• Big Story

    Επικίνδυνες ισορροπίες. Γιατί η Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος Εθνικής) προκάλεσε αμηχανία στους τραπεζίτες


    Aμηχανία προκάλεσε στις διοικήσεις των άλλων συστημικών τραπεζών η πρωτοβουλία της προέδρου της Εθνικής Λούκας Κατσέλη να δημιοσιοποιήσει έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ως πρόεδρος της Ενωσης, δεν υποχρεούται να διαβουλεύεται για τέτοια θέματα με τους συναδέλφους της τραπεζίτες αλλά ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πως βλέπουν οι πολίτες τις τράπεζες, η ανακοίνωσή τους προκάλεσε σύγχιση. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο από τους προηγούμενους προέδρους της Ένωσης (Γιάννης  Κωστόπουλος κλπ)

    Η Λούκα Κατσέλη έχει λάβει αρκετές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ενωσης Τραπεζών, επιχειρώντας και να ενισχύσει τη συνεννόηση των τραπεζών με την κυβέρνηση, η οποία συχνά ήταν προβληματική. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η σχέση της με την πολιτική την κάνει να βλέπει με άλλη οπτική τα χρηματοπιστωτικά σε σχέση τουλάχιστον με τους επαγγελματίες τραπεζίτες.

    Μάλιστα ο χαρακτηρισμός της ως τεχνοκράτη με συνολική οπτική στα πράγματα την φέρνει μεταξύ των υποψηφίων – σύμφωνα με δημοσιεύματα – για υπουργοποίηση στην κατεύθυνση διεύρυνσης του υπουργικού συμβουλίου με τεχνοκράτες και η συζήτηση αυτή εντείνεται στην τραπεζική αγορά.

    Η δειγματοληπτική έρευνα της κοινής γνώμης που παρουσίασε η Λούκα Κατσέλη στο 21ο Banking Forum που διοργάνωσε η ΕΔΕΕ δείχνει ότι οι οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ οι εννέα στους δέκα πιστεύουν ότι οι τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενώ δεν θεωρούν το σύστημα ασφαλές.

    Στην ομιλία της η πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και τόνισε ότι στην έρευνα, αποτυπώνονται ανάγλυφα οι δείκτες που τεκμηριώνουν την κρίση εμπιστοσύνης του κοινού προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μιας κρίσης που επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της γενικότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

    – Το 80,3% των ερωτώμενων απαντά ότι εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου το τραπεζικό σύστημα. Το 2008, πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ήταν 38,5%. Σήμερα, μόλις το 19,3% δηλώνει ότι εμπιστεύεται πολύ έως αρκετά το τραπεζικό σύστημα.

    – Παρά τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης που έχουν καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες φερέγγυες και θα μπορούσαμε να πούμε υπερκεφαλαιοποιημένες, ποσοστό 67,1% θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει καταστεί πιο ασφαλές μετά τη τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, έναντι ποσοστού 27% που πιστεύει ότι έχει γίνει ασφαλέστερο. Ο φόβος για πιθανό κούρεμα καταθέσεων παραμένει διάχυτος παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έχει αποκλεισθεί.

    – Ποσοστό 86,8% πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν βοήθησαν τους Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ το 80,7% θεωρεί ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο.

    Τι αναζητούν οι πολίτες από τις τράπεζες;

    – Στην κορυφή των επιλογών (37,3% των ερωτώμενων) είναι το «κούρεμα» δανείων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού (24,1%) καθώς και η διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου αποπληρωμής των δανείων (15,8%). Με άλλα λόγια, το 77% των ερωτώμενων αναζητούν κάποια αποτελεσματική ρύθμιση του χρέους τους.

    Από την έρευνα αυτή προκύπτει και η σημαντική ανάγκη προαγωγής του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού. Το 88,7% των πολιτών απαντάει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις αρχές λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την ύπαρξη ή πιθανή χρήση τραπεζικών προϊόντων.

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/ch-ioannou-giati-l-katseli-epitithetai-enantion-ton-diikitikon-ton-allon-trapezon/44921

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/trapezites-se-drasi-meta-ton-m-salla-ke-o-f-karavias-eurobank-enantion-ipourgon-tis-kivernisis/44848



    ΣΧΟΛΙΑ