• Big Story

    Pillarstone: Αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση των Φαμάρ και Καλογήρου

    Λεμονή

    Οικογένεια Λεμονή


    Στα χέρια εξειδικευμένων μάνατζερς περνά η τύχη μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς η Pillarstone παίρνει τις επόμενες ημέρες την επίσημη άδεια λειτουργίας και αναλαμβάνει τις υποθέσεις εταιρειών όπως η Φαμάρ και η Καλογήρου με στόχο να «τρέξει» τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

    Η πλατφόρμα Pillarstone του αμερικανικού fund KKR σε συνεργασία με την Alpha Bank και την Eurobank, θα επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.Ο φάκελος της εταιρείας βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομίας.

    Η Pillarstone αποτελεί σύμπραξη της Alpha Bank και Eurobank ενώ έχουν γίνει συζητήσεις για τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Στη νέα εταιρεία θα συμμετάσχει με κεφάλαια και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), διατηρώντας ποσοστό 5%.

    Ήδη, έχουν πάρει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος η Cepal, κοινή εταιρεία των Alpha Bank Aktua και η FPS, θυγατρική του ομίλου Eurobank. Σε αντίθεση με τις δύο τελευταίες που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων, η Pillarstone είναι η πρώτη εταιρεία διαχείρισης που θα εμπλακεί ενεργά στην αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες.

    Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει να διαχειριστεί η Pillarstone υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή της θα είναι καθοριστική στην εξυγίανση μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων ή ακόμη και κλάδων, που συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.

    H Pillarstone είναι μια πλατφόρμα την οποία έχει συστήσει το αμερικανικό fund KKR, με μακρά εμπειρία στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη δραστηριοποιείται ήδη στην Ιταλία, σε συνεργασία με τη Unicredit και την Instesa Sanpaolo.

    Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, που κρίνονται βιώσιμες. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού θα συνοδευθεί με χρηματοδότηση από την Pillarstone, η οποία θα έχει καίρια παρέμβαση στη λειτουργική αναδιοργάνωση και στο μάνατζμεντ.

    Το σχέδιο αναδιοργάνωσης κάθε δανείου θα είναι αντικείμενο συμφωνίας με τις τράπεζες και στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση, ενώ τα δάνεια θα παραμένουν στις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών.

    Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα συνεννοούνται πλέον με Αμερικανούς και Ευρωπαίους μάνατζερς και η Φαμάρ της οικογένειας Μαρινόπουλου εγκαινιάζει το πέρασμα των ελληνικών επιχειρήσεων στα «διεθνή χέρια».

    Από τα πρώτα πακέτα δανείων που θα αναλάβει η Pillarstone  είναι, όπως φαίνεται η Φαμάρ ενώ και η εταιρεία Καλογήρου παίρνει τον ίδιο δρόμο.

    Στην ουσία, οι μάνατζερς του KKR θα «παίζουν μπάλα», έχοντας τη διαχείριση των επιχειρήσεων ενώ μέσω του fund θα διοχετεύονται νέα κεφάλαια.

    Ο ρόλος του KKR και ανάλογων funds που είναι έτοιμα να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά είναι να αναδιαρθρώνουν μια επιχείριση, και να φέρνουν αποδόσεις σε τράπεζες και τα ίδια, προς όφελος όμως και της επιχείρισης η οποία διατηρείται βιώσιμη και ανακάμπτει.

    Η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει την «πρωτιά», εγκαινιάζοντας την λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς η σχετική συμφωνία βρίσκεται σε τελικό στάδιο, όπως είχε και επίσης μια αρνητική πρωτιά με την διάσωση της τελευταίας στιγμής για την αλυσίδα των σούπερ μάρκετ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μίνως Κυριακού: Η Μαρί πήρε τα κοσμήματα, πήρε το τζετ μου και έφυγε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μίνωας-Μαρί Κυριακού: Τέλος εποχής με συναινετικό διαζύγιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια Λεμονή: Τέλος για Καλογήρου σε Mall και Golden Hall. Τα χρέη, το σπίτι στο Μιλάνο και το Liar Jet



    ΣΧΟΛΙΑ