• Big Story

    Βασιλάκης, Ταμβακάκης και Καραμούζης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank


    Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να φτάσει σε μια «τεχνική συμφωνία» με τους εκπροσώπους των δανειστών στις αίθουσες του ξενοδοχείου Χίλτον, στην Αθήνα, μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα, στους Δελφούς, διεξάγεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οικονομικές και επιχειρηματικές συναντήσεις, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Στους Δελφούς βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μεταξύ άλλων, και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Ο κ. Βίζερ ήταν όσο πιο ξεκάθαρος μπορούσε να υπάρξει: «Η β΄ αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα, ακόμα και την άλλη Παρασκευή, αν όλοι το επιθυμούν.»

    Τόμας Βίζερ
    Τόμας Βίζερ

    Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει μέχρι τώρα την συμφωνία;

    Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως για όλα ευθύνεται η στάση του ΔΝΤ, βγάζοντας εκτός του πλαισίου τις δικές τους ευθύνες. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί, αντίθετα, να μην δει τη συμβολή στο πρόβλημα της ίδιας της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για διάφορες αμφιλεγόμενες κινήσεις στη διαπραγμάτευση.

    Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης – επίσης από τους Δελφούς – η Ελλάδα «θα πρέπει να γίνει σοβαρή. Η κύρια επιδίωξη της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

    Σημίτης
    Κ. Σημίτης

    Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι τι λέει η ίδια η ελληνική αγορά, η οποία πλήττεται από την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, τα capital controls και την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Ο Ευτύχιος Βασιλάκης, ο επικεφαλής της Aegean Airlines, ίσως τις κορυφαίας επιχείρησης στην Ελλάδα (τουλάχιστον, αυτό δείχνει το ειδικό βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας  που κατέλαβε στην ειδική εκδήλωση Growth Awards που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thornton) ήταν ξεκάθαρος. Αυτό που χρειάζεται είναι σοβαρότητα.

    Eυτύχης Βασιλάκης, ετών 49, Aντιπρόεδρος Aegean Airlines.
    Eυτύχης Βασιλάκης, Aegean Airlines.

    Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας Destination Greece 365 days, αναφορικά με τις καθυστερήσεις της υπόθεσης της παράδοσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, έριξε τα βέλη του στην κυβέρνηση για τη κωλυσιεργία, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο, ενώ υπάρχει ήδη ένα «χειροπιαστό μπροστά στα μάτια της». Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, έρχεται να προστεθεί σε ένα υπέρογκο φόρο στις αερομεταφορές (24%), έναν σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

    Την ίδια ώρα, ο Φαίδων Ταμβακάκης, ο πιο ευφυής fund manager στην Ελλάδα και ιδρυτής της παλαιότερης και μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίων, της Alpha Trust, απευθύνει σαφή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις που προβλέπουν οι νέοι νόμοι που έφερε η κυβέρνηση. «Η αύξηση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων είναι τόση που ακόμα και εάν πλήττεται η κερδοφορία της επιχείρησης, οι ικανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποκομίζουν αρκετό εισόδημα για μία αξιοπρεπή διαβίωση», ανέφερε.

    Καραμούζης
    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

    Όσο για τους τραπεζίτες, αυτό που βλέπουν μπροστά τους είναι η αβεβαιότητα, η οποία «έχει επιστρέψει το πρώτο δίμηνο του 2017», καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδυνεύει να βγάλει τις τράπεζες εκτός στόχων, την ώρα που οι πολίτες έχουν ξεκινήσει και πάλι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.  Όπως εξήγησε και ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλελεύθερη επανάσταση»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παγκόσμια Τράπεζα: Ψάχνει «συμπαίκτες» για το δάνειο που ζητά η Ελλάδα – Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος εφαρμογής



    ΣΧΟΛΙΑ