• Big Story

    Greek Papers για 8.000 επιχειρηματίες . Τι αναζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε τράπεζες και χρηματιστηριακές;


    Πανικό έχει προκαλέσει στις χρηματιστηριακές εταιρείες η… σπουδή των οικονομικών εισαγγελέων να εντείνουν τις έρευνές τους όσον αφορά τη λεγόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων», μία λίστα στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται 8.000 και πλέον ονόματα καταθετών που φέρονται να έχουν προχωρήσει σε «αόρατα» εμβάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό, φυγαδεύοντας μεγάλα ποσά που αθροιστικά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

    Τι είναι όμως τα «αόρατα» εμβάσματα; Πρόκειται για μία έξυπνη μέθοδο που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό, αγοράζοντας χαρτοφυλάκια ομολόγων εξωτερικού. Ο ενδιαφερόμενος φτιάχνει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα του εξωτερικού, κατόπιν ανοίγει έναν λογαριασμό χαρτοφυλακίου σε κάποια χώρα του εξωτερικού και μεταφέρει εκεί το χαρτοφυλάκιό του. Από εκεί και πέρα, είναι ελεύθερος να ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιο, μεταφέροντας εμμέσως τα χρήματά του εκτός Ελλάδος.

    Η μέθοδος αυτή δεν είναι παράνομη, αλλά φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η προέλευση των χρημάτων είναι νόμιμη – κάτι που είναι πολύ αμφίβολο αν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό είναι άλλωστε που ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς: σε ποιες περιπτώσεις πίσω από τη μέθοδο αυτοί βρίσκονται πρόσωπα που έχουν κάτι να κρύψουν.

    justice

    Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς το τελευταίο διάστημα έχουν ζητήσει από αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και τράπεζες, στοιχεία για εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό από πελάτες τους που δεν έγιναν μέσω της τραπεζικής οδού, αλλά αξιοποιώντας το κόλπο των «αόρατων» εμβασμάτων. Αυτό που αναζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι αναλυτικά στοιχεία για πελάτες τους που επένδυσαν σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές και άλλα προϊόντα ποσά άνω των 500.000 ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα, σε ένα έγγραφο το οποίο έχει φτάσει στα γραφεία χρηματιστηριακών εταιρειών πρόσφατα, εξειδικεύεται το χρονικό διάστημα της έρευνας των οικονομικών εισαγγελέων στην περίοδο από την 1η Ιουνίου του 2014 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, τη δεύτερη μέρα δηλαδή επιβολής των capital controls.

    Λαμβάνοντας τα στοιχεία αυτά, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιπτώσεις προσώπων που έχουν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, τα οποία είναι προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή φοροδιαφυγής – αυτό ασφαλώς δε σημαίνει πως όλοι όσοι βρίσκονται στη «λίστα χαρτοφυλακίων» είναι παράνομοι, καθώς όλοι παραμένουν αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

    Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει… παροξυσμό στις χρηματιστηριακές εταιρείες, που καλούνται να δώσουν στους εισαγγελείς τα στοιχεία πελατών τους, διακινδυνεύοντας ενδεχομένως να βρεθούν και αυτές μπλεγμένες σε περίπτωση που εντοπιστούν παράνομες δραστηριότητες…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: H εκκαθάριση 16 πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων στα χέρια μιας εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ