• Ελλάδα

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο πιο γρήγορα προκηρυχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ


    Όσο πιο γρήγορα προκηρυχθούν εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με εκπροσώπους επιμελητηρίων της χώρας.

    Αναφερόμενος στη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει η πραγματική οικονομία σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές αποτελούν ανάγκη για τον τόπο.

    «Η εικόνα την οποία έχει η ΝΔ για την πραγματική οικονομία είναι διαφορετική από εκείνη που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η χώρα μας έχει χάσει τρία χρόνια εξαιτίας των επιλογών των κυβερνητικών επιλογών και βουλιάζει από την υπερφορολόγηση. Μία ζοφερή πραγματικότητα. Πιστεύω ότι σήμερα  οι υγιείς δυνάμεις της οικονομίας αδημονούν  για μία άλλη πολιτική, όπως αυτή της ΝΔ που έχει στο επίκεντρό της την μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας. Καταλύτης για μία νέα πολιτική θα είναι μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές  σήμερα αποτελούν  ανάγκη για τον τόπο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε ακόμη ότι μπορεί η χώρα να βγαίνει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά ότι η οικονομική πολιτική που εκφράζει η ΝΔ είναι μία πολιτική που βρίσκεται δίπλα στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς.

    «Πιστεύω ότι υπάρχει άλλος δρόμος, τον οποίο υπηρετεί η δική μας πολιτική. Η οικονομική πολιτική που εκφράζει η ΝΔ είναι μία πολιτική που βρίσκεται δίπλα στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των προέδρων των επιμελητηρίων ήταν:

    – Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο απλό και -κυρίως- σταθερό φορολογικό σύστημα.

    – Η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως τόνισαν οι περισσότεροι πρόεδροι «δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση να καταβάλει το 70% ή και το 75% των εσόδων της σε φόρους και εισφορές».

    – Η απλούστευση του αδειοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.

    – Η ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, όπως τονίστηκε, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    – Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική έναντι των άλλων χωρών που έχουν ανάλογη παραγωγή.

    Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το σύνολο των κεντρικών αυτών αιτημάτων έχουν ήδη περιληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    Επανέλαβε επίσης ότι η ΝΔ έχει δεσμευτεί να υπάρξει δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, συμφωνώντας ότι «το άθροισμα της επιβάρυνσης φόρων και εισφορών είναι σήμερα μη διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

    Δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν από χρέη

    Ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι σκοπεύει να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα μία τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους 42 προέδρους των επιμελητηρίων τις αμέσως επόμενες ημέρες να του στείλουν από τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που ο καθένας ιεραρχεί ως  σημαντικότερες για να βελτιώσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων ανά κλάδο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά και το σημαντικότερο έργο υποδομής που κατά την άποψή τους πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ανά νομό. Δεσμεύθηκε μάλιστα η χθεσινή ανταλλαγή απόψεων να θεσμοθετηθεί και να συναντάται με τους προέδρους των επιμελητηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ