• Big Story

    Νέα σύγχυση για τα «μπλοκάκια»: Προσωρινές εισφορές 9,22% θα καταβάλουν οι εργαζόμενοι


    Νέα αναστάτωση προκαλεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τις εισφορές των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκια, καθώς πλέον οι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλουν προσωρινά ασφαλιστικές εισφορές μισθωτού (αντί για ελεύθερου επαγγελματία που ίσχυε μέχρι τώρα), σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη του να συμμετάσχει στο ασφάλιστρο, έως ότου λυθεί η διαφορά.

    Μάλιστα ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταγγείλει τον εργοδότη του, ενέργεια που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει μέχρι και στη λύση της συνεργασίας τους. Οι εισφορές αυτές, άλλωστε, θα καταβληθούν αποκλειστικά από τον εργαζόμενο – ασφαλισμένο, χωρίς συμμετοχή του εργοδότη του.

    Ειδικότερα:
    1. Σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ και ο ΕΦΚΑ ενημερωθεί μέσω υπεύθυνης δήλωσης από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ («μπλοκάκια») , τότε ο εργαζόμενος καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές μισθωτού (δηλ. 6,67% για κύρια ασφάλιση και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη, σύνολο 9,22%), μέχρι την επίλυση της διαφοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

    2. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση μισθωτού που εκδίδει παράλληλα μπλοκάκια σε μέχρι δύο αντισυμβαλλόμενους- εργοδότες. Και εδώ, σε περίπτωση που ο αντισυμβαλλόμενος- εργοδότης δεν υποβάλει ΑΠΔ ισχύουν όσα αναφέρονται στο σημείο 1 και ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν σε μισθωτό.

    Όπως αναφέρει η εγκύκλιος η καλυμμένη παροχή εξαρτημένης εργασίας από έναν εργαζόμενο που εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος συνιστά παράνομη πρακτική που απαλλάσσει τον εργοδότη από τις υποχρεώσεις που θέτει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, εις βάρος των εργαζομένων. Η διάταξη 39 παρ. 9 του ν. 4387/2016 αποσκοπεί στον περιορισμό των συνεπειών αυτής της παράνομης μορφής απασχόλησης στην κοινωνική ασφάλιση.

    Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκια προχωρά στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

    Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε σήμερα ότι η εισφορά αυτή θα είναι προσωρινή, θα ισχύσει για 1-2 μήνες και ότι δεν αλλάζει ο νόμος.

    Με άλλα λόγια εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα κληθούν να καταβάλλουν μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές 27,1% (σ.σ για όσους έχουν ως δυο εργοδότες) ή εισφορές 26,9% μόνοι τους (σ.σ. σε περίπτωση που έχουν από τρεις εργοδότες και πάνω) μετά την πάροδο του διμήνου της προσωρινής εφαρμογής των εισφορών 9,22% που προβλέπει η επικείμενη εγκύκλιος.

    Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα ζητηθούν αναδρομικά από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης οι υπόλοιπες εισφορές οι οποίες δεν θα καταβληθούν για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δηλαδή εάν θα κληθούν εργαζόμενοι και εργοδότες να καλύψουν αναδρομικά τη διαφορά μεταξύ των εισφορών 9,22% και των εισφορών 27,1% που ισχύουν από 1η/1/2017.

    Δείτε όλη την εγκύκλιο εδώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Μαρέβα Μητσοτάκη απαντά για το πόθεν έσχες – Όλη η ανακοίνωση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Κοντονή – τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη σύγκρουση του Τσίπρα: Εκλογές ή υποχώρηση



    ΣΧΟΛΙΑ