• Big Story

    Τα σχέδια του Μιχάλη Σάλλα και του Άνθιμου Θωμόπουλου για τις τράπεζες


    Δύο έμπειροι τραπεζίτες, ο κ. Μιχάλης Σάλλας μέσα από την Παγκρήτια Τράπεζα και ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος με την Atlas έρχονται να δώσουν μία εναλλακτική πρόταση στο ελληνικό τραπεζικό γίγνεσθαι, που παραμένει εγκλωβισμένο τους τελευταίους μήνες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και της περιορισμένης ρευστότητας.

    Χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναζητούν επίσης μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν στη ζωή τις εταιρείες τους.

    Ο κ. Σάλλας έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιο της επόμενης μέρας, από το στρατηγείο του στην οδό Μητροπόλεως. Το επιτελείο του αποτελείται από 20 στελέχη τα οποία «σαρώνουν» την αγορά αναζητώντας  επενδυτικές  ευκαιρίες. Ο έμπειρος τραπεζίτης είναι στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας τράπεζας με ποσοστό 21,5%.

    Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η  Παγκρήτια θα  εξελιχθεί σε έναν ισχυρό συνεταιριστικό τραπεζικό οργανισμό και είναι πολύ πιθανό κάτω από την ομπρέλα της  να ενταχθούν και άλλες από τις 9 συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν απομείνει «ζωντανές». Εξάλλου η στιγμή είναι κατάλληλη για την δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος»  -το οποίο  αποτελεί και πάγια θέση της κυβέρνησης- ώστε να πάρουν ανάσα και κυρίως να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

    Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε πως πρόσφατα ο κ. Μιχάλης Σάλλας ,  μέσω του Lyktos Group, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του  στην εταιρεία Wealth Financial Services ΑΕ, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα παροχής επενδυτικών συμβουλών στην χώρα, αποτελούμενη από εξειδικευμένα στελέχη με πολυετή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, προσφέροντας εύρος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε χαρτοφυλάκια πελατών αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την συμμετοχή επενδυτών σε ομόλογα μεγάλων Ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων (ενδεικτικά: MLS Πληροφορική, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, MOTOR OIL, ΙΚΕΑ).

    Ο έτερος τώρα τραπεζίτης ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος έχει στήσει το στρατηγείο του στην Λεωφόρο Συγγρού 189 –στα γραφεία της Credicom- και μαζί με την κα Αναστασία Σακελλαρίου, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ «κτίζουν» τη νέα επενδυτική τράπεζα που θα εστιάσει στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων  με έμφαση στις αναδιαρθρώσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Θωμόπουλο,  μετά το καλοκαίρι και αφού ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο η τράπεζα να αποκτήσει δίκτυο υποκαταστημάτων.

    Στο ΔΣ της νέας τράπεζας –το όνομα της δεν έχει γίνει γνωστό- συμμετέχουν  Αμερικανοί, εκπρόσωποι του fund Atlas, το οποίο όπως έχει δεσμευθεί θα συμμετάσχει με το ποσό των 100εκατ ευρώ τουλάχιστον, στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Credicom.

    Όπως είναι γνωστό η  Atlas Merchant Capital που εξαγόρασε από την Credit Agricole την άδεια της Credicom Consumer Finance. Στόχος της νέας τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει –και μάλιστα με ευνοϊκή τιμολόγηση- επιχειρήσεις που θα γίνουν αντικείμενο αναδιαρθρώσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντανιέλ Νουί: Να φύγουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου από τα Δ.Σ. των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το υπ. Πολιτισμού διαψεύδει την Independent: Δεν υπάρχει καμία πρόταση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Β. Σόιμπλε: Προτρέπει τον Ντράγκι να αυξήσει τα επιτόκια στην Ευρώπη για… χατίρι της Γερμανίας



    ΣΧΟΛΙΑ