• Big Story

    Υπό πίεση ο Χρήστος Καλογρίτσας. Οι φορολογικοί έλεγχοι και η επίθεση της οικογένειας Βαρδινογιάννη

    • Contributor
    Χρήστος Καλογρίτσας.

    Χρήστος Καλογρίτσας.


    Ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες όσο παίρνουν οι ημέρες τόσο γίνεται και πιο σκληρός. Ενώ απομένουν λίγες ημέρες για την δημοπράτηση των 4 αδειών οι κινήσεις των ενδιαφερομένων γίνονται περισσότερο επιθετικές. Το Star Channel συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη,  κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής των εταιρειών Ιωάννης -Βλάδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης της οικογένειας των κατασκευαστών του Χρήστου Καλογρίτσα και Dimera Media Ltd του Ιβάν Σαββίδη. Το Star ζητώντας να τεθούν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι  δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Η  αίτηση που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου, ο οποίος έχει χειριστεί τις προσφυγές της ΕΙΤΗΣΕΕ, ζητάει την αναστολή του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών έχει ανακοινωθεί πως θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου.

    1_24

    24

    25

    Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων εβδομάδων και ο μέτοχος του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος είχε επιτεθεί  με δριμύτητα εναντίον του κ. Καλογρίτσα.

    Ταυτόχρονα όμως τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας ιδιαιτερα ενδιαφέροντα στοιχεια για την οικογένεια Καλογρίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, οι φορολογικές αρχές έχουν καταλογίσει στον Χρήστο Καλογρίτσα  και τη σύζυγό του (κάνουν κοινή φορολογική δήλωση) φορολογικές υποχρεώσεις για υπόθεση συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Ο Καλογρίτσας αντιμετωπίζει εκτός από τη φορολογική διάσταση του θέματος και την ποινική, η οποία είναι ανοικτή. Προσφάτως μάλιστα απολογήθηκε ενώπιον των αρχών.

    Η οικογένεια Καλογρίτσα 

    Το mononews.gr ηδη εδώ και πολλούς μήνες είχε αναφερθεί με εκτενές ρεπορτάζ του στην επιχειρηματική διαδρομή του Χρήστου Καλογρίτσα. Βέβαια η αίτηση για την τηλεοπτική άδεια δεν υπογράφεται από τον ίδιο άλλο από τον γιο του Ιωάννη Βλαδίμηρο.

    Ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας είναι ο 44χρονος γιος του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και διαθέτει πολιτικά ερείσματα καθώς και γνωριμίες στον δημοσιογραφικό χώρο. Είναι κουμπάρος του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και η οικογένειά του έχει κουμπαριές και με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Δεν είναι κρυφό ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης για την οικογένεια Καλογρίτσα, «οι σχέσεις, λοιπόν, είναι φιλικές από παλιά και για τον συγκεκριμένο που ρωτήσατε είναι όχι με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που λέτε, αλλά με τον γιο του…», διευκρινίζοντας ότι είναι φίλος με τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο, δηλαδή τον υποψήφιο καναλάρχη και όχι με τον πατέρα Χρήστο Καλογρίτσα.

    Ο πατριάρχης της οικογένειας Χρήστος Καλογρίτσας είναι αυτήν την περίοδο υπό τρομακτική πίεση , όπως επισημαίνουν νομικές πηγές . Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, οι φορολογικές αρχές έχουν καταλογίσει σε αυτόν και τη σύζυγό του (κάνουν κοινή φορολογική δήλωση) φορολογικές υποχρεώσεις για υπόθεση συνολικού ύψους 51 εκατ. ευρώ. Ο Καλογρίτσας αντιμετωπίζει εκτός από τη φορολογική διάσταση του θέματος και την ποινική, η οποία είναι ανοικτή. Προσφάτως μάλιστα απολογήθηκε ενώπιον των αρχών.

    Ορισμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που μιλούν για διαπλοκή εστιάζουν τόσο στην προσωπική σχέση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με την οικογένεια Καλογρίτσα, όσο και στη σχέση της οικογένειας Καλογρίτσα με τους τομείς αρμοδιότητας του υπουργού. Ο Σπίρτζης είναι αρμόδιος για τις κατασκευές και ταυτόχρονα συνέταξε σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών.

    Χρήστος Καλογρίτσας.
    Χρήστος Καλογρίτσας.

    Σε αυτούς τους δύο τομείς κυριαρχούν οι δραστηριότητες της οικογένειας Καλογρίτσα. Ο κατασκευαστικός όμιλος επί υπουργίας Σπίρτζη κερδίζει τη μία δημοπρασία μετά την άλλη στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, προσφέροντας εκπτώσεις από 53% έως 58%, με τον υπουργό να υποστηρίζει ότι σε παρόμοια έργα οι άλλοι κατασκευαστές δεν έδιναν εκπτώσεις στο παρελθόν. Προηγουμένως, ο Σπίρτζης είχε χωρίσει το έργο σε οκτώ εργολαβίες, με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετέχουν μικρότερες εταιρείες. Όπως και έγινε!

    Στο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο υιός Καλογρίτσας, Ιωάννης-Βλαδίμηρος, θέλει να παίξει ρόλο και διεκδικεί να γίνει καναλάρχης. Ο ίδιος δεν μετέχει στη διοίκηση εταιρειών της οικογένειας που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, όμως στον φάκελο που κατέθεσε για την αδειοδότηση περιλαμβάνονται και συναλλαγές που σχετίζονται με τις οικογενειακές εταιρείες.

    Συγκεκριμένα, εμφανίζεται να πουλάει στις 29 Ιουνίου 2016 μετοχές της κατασκευαστικής Τοξότης έναντι 9 εκατ. ευρώ στην ΜΙΚΗ Τεχνική Οικοδομική Τουριστική Εμπορική ΑΕ και από το τίμημα να καταθέτει 5,5 εκατ. ευρώ στην εφορία και συγκεκριμένα στο Κέντρο Φορολογίας Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΦΟΜΕΠ), όπου συγγενικά του πρόσωπα είχαν εκκρεμή φορολογική υποχρέωση.

    Ακόμα 3,662 εκατ. ευρώ εμφανίζεται να καταθέτει στην Attica Bank, για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του με την μονοπρόσωπη ΑΕ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια μέρα, συνάπτεται και ένα δεύτερο συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ αγοράζει από τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα μετοχές της ΜΙΚΗ αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Ως λόγος αναφέρεται η «ακύρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου».

    Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας διαθέτει επίσης την εταιρεία Pileus Holdings, με αντικείμενο συμμετοχές σε ακίνητα και μέσα μαζικής ενημέρωσης και την Pileus ΙΤ (Υψηλής Τεχνολογίας και Πληροφορικής). Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν σημαντική δραστηριότητα.

    Ας δούμε όμως το προφίλ των εταιρειών που κατέχει η οικογένεια Καλογρίτσα στον κατασκευαστικό κλάδο: Η εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ ανήκει στην οικογένεια του Χρήστου Καλογρίτσα και το όνομά της προκύπτει από το όνομα της συζύγου του, Μικελίνας Βίτο, που είναι ιταλικής καταγωγής.

    Η εταιρεία Τοξότης είναι θυγατρική της ΜΙΚΗ ΑΕ –με διαφορετική διοίκηση– και είναι η βασική κατασκευαστική εταιρεία που κατεβαίνει στους διαγωνισμούς και εκτελεί τα έργα. Στη ΜΙΚΗ, τέσσερα από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έδρα στην οδό Πλαστήρα 119 της Νέας Σμύρνης και πιο συγκεκριμένα είναι ο Χρ. Καλογρίτσας, η σύζυγος και οι δύο κόρες τους.

    Το μέγεθος του ομίλου ΜΙΚΗ (συμπεριλαμβανομένης της Τοξότης) σε αριθμούς, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του 2014, είναι: κύκλος εργασιών 31,991 εκατ. ευρώ, ζημιές 1,084 εκατ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 54 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ και δάνεια περίπου 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Τοξότης εντάχθηκε το 2014 στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς χρωστούσε στην εφορία περίπου 1.000.000 ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι βασικός πελάτης της Τοξότης είναι η ΔΕΗ, που φέρεται να χρωστάει στην εταιρεία 60 εκατ. ευρώ (έργα ΔΕΔΔΗΕ). Η Τοξότης, με απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ της 15 Ιανουαρίου 2015, έλαβε 11 από τις 53 εργολαβίες για τα δίκτυα ηλεκτρισμού με εκπτώσεις 38-52%. Όμως 11 μήνες αργότερα, οι εργάτες στα εργοτάξια της Τοξότης απεργούσαν για την καταβολή δεδουλευμένων έξι μηνών που τους χρωστούσε ο Καλογρίτσας, επειδή του τα χρωστούσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

    Υπάρχει και μία άλλη κατασκευαστική εταιρεία, η Ομάδα Κατασκευών Ανώνυμος Τεχνική Ναυτιλιακή και Τουριστική Εταιρεία, η οποία εδρεύει στο ίδιο κτίριο της Νέας Σμύρνης όπου βρίσκεται το στρατηγείο Καλογρίτσα. Η εταιρεία αυτή κατεβαίνει μαζί με την Τοξότης στους διαγωνισμούς του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος και είναι η συνέχεια της Χρήστος Καλογρίτσας Κατασκευαστική, που αποπειράθηκε να εισέλθει στο Χρηματιστήριο πριν από περίπου 15 χρόνια, αλλά τελευταία στιγμή ανεστάλη η εισαγωγή της αφού είχε μόνο ένα σημαντικό έργο και αυτό κρατικό (τα δικαστήρια στον Άρειο Πάγο).

    Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τεράστιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 26,2 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο και 12,8 εκατ. ευρώ σε τόκους προς την Τράπεζα Κύπρου, καθώς είχε εκχωρήσει συμβάσεις του δημοσίου αξίας 47,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν εκτελέστηκαν. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Ομάδα Κατασκευών, με βάση τον ισολογισμό του 2014, ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ ενώ είχε ζημιές 350.000 ευρώ.

    Η οικογένεια Καλογρίτσα και η Attica Bank

    Ιδιαίτερα στενή σχέση συνδέει την οικογένεια Καλογρίτσα και τις επιχειρήσεις της με την Attica Bank, που είναι η βασική τράπεζα από την οποίαν οι εταιρείες Καλογρίτσα λαμβάνουν δάνεια και εγγυητικές επιστολές. Από την ίδια τράπεζα, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ως φυσικό πρόσωπο πήρε εγγυητική επιστολή 8 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (με εγγύηση cash collateral, δηλαδή με κατάθεση μετρητών 8 εκατ. ευρώ).

    Όμως υπάρχει και άλλη σχέση ανάμεσα στην Τοξότης και την Attica Bank. Η Τοξότης είχε αγοράσει μετοχές της Attica Bank αξίας 3,744 εκατ. ευρώ και έχανε πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά αυτήν την αρνητική διαφορά δεν την είχε εγγράψει στον ισολογισμό του 2014 (η Τοξότης δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2015) γιατί τη θεωρούσε “στρατηγικού χαρακτήρα” συμμετοχή (αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πουληθεί άμεσα, αλλά προσδοκώνται μελλοντικά οφέλη, άρα η επένδυση αποτιμάται στην τιμή κτήσης και όχι στην τρέχουσα αξία.

    Εάν, αντίθετα, η συμμετοχή ήταν “εμπορικού χαρακτήρα”, τότε θα έπρεπε να γίνει αποτίμηση με βάση την τρέχουσα αξία της). Όπως είναι γνωστό, η αξία των μετοχών αυτών απλώς μηδενίστηκε (αν μάλιστα αγοράστηκαν κι άλλες μετοχές στην τελευταία αύξηση του Δεκεμβρίου 2015, τότε η Τοξότης χάνει ακόμα περισσότερα χρήματα).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/christos-kalogritsas-pollapla-chtipimata-mesa-se-24-ores-gia-tis-tileoptikes-adies/66052

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-navios-chreoni-ti-navios/68366



    ΣΧΟΛΙΑ