• Οικονομία

    Capital Economics: Γιατί βλέπει σύννεφα στον ορίζοντα για την ελληνική οικονομία και «προσγείωση» του ΑΕΠ στο 0,5% το 2020


    Επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, με την ανάπτυξη να υποχωρεί, μάλιστα, το 2020 σε επίπεδα τόσο χαμηλά όσο το 0,5%, «βλέπει» για την Ελλάδα η Capital Economics.

    Όπως σημειώνεται σε νέο report που υπογράφει η Melanie Debono, οικονομολόγος της Capital Economics, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως θα παρουσιάσει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης φέτος, αλλά το επόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανότατα θα επιβραδυνθεί, καθώς οι επενδύσεις εξακολουθούν να συρρικνώνονται και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές.

    Όπως σημειώνεται, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών ακυρώθηκε από τη μείωση των αποθεμάτων, των επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η συρρίκνωση αυτή, όμως, ακολούθησε μία μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1% το τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι η ανάπτυξη ήταν γύρω στο 2%, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, οπότε εκτιμάται ότι η οικονομία θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

    Σύμφωνα με την οικονομολόγο της Capital Economics, η κατανάλωση λογικά θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα, ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών θα επηρεαστεί φέτος θετικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την υποχώρηση του πληθωρισμού.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το 2019 αναμένεται σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση, μετά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πέρυσι. Επίσης, ενόψει εκλογών, τον Οκτώβριο, η χαλάρωση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη από την προγραμματισμένη.

    Το 2020, όμως, τα πράγματα εκτιμάται ότι θα είναι διαφορετικά. Οι οικονομολόγοι της Capital Economics εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα πάρει την ανιούσα το επόμενο έτος και, ακόμη κι αν υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αμφιβάλλουν ότι θα είναι της τάξης του 11%, όπως ήταν φέτος.

    Πιο περιορισμένη αναμένεται να είναι και η δημοσιονομική επέκταση, ενώ η ανάπτυξη θα επηρεαστεί και από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.

    Μεταξύ αυτών, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα συνεχίσουν πιθανότατα να μειώνονται, αφού τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου δεν έχουν λυθεί και ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις παραμένει αναιμικός.

    Αύξηση, όμως, δεν αναμένεται ούτε στις δημόσιες επενδύσεις.

    Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο, την περασμένη εβδομάδα, θα μετριάσει εν μέρει τους φόβους για τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, οι δαπάνες της κυβέρνησης εξακολουθούν να περιορίζονται από τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η χώρα και το μη ικανοποιητικό ιστορικό σε ό,τι αγορά την αξιοποίηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, όπως υπογραμμίστηκε και στην τελευταία σχετική Έκθεση της Κομισιόν.

    Τέλος, η επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρώπη θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

    Οι οικονομολόγοι της Capital Economics «βλέπουν» αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη γύρω στο 1% φέτος και λίγο λιγότερο το 2020, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και την Ελλάδα, αφού η Ευρωζώνη απορροφά το 35% των αγαθών και των υπηρεσιών που εξάγει η χώρα.

    Φέτος, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 1,5%, κάτω από τη συγκλίνουσα εκτίμηση, αλλά πάνω από την πρόβλεψη για την Ευρωζώνη συνολικά.

    Το 2020, όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί γύρω στο 0,5%.

    Σε ό,τι αφορά δε το απώτερο μέλλον, ο εύθραυστος τραπεζικός κλάδος, η βραδεία πρόοδος σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία επισκιάζουν τις προοπτικές της χώρας, καταλήγει η οικονομολόγος της Capital Economics.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ρουκέτες» από ΔΝΤ: Τι κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες, πόσο χαμηλά θα πέσει η ανάπτυξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού



    ΣΧΟΛΙΑ