• Ελλάδα

    «Mega» σκάνδαλο με μίζες στην Αττικό Μετρό

    Business man is paying with euro banknotes, financial background


    Μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους από κοινοπραξία εταιρειών για να προτιμηθεί σε σιδηροδρομικά έργα της Αττικό Μετρό φέρεται να εντόπισε η εισαγγελική έρευνα.

    Τουλάχιστον 210.000 ευρώ φέρονται να διακινήθηκαν μέσω εικονικών τιμολογίων που εξέδιδε εταιρεία φάντασμα με έδρα το φορολογικό παράδεισο των νήσων Jersey. Η προκαταρκτική εξέταση ωστόσο δεν έφτασε στην αποκάλυψη των κρατικων αξιωματούχων που δωροδοκήθηκαν.

    Ετσι ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία σε συνδυασμό με τον ν.1608/50 περί καταχραστών, σε βάρος των υπευθύνων 2 εταιρειών της κοινοπραξίας: του διαχειριστή της εταιρείας ΟΜΕΚ και του επικεφαλής στην Ελλάδα της γερμανικής εταιρείας Lahmeyer, οι οποίοι φέρονται ότι διακίνησαν μίζες ύψους 210.000 ευρώ στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης της Κοινοπραξίας με την Αττικό Μετρό για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

    Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρεία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τις έρευνες για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεση του ο Βέλγος υποστήριξε ότι η εταιρεία έδινε μίζες και για έργα του μετρό.

    Την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε ανακριτής κατά της διαφθοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ