αποδείξει κανείς: το βλέπουμε καθημερινά πως δεν κινείται τίποτα απολύτως στην αγορά. Όμως καμιά φορά για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να ρίξουμε μια ματιά και στους αριθμούς.

    Εν προκειμένω, οι αριθμοί που δείχνουν σε τι βαθμό απελπισίας έχουν φτάσει οι Έλληνες καταναλωτές παρουσιάστηκαν στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ευάγγελος Καλούσης, στο πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφηκε πτώση 5-7% στην ελληνική αγορά του γάλακτος και του ψωμιού, μία πτώση που ο ίδιος απέδωσε στη μείωση της καταναλωτικής δύναμης, που αναγκάζει τους καταναλωτές να επιλέγουν προσεκτικά τις αγορές τους, κάνοντας περικοπές ακόμα και στα απολύτως βασικά, όπως είναι το ψωμί και το γάλα.

    Όταν οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμα και στα απολύτως απαραίτητα, είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Και σε αυτήν την περίπτωση τίποτα (μα τίποτα!) δεν πηγαίνει καλά: από τη μία οι καταναλωτές βρίσκονται σε αδυναμία να εξασφαλίσουν βασικά προϊόντα που πάντα υπήρχαν στο “καλάθι της νοικοκυράς”, χτυπημένοι από την υπερφορολόγηση, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, και από την άλλη η ελληνική βιομηχανία τροφίμων υποφέρει από το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, την αβεβαιότητα και τα capital controls, που δεν της επιτρέπουν να αναπτυχθεί περαιτέρω, παρότι ακόμα και εν μέσω κρίσης αντιπροσωπεύει το 25% της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας, καταγράφοντας παράλληλα ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα.

    Δεν μπορεί βέβαια να ρίξει κανείς όλα τα δεινά της επταετούς οικονομικής κρίσης στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ πάνε πολύ πίσω και θα ήταν άδικο να τις επωμιστεί όλες ο σημερινός πρωθυπουργός. Όμως όταν επί των ημερών του τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, την ίδια στιγμή που ο ίδιος προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι γίνονται καλύτερα, τότε δεν μπορεί παρά να του χρεώνεται αυτή η αποτυχία. Και τα στοιχεία του ΣΕΒΤ θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ένα ηχηρό “καμπανάκι” για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ώστε να δουν τι έχει πάει στραβά και αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την ελπίδα που ευαγγελιζόταν προεκλογικά, έχει φέρει την απελπισία που οδηγεί τους πολίτες να κόβουν ακόμα και το γάλα των παιδιών τους για να τα βγάλουν πέρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάκης Μπαλαούρας: «Δεν αιτήθηκα εγώ την 13η σύνταξη»



    ΣΧΟΛΙΑ