• Big Story

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Πώς το αφεντικό της Εθνικής έκανε άλλη μια κίνηση ματ

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)


    Κάτι παραπάνω από συνεπής αποδεικνύεται η Εθνική Τράπεζα όσον αφορά στην υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσής της, καθώς ο επικεφαλής της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης φαίνεται αποφασισμένος να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες όχι απλά στην ώρα τους, αλλά και ακόμα νωρίτερα.

    Χαρακτηριστικό είναι πως παρότι οι δεσμεύσεις της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο του πλάνου αναδιάρθρωσής της θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί το αργότερο ως το τέλος του 2018, η διοίκηση Φραγκιαδάκη δεν έχει καμία διάθεση να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή: ήδη έχει κάνει πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος αυτών και έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και της τελευταίας μεγάλης εκκρεμότητας, που είναι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Πρόκειται για μία υποχρέωση που απορρέει από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, μεταξύ των όρων της οποίας ήταν και η αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τις μη αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητές τους – άρα και από τις ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες είχαν συμμετοχή. Ήδη το βήμα αυτό έκανε η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και η Eurobank με την πώληση της Eurolife, και τώρα έρχεται η σειρά της ιστορικής Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ήδη την περασμένη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι προσφορές αυτές ήταν συνολικά τέσσερις: τρεις από κινεζικούς ομίλους (Fosun, Gongbao και Wintime) και μία ακόμα από την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία John Calamos-Exin Partners. Πρόκειται για τέσσερις ισχυρούς υποψηφίους, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τεχνογνωσία, μεταξύ των οποίων αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο “φαβορί”.

    Η απόφαση για την εταιρεία που θα αναλάβει τις τύχες της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες και η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου Ιουνίου, ενώ όλα δείχνουν πως το αντίτιμο για την εξαγορά της θα είναι μεγαλύτερο από τη λογιστική της αξία, γεγονός που από μόνο του συνιστά μία επιτυχία, με δεδομένο ότι οι εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών διεθνώς γίνονται συνήθως κάτω από τη λογιστική τους αξία.

    Θα μιλάμε επομένως για μία ακόμα επιτυχημένη κίνηση της διοίκησης Φραγκιαδάκη, η οποία θα είναι επωφελής τόσο για την Εθνική Τράπεζα, που με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσει έτι περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια, όσο και για τους εργαζομένους και τους πελάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παπαδημούλης: «Ψήφος ευθύνης από τους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Εκλογές θέλει μόνο ο Μητσοτάκης»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάζουν πάλι χέρι στις συντάξεις: Πόσο θα στοιχίσουν στους συνταξιούχους τα νέα μέτρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στα δικαστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ