• Big Story

    Εθνική Τράπεζα: Τα νέα δάνεια 500 εκατ. ευρώ και οι επόμενες κινήσεις του Λ. Φραγκιαδάκη

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Με μισό δισ.ευρώ νέα δάνεια σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την οικονομία η Εθνική Τράπεζα τους επόμενους μήνες. Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υλοποίησε το 80% των δεσμεύσεων που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης σε λιγότερο από μια διετία και έχοντας απαλλαγεί από το βάρος των coco΄s, προχωρά στη στρατηγική ενίσχυσης των εσόδων και αποτελεσματικής διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου.

    Η στήριξη της οικονομίας από την Εθνική είναι κεντρική προτεραιότητα της διοίκησης που αξιοποιεί όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει ως budget για φέτος την αύξηση των νέων δανείων κατά τουλάχιστον 500 εκ.ευρώ, με προοπτική αύξησης εάν εξομαλυνθούν οι συνθήκες της οικονομίας.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η διοίκηση της Εθνικής έχει προχωρήσει και σε σημαντικές κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους μέσω της εθελούσιας εξόδου και της εκλογίκευσης του δικτύου καταστημάτων ενώ με γοργό ρυθμό πραγματοποιεί κινήσεις αποδέσμευσης από μη τραπεζικές θυγατρικές και θυγατρικές εξωτερικού.

    Σύμφωνα με την στρατηγική του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να αναπτύξει τις εργασίες της και η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα την ενισχύσει περαιτέρω αφού θα αυξηθούν τα κεφάλαια και η κερδοφορία. Η σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία αποτελεί βασικό στόχο για την Εθνική το 2017 και ειδικά το 2018 επιδιώκει την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας.

    Η διοίκηση Φραγκιαδάκη προχωρά και σε νέες κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης με κατάργηση συνολικά 12 διευθύνσεων και ενεργοποίηση του νέου οργανογράμματος, κάτι που περιλαμβάνει τη μετακίνηση των στελεχών των των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση διευθύνσεων ώστε να ενισχυθεί το οργανόγραμμα. Η τράπεζα σχεδιάζει να επαναξιολογήσει την στρατηγική της στο δίκτυο και την ισχυροποίησή του με προσαρμογή των αλλαγών από την εθελούσια έξοδο ώστε να περάσει στη νέα εποχή.

    Η Εθνική ανακοίνωσε πρόσφατα την πώληση της θυγατρικής της στη Νότια Αφρική South African Bank of Athens ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και των θυγατρικών σε Ρουμανία και Κύπρο. 

    Η Εθνική Ασφαλιστική είναι το μεγαλύτερο asset του Ομίλου και η διαδικασία πώλησης «τρέχει» με προοπτική να έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι πληροφορίες φέρουν ως βασικούς ενδιαφερόμενους τον κινεζικό όμιλο Fosun, την κοινοπραξία των John Calamos, Αριστείδη Χαλικιά και Exin Group και δύο ακόμη κινεζικές εταιρείες, τις Wintime και Gongbao ενώ το fund Αpollo φαίνεται να μην επιθυμεί να συνεχίσει στη διαδικασία. 

    Το ζητούμενο πλέον είναι το τίμημα που θα επιτύχει η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία αποτιμάται μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, έχοντας εγγραφεί στα βιβλία της μητρικής στο ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

    Τίμημα πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ δεν θα έχει επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας και με την έννοια αυτή αποτελεί ένα όριο, εκτιμούν αναλυτές. Η ασφαλιστική έχει ως «προίκα» την παροχή στον αγοραστή μιας πολυετούς συμφωνίας για αποκλειστική διανομή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.

    Οσο αφορά τις θυγατρικές εξωτερικού, η Εθνική έχει αποχωρήσει από την Τουρκία σε μια κίνηση που της επέτρεψε να αποπληρώσει τα coco΄s και την Βουλγαρία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η αποεπένδυση από τη Ρουμανία και την Κύπρο όπου θα διατηρήσει παρουσία με κατάστημα.

    Αναμένεται ότι δεσμευτικές προσφορές για την Βanca Romaneasca θα υποβληθούν μετά το Πάσχα και καταγράφεται ήδη ενδιαφέρον από τράπεζες και private equity funds καθώς η ρουμανική αγορά έχει προοπτικές.

    Η παράταση στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Κύπρου έφερε δύο ακόμη προσφορές πέραν εκείνης από την κοινοπραξία Atlas-Elements, από την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Holding M. Sehnaoui SAL και από fund με έδρα στο Ντουμπάι. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντανιέλ Νουί: Να φύγουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου από τα Δ.Σ. των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα σχέδια του Μιχάλη Σάλλα και του Άνθιμου Θωμόπουλου για τις τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Tετ α τετ τραπεζιτών με Κονστάνσιο  



    ΣΧΟΛΙΑ