• Big Story

    Οι τραπεζίτες ξεκίνησαν: Η Πειραιώς ζητά από τον Γ. Κούμπα 22 εκ , η Εurobank κόβει κατά 50% τα χρέη σε καταναλωτικά  


    Ολική επαναφορά στα χαρτοφυλάκια δανείων τους δρομολογούν οι τράπεζες με ριζικές κινήσεις τόσο στην επιχειρηματική πίστη όσο και στις χορηγήσεις προς ιδιώτες. Έχοντας το μαξιλάρι της ανακεφαλαιοποίησης, οι κινήσεις στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης δανείων θα είναι άμεσες και ριζικές αφού από το ρελαντί των προηγούμενων ετών προχωρούν με μεγάλες ταχύτητες, ζητώντας από τους δανειολήπτες να συνεργαστούν. Στην αντίθετη περίπτωση, οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται είναι καίριες. Ενδεικτικό παράδειγμα, η περίπτωση της εταιρείας Κούμπας Συμμετοχών (βλέπε εδώ ρεπορτάζ για τον Γιώργο Κούμπα) , στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έκανε άμεσα απαιτητό δάνειο ύψους 22 εκ. ευρώ, όταν η εταιρεία δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής.

    Όπου οι τράπεζες διαπιστώνουν αδυναμία/απροθυμία επιχειρηματιών να «γυρίσουν» σε εξυπηρέτηση τα δάνειά τους, η απάντηση θα είναι άμεση. Δικαστικές κινήσεις και ρευστοποίηση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του mononews.

    Η πρώτη επιβεβαίωση του mononews.gr ήρθε διά στόματος της επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη που κάλεσε τους επιχειρηματίες να συνεργαστούν με τις τράπεζες και η ίδια η πρακτική των τραπεζών, επικυρώνει τη νέα στρατηγική του κλάδου.

    Η φράση «συνεργαστείτε, αλλιώς..» έχει κυρίως ως αποδέκτες επιχειρηματίες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια την ευφορία του συστήματος, φόρτωσαν με δάνεια τις εταιρείες τους, αποφεύγοντας την προσωπική δέσμευση και αξιοποιώντας προς ίδιον όφελος κεφάλαια που χρωστούν στις τράπεζες και αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

    Money in Hourglass
    Money in Hourglass

    Η λέξη «αλλιώς» σημαίνει εκκίνηση νομικών διαδικασιών που φθάνει ως την εκδίωξη των ιδιοκτητών και ανά περίπτωση, πώληση δανείων στα funds – «κοράκια», τα οποία καιροφυλακτούν για ευκαιρίες.

    Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες προχωρούν, επίσης ανά περίπτωση, σε γενναία κουρέματα οφειλών, ειδικά τόκων, αλλά και κεφαλαίου ζητώντας αποπληρωμή του υπολοίπου. Οπου δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις, το πιστωτικό ίδρυμα ζητά άμεσα κεφάλαια που μπορεί να εισπράξει, απαλλάσσοντας τον δανειολήπτη από το βάρος των τόκων. Για παράδειγμα, σε καταναλωτικό δάνειο ύψους 12,500 ευρώ, η Eurobank πρότεινε κούρεμα τόκων και κεφαλαίου περιορίζοντας την οφειλή σε κάτω από 5.000 ευρώ.

    Ανάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνουν και οι άλλες τράπεζες στο πλαίσιο της ενεργότερης διαχείρισης των χαρτοφυλακίων και του «ξεκαθαρίσματος» από δάνεια που δεν έχουν μεγάλες ελπίδες είσπραξης, τουλάχιστον στο σύνολό τους.

    Πρόκειται για μια ευκαιρία που δίνει η ανακεφαλαιοποίηση αφού υπάρχουν στον κλάδο τα κεφάλαια για να προχωρήσει σε ριζικές κινήσεις. Η διαγραφή οφειλών αφορά τόκους αλλά ενίοτε και μέρος του κεφαλαίου, ως και κατά 30%, σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

    banks illustrate

    Όπου δε, σε μεγάλα ποσά, ο δανειολήπτης δώσει ως εγγύηση προσημείωση ακινήτου, εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο στο 4% με 5,5% και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, ενώ η τράπεζα  «σβήνει» από τα βιβλία της «κόκκινες» οφειλές.

    Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που έχει συσσωρευμένες καταναλωτικές οφειλές -από δάνεια και πιστωτικές κάρτες- τις οποίες δεν έχει εξυπηρετήσει για διάστημα από 6 μήνες μέχρι έναν χρόνο, με τη διαγραφή των τόκων και το «κούρεμα» μπορεί να μειώσει το ποσό οφειλής κατά 40%.

    Και μια ρύθμιση, όμως, χωρίς προσημείωση ακινήτου, μπορεί να φέρει «κούρεμα» στη λήξη της, του 25% της οφειλής, με την προϋπόθεση όμως ότι το bonus της διαγραφής δίνεται σε εκείνους τους δανειολήπτες που ήταν συνεπείς στις μηνιαίες καταβολές των δόσεων του δανείου.



    ΣΧΟΛΙΑ