• Big Story

    «Φωτιά και λαύρα» η τιμή της βενζίνης στα ελληνικά νησιά! – Στα 2,045 ευρώ σκαρφάλωσε το «κοντέρ»

    • NewsRoom
    βενζινη


    Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στα τέλη Μαΐου, με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος προ των πυλών και η καλοκαιρινή σεζόν να μην έχει φτάσει επισήμως, ωστόσο τίποτα δεν εμποδίζει τον Έλληνα έμπορο καυσίμων που δραστηριοποιείται στα ελληνικά νησιά να πουλάει τη βενζίνη (και το πετρέλαιο κίνησης) σε υπερβολικά υψηλές τιμές!

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η βενζίνη κυμαινόταν γύρω στο 1,7 ευρώ το λίτρο, όταν οι τιμές του πετρελαίου είχαν σκαρφαλώσει στα 120 δολάρια το βαρέλι, ενώ χτες, που η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια και συγκεκριμένα στα 79,72 ανά βαρέλι, υπήρχαν πρατήρια στις Κυκλάδες που πωλούσαν βενζίνη 2 ευρώ ανά λίτρο! Μάλιστα, από τα πρατήρια αναφοράς η Σίκινος αναδεικνύεται βασίλισσα της βενζίνης, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά πιθανώς και σε όλη την Ελλάδα, με το ακριβότερο πρατήριο να πουλά βενζίνη στα 2,045 το λίτρο.

    Κυκλάδες:

    Σίκινος 2,045
    Αμοργός (Κατάπολα) 2
    Ανάφη 1,99
    Κίμωλος 1,99
    Μήλος (Αδάμαντας) 1,98
    Αμοργός (Αιγιάλη) 1,98
    Ίος 1,98
    Σίφνος 1,978
    Σαντορίνη (Ημεροβίγλι) 1,97
    Κουφονήσι 1,95
    Σχοινούσσα 1,95
    Σέριφος 1,94
    Αντίπαρος 1,93
    Νάξος 1,93

    Αλλά και στα Δωδεκάννησα η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι καλύτερη. Το νησί της αποκάλυψης, η Πάτμος διαθέτει το πιο ακριβό πρατήριο, με τιμή 1,949 ευρώ ανά λίτρο. Εντύπωση επίσης προκαλεί η Λέρος, που και τα τρία πρατήρια αναφοράς διαθέτουν τιμές που παραπέμπουν σε εναρμονισμένη πρακτική, καθώς πουλούν βενζίνη στο 1,91 ευρώ και τα τρία.

    Δωδεκάννησα:

    Πάτμος 1,949
    Αστυπάλαια 1,92
    Κάλυμνος, 1,92
    Λέρος 1,91
    Κάρπαθος 1,9

    Στο Ιόνιο τώρα, τα Επτάννησα, βρίσκονται σε κάπως καλύτερη κατάσταση με τη  μέγιστη τιμή να αγγίζει το 1,8 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, παρ΄ όλα αυτά διευκρινίζεται πως τα βενζινάδικα σε όλη την ηπειρωτική χώρα πωλούν καύσιμα ακόμα και 1,50 ευρώ. Στη Ζάκυνθο το ακριβότερο πρατήριο, πουλά «στρογγυλά» βενζίνη στα 1,8 ευρώ, την ώρα που η Κεφαλονιά πουλά 1,795, με τη Λευκάδα να παίρνει τα σκήπτρα με 1, 895 ευρώ ανά λίτρο στο ακριβότερό της πρατήριο, η Κέρκυρα στα 1,785 και η μικρή Ιθάκη, βάζει τα «γυαλιά», πουλώντας βενζίνη στα 1,825 ευρώ.

    Οι λιγότερο εμπορικές Σποράδες, προκαλούν εντύπωση με μερικές από τις υψηλότερες τιμές, ανά την Ελλάδα, με την Αλόννησο να διαθέτει δύο από τα πιο ακριβά πρατήρια στην περιοχή, με τιμή και τα δύο στα 1,98 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, ενώ τρίτο έρχεται ένα πρατήριο στη Σκόπελο με τιμή 1,959 ευρώ.

    Ανεβασμένες τιμές και σε Χίο και Λέσβο, όπου τα κριβότερα πρατήρια πωλούν στα 1,86 και 1,9 ευρώ ανά λίτρο αντίστοιχα, ενώ επίσης ψηλά είναι η τιμή στα Κύθηρα, με τα δύο ακριβότερα να πωλούν στα 1,859 και 1,82, στις Σπέτσες με 1,859, αλλά και στη Σαμοθράκη με την τιμή της βενζίνης στα 1,82.

    Την ίδια ώρα, η αγορά ετοιμάζεται για κύμα ανατιμήσεων λόγω της ανόδου του κόστους διακίνησης και παραγωγής που θα προκύψει εάν διεθνής κρίση στο πετρέλαιο συνεχιστεί επί μακρόν, μία κρίση που πυροδοτείτα από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν, τη Συρία, αλλά και από κάτω μας τη Λιβύη, να αποτελούν ιδιαίτερα αστάθμητους παράγοντες.

    Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που ανήρτησε ο βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, από το νησί από το οποίο κατάγεται, την Αμοργό.

    Τα παρακάτω στοιχεία είναι απο το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:

     



    ΣΧΟΛΙΑ