• Big Story

    Εάν ο Τσίπρας τα ψήφισε όλα και μένουμε στο ευρώ, τότε γιατί τον κατηγορεί ο Μητσοτάκης;

    Αλέξης Τσίπρας


    Σε μία αποστροφή του λόγου του κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε (παραδόξως) μία αλήθεια: ότι σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2015, αυτή τη φορά ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε και κανείς από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι έχει κρυφό σχέδιο για να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

    Πράγματι, με τα σκληρά μέτρα που έφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός απέδειξε έμπρακτα ότι έχει μπει κι αυτός στο κλαμπ του… «ευρώ πάση θυσία», στο οποίο όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις ανήκει και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είναι φανερό πια ότι προτιμά να συνδεθεί το όνομά του με ένα σκληρό μνημόνιο (ή ίσως και περισσότερα από ένα…), παρά με μία ταπεινωτική και καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

    Άρα, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, αφού ο Αλέξης Τσίπρας είπε «ναι σε όλα» και η κυβέρνησή του υπερψήφισε όλα τα δύσκολα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, τότε για ποιο ακριβώς πράγμα τον κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

    Η απάντηση; «Άργησε». Γιατί όσο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδίδονταν στο αγαπημένο τους… σπορ της «ηρωικής διαπραγμάτευσης», ο λογαριασμός ανέβαινε. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης φέρνει όλο και πιο επίπονα μέτρα, ενώ αντίθετα αν η συμφωνία είχε κλείσει νωρίτερα, τα μέτρα θα ήταν πιο ήπια – και φυσικά δε συζητάμε καν για το πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι σήμερα τα πράγματα αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε προκαλέσει εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική διαπραγμάτευση της άνοιξης και του καλοκαιριού του ίδιου έτους, που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και ανέβασε… στο Θεό τις οικονομικές ανάγκες της χώρας.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα σενάρια περί Grexit αναζωπυρώνονται το τελευταίο διάστημα, θυμίζοντας έντονα το «κολασμένο» καλοκαίρι του 2015: είναι μία ακόμα παράπλευρη απώλεια της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι πυροδοτεί τέτοια σενάρια, τα οποία φυσικά κάνουν ακόμα μεγαλύτερο κακό στην ελληνική οικονομία, μια και κανείς επενδυτής έχων σώας τα φρένας δεν επενδύει σε μία χώρα όπου δεν ξέρει τι του ξημερώνει την επόμενη μέρα. Οπότε, όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει πια να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, το «ατύχημα» δεν είναι απίθανο να συμβεί.

    Με άλλα λόγια, η «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα, που κάποτε θα έσκιζε τα μνημόνια και σήμερα τα φέρνει στη Βουλή, είναι από πολλές απόψεις ευπρόσδεκτη – όμως άργησε…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Κυριάκος Μητσοτάκης: Σκληρό ροκ με την κυβέρνηση – Υπόσχεται μείωση φόρων

    stock - Basel, Switzerland Cosplayers pose at the Fantasy Basel, the Swiss Comic Con



    ΣΧΟΛΙΑ