• Big Story

    Ψιλοκουταμάρες για τον Δ. Βίτσα η αγορά ελικοπτέρων – Θα κάνει ομως για νέες παραγγελίες

    Chinook

    Chinook


    Κυνικός εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας, Δημήτρης Βίτσας,  μετά τις αποκαλύψεις για την αγορά 10 πολεμικών ελικοπτέρων . «Εμείς δεν παίζουμε τους στρατηγούς. Οι επιτελείς αποφασίζουν για τις ανάγκες και από εκεί και πέρα αποφασίζει η πολιτική ηγεσία» είπε χαρακτηριστικά.

    Μολονότι, δε, ούτε διέψευσε την αγορά των 10 ελικοπτέρων, ούτε είπε το παραμικρό για το αν έχουν χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν, ούτε και αναφέρθηκε στην δια της περιφοράς έγκριση της αγοράς των 120 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν δίστασε ούτε στιγμή να χαρακτηρίσει τις αποκαλύψεις με στοιχεία ως «ψιλοκουταμάρες».

    Δ.Βίτσας, Αναπλ.Υπ.Άμυνας
    Δ.Βίτσας, Αναπλ.Υπ.Άμυνας

    Επανέλαβε, επίσης, τη γραμμή άμυνας που είχε χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση των παροπλισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «πρόκειται για απόφαση που έρχεται από το παρελθόν, δεν είναι απόφαση των τελευταίων μηνών» αποφεύγοντας, ωστόσο, για άλλη μια φορά να εξηγήσει γιατί κρίθηκε αναγκαία νέα απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

    Προανήγγειλε και νέες αγορές λέγοντας ότι «συγχρόνως θα αναβαθμίσουμε και τα υπάρχοντα ελικόπτερα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ΕΑΒ και της ιδιωτικής στρατιωτικής βιομηχανίας».

    Ο Λοβέρδος φέρνει το θέμα στη Βουλή

    Την αποκάλυψη  ότι η κυβέρνηση σιωπηρά έκανε νέα παραγγελία εξοπλιστικών συμφωώντας να προμηθευτεί 10 μεταχειρισμένα ελικόπτερα Σινούκ από την αμερικανική εταιρεία Boeing, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για συνεχείς αιφνιδιασμούς της Βουλής σημειώνοντας ότι για την νέα παραγγελία αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ.δολαρίων δεν ενημερώθηκε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    «Αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δαπάνη 120 εκατομμυρίων δολαρίων για τα συγκεκριμένα μεταχειρισμένα και πολυχρησιμοποιημένα ελικόπτερα όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, όταν συνάδελφοι σας στην Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να ανταποκριθούν σε καθημερινές και κοινωνικά αδυσώπητες ανάγκες;» είναι το ερώτημα που θέτει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    «Πιστεύετε ότι η ενημέρωση της Βουλης μειώνει την εκτελεστική σας αρμοδιότητα» ρωτά ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει σε άλλο σημείο «πώς μπορεί να νομιμοποιηθεί στους πολίτες στα κόμματα και τους βουλευτές η πρακτική του πιο φίλο κατηγόρου έλληνα πολιτικού να αιφνιδιάζει τους πάντες με τις εξοπλιστικές επιλογές του, όταν δίχως καμία θεσμική ενημέρωση εμφανίζεται ο ίδιος να αποφασίζει και να διατάσσει;».

    Τι έγραφε απο το πρωί το mononews.

    Βλέποντας κανείς τον προϋπολογισμό του 2016 που πέρασε το βράδυ του Σαββάτου από τη Βουλή, με τις περικοπές ύψους 2 δις. ευρώ και τους νέους φόρους που αγγίζουν τα 2,2 δις. ευρώ, υποθέτει κανείς ότι το ταμείον είναι μείον. Βλέποντας όμως τις «σκοτεινές» προμήθειες αεροσκαφών από τις ΗΠΑ, μάλλον συμπεραίνει ότι λεφτά υπάρχουν – αλλά για συγκεκριμένες «αγορές».

    Οι αποκαλύψεις τον περασμένο Μάρτιο για την απόφαση-σκάνδαλο εκσυγχρονισμού παροπλισμένων αεροσκαφών, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, καθώς με την ίδια μεθοδολογία, δηλαδή εν κρυπτώ και χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα επισήμως, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά δέκα μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ από τον αμερικανικό στρατό, έναντι 120 εκατομμυρίων δολαρίων – πόσα… ισοδύναμα βγάζουν άραγε 120 εκατομμύρια δολάρια;

    Υπάρχει μάλιστα η πληροφορία ότι τα ελικόπτερα αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και πλέον είναι παροπλισμένα, αν και από το υπουργείο διαψεύδεται η πληροφορία αυτή. Ωστόσο, θυμόμαστε ότι το 2013, όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για αγορά μεταχειρισμένων Σινούκ από τις ΗΠΑ, θεωρείτο σίγουρο ότι θα χρειάζονταν επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ ανά ελικόπτερο για τον εκσυγχρονισμό τους. Το σχέδιο τότε, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, είχε μπει στο «ψυγείο» λόγω έλλειψης χρημάτων, όμως φαίνεται πως η σημερινή κυβέρνηση, εν μέσω ύφεσης, βρήκε τα λεφτά (πώς, άραγε;) και προχωρά στην απόκτηση των ελικοπτέρων.

    Ήδη μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει στην πληρωμή της προκαταβολής, που θα ανοίξει το δρόμο για την παράδοση των ελικοπτέρων στην Πολεμική Αεροπορία.

    Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με τα εισοδήματα να μειώνονται και τους φόρους να συσσωρεύονται, μία «αριστερή» κυβέρνηση, με κορμό ένα κόμμα που τα προηγούμενα χρόνια ασκούσε σκληρή κριτική στις  πανάκριβες προμήθειες εξοπλισμών, να προχωρά με τη σειρά της σε προμήθειες εξοπλισμών ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και μάλιστα κάτω από άκρα μυστικότητα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ