• Big Story

    Μικρή άνοδος στο ΧΑ – Σοκ στις αγορές προβλέπουν οι αναλυτές της BofA Merrill Lynch


    Οι μικρού εύρους διακυμάνσεις συνεχίζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) εν μέσω επενδυτικής άπνοιας. Ανάλογο είναι το σκηνικό και στις υπόλοιπες μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, όπου η μεταβλητότητα παραμένει περιορισμένη. Την ίδια ώρα, αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch συστήνουν στους επενδυτές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς ένα νέο σοκ μπορεί να ταράξει τις αγορές το επόμενο διάστημα.

    Οι αγορές παγκοσμίως είναι ήσυχες. Για 31 συνεχόμενες ημέρες ο δείκτης S&P δεν έχει σημειώσει μεταβολή άνω του 1% τόσο προς τα επάνω όσο και προς τα κάτω και η μεταβλητότητα στην αγορά έχει περιοριστεί σημαντικά μετά το έντονο ξέσπασμα που προκάλεσε στα τέλη Ιουνίου η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

    Το ήσυχο καλοκαίρι καθιστά τους επενδυτές αδιάφορους, σύμφωνα με τους αναλυτές Αθανάσιο Βαμβακίδη,  Adarsh Sinha και Yang Chen της Bank της America Merrill Lynch. Ωστόσο, η απραξία αυτή αφήνει ουσιαστικά τους επενδυτές εκτεθειμένους.

    Το πρόσφατο κυνηγητό αποδόσεων έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις, οι επενδυτές σταδιακά στρέφονται σε τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου. Έτσι, βρίσκονται ακόμη πιο εκτεθειμένοι σε ζημιές σε περίπτωση που η αγορά υποχωρήσει απότομα.

    Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν και πότε θα έρθει ένα νέο σοκ για τις αγορές, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά: η αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών, η κρίση που έχει χτυπήσει τις ιταλικές τράπεζες, οι επόμενες κινήσεις της Fed.

    Άσχετο με το ποια θα είναι η αιτία και το πότε θα συμβεί, σίγουρα κάτι θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές τονίζουν οι αναλυτές, και προτείνουν στους επενδυτές να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι επιφυλακτικοί στις κινήσεις τους.

    Η συνεδρίαση

    Με τις τραπεζικές μετοχές, καθώς και τους τίτλους Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ το ΧΑ έκλεισε υψηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 567,90 μονάδες, ενώ κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 564,59 μονάδες και υψηλότερη στις 573,33 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 17,93 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ έκλεισε με κέρδη 0,41%, στις 1.513,58 μονάδες, ενώ μικρή πτώση 0,29% σημείωσε ο Mid Cap στις 712,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,16% στις 641,06 μονάδες.

    Από τις τράπεζες ξεχώρισε η Eurobank που έκλεισε με κέρδη 3,19%. Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,08%, η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 0,77% και η Alpha Bank κέρδισε ποσοστό 0,62%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η Ελλάκτωρ που κατέγραψε κέρδη 3,17%. Ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με άνοδο 2,37% και η Βιοχάλκο που σημείωσε κέρδη 2,3%. Με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι μετοχές Grivalia, Aegean, Folli Follie και ΓΕΚ Τέρνα.

    Με θετικό πρόσημο αλλά λιγότερα κέρδη έκλεισαν οι  ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Lamda, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΜΕΤΚΑ.

    Πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με πτώση. Συγκεκριμένα, απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι Motor Oil, Jumbo και Τιτάν. Περιορισμένες απώλειες σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι Μυτιληναίος και ΔΕΗ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/trapezites-ekanan-kati-pou-den-echi-xanasimvi/68717

     



    ΣΧΟΛΙΑ