• Big Story

    Σοκ: Στο σφυρί 8.000 “χρυσά” ακίνητα

    πλειστηριασμοί ακινήτων


    Ποδαρικό με πλειστηριασμούς θα κάνει το 2017 για τους μπαταχτσήδες δανειολήπτες και από τα 200.000 ακίνητα που έχουν ήδη περάσει στις τράπεζες είναι ήδη έτοιμες με λίστες με περισσότερα από 8.000 «χρυσά» ακίνητα.

    Όπως έχουν καταστήσει σαφές οι τραπεζίτες αρχικά θα βγουν στο σφυρί πολυτελή ακίνητα, διαμερίσματα, βίλες και εξοχικά, που τα περισσότερα είναι καταχωρημένα στο Ε9 ως πρώτη κατοικία.

    Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν σε πρώην κραταιούς και νυν «πτωχευμένους» επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι η διαπίστωση, που καταγράφεται σε τελευταία έρευνα της Τράπεζας Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι 6 στους 10 επιχειρηματίες ανήκουν στις τάξεις των «στρατηγικών» κακοπληρωτών.

    Σημειώνουμε ότι στις λίστες των τραπεζών με τα προς πλειστηριασμό ακίνητα υπάρχει μεγάλη διασπορά με πολυτελή ακίνητα που βρίσκονται σε όλες τις ακριβές περιοχές της επικράτειας, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα κοσμοπολίτικα νησιά να πρωταγωνιστούν.

    Ήδη μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα -καθώς έχουν να πληρωθούν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ετών- οι τράπεζες έχουν στη διάθεση τους σχεδόν 200 χιλιάδες ακίνητα.

    Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία και τις διασταυρώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι τράπεζες υπολογίζεται ότι σχεδόν 60.000-70.000 άτομα είναι στρατηγικά κακοπληρωτές, δηλαδή αν και μπορούν συστηματικά δεν πληρώνουν. Η αναλογία είναι 50% δανειολήπτες στεγαστικών- καταναλωτικών και 50% δανειολήπτες επιχειρηματικών χορηγήσεων.

    Υπάρχει παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών, οι οποίοι λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους, σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων τους, προκειμένου να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο διαβίωσης (με την προ κρίσης περίοδο).

    Τα τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι στο «κόκκινο» είναι περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια δάνεια με συνολικές οφειλές σχεδόν 98,5 δισ. ευρώ, ενώ αν μετρηθούν και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ο αριθμός ξεπερνά τα 3,2 εκατομμύρια δάνεια με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να διαμορφώνονται στα 108 δισ. ευρώ.

    Τέλος αναφέρουμε ότι για να καταλήξουν οι τράπεζες στις λίστες με τα ακριβά ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό στάθμισαν συγκεκριμένες παραμέτρους όπως: Το είδος του δανείου. Το ποσό του δανείου. Το διάστημα που δεν εξυπηρετείται. Την ανταπόκριση συνεργασίας από τον δανειολήπτη. Αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο. Την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τέλος την εμπορευσιμότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ποντίκι που βρυχάται: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την άτακτη υποχώρηση προς τους δανειστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΔΕΗ βάλλεται πανταχόθεν και πάει για έμμεσο δανεισμό από τους πελάτες της – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή: Οι παγίδες που κρύβει η υποχρεωτική χρήση της πιστωτικής κάρτας



    ΣΧΟΛΙΑ