• Big Story

    Γ. Καραγεωργίου: Το νέο αφεντικό της ναυτιλιακής του Ιδρύματος Ωνάση

    Γιώργος Καραγεωργίου ναυτιλία

    Γιώργος Καραγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympic Shipping and Management


    Ο Γιώργος Καραγεωργίου, ο πρώην πρόεδρος της ναυτιλιακής Globus Maritime, συμφερόντων του Γιώργου Φειδάκη, ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής Olympic Shipping and Management SA, της ναυτιλιακής που ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση.

    Η επιλογή του κ. Καραγεωργίου για την ηγεσία της ιστορικής ελληνικής ναυτιλιακής δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς πρόκειται για έναν μάνατζερ που διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ναυτιλίας, μια εμπειρία που μετράει 27 ολόκληρα χρόνια.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραγεωργίου ξεκίνησε τη διαδρομή του στον χώρο της ναυτιλίας από την εταιρεία Kassos Maritime της οικογένειας Κουλουκουντή το 1991, ενώ στη συνέχεια της πορείας του, ορόσημο αποτέλεσε η δημιουργία της ναυτιλιακής Stelmar Shipping Limited, συμφερόντων του Στέλιου Χατζηιωάννου, το έτος 1992 (μέχρι το 2005, ήταν το «δεξί χέρι» του Στέλιου Χατζηιωάννου). Στη Stelmar, ο κ. Καραγεωργίου κατείχε διάφορες εκτελεστικές θέσεις, ενώ διατέλεσε και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. Το 2001 εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

    Έπειτα, παράλληλα με τη θητεία του στη Stelmar, ο κ. Καραγεωργίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου easyGroup Ltd για δέκα χρόνια – για την ακρίβεια, από το 1995 μέχρι και το 2005 – ενώ την ίδια περίοδο διετέλεσε και διευθυντής πολλών θυγατρικών εταιρειών της. Η easyJet εισήχθη το 2000 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, κατόπιν δικής του παρότρυνσης.

    Σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσε η δημιουργία της εισηγμένης στο NASDAQ ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Globus Maritime Limited της οικογένειας Φειδάκη το έτος 2006, η οποία ήταν δικό του επίτευγμα. Στη Globus υπήρξε συνιδρυτής και γενικός διευθυντής, ενώ από το 2011 είχε αναλάβει και πρόεδρός του διοικητικού της συμβουλίου, θέση από την οποία αποχώρησε το έτος 2016.

    Οι σπουδές του είναι επίσης άξιες αναφοράς καθώς ο κ. Καραγεωργίου είναι κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού και μεταπτυχιακού τίτλου στο αντικείμενο του Ocean Engineering, από το Stevens Institute of Technology, καθώς επίσης και κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου “Shipping Trade and Finance”, από το City University Business School, μετέπειτα Cass Business School.

    Στη Olympic Shipping ο κ. Καραγεωργίου έρχεται να αντικαταστήσει τον Γιάννη Π. Ιωαννίδη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

    Η Olympic Shipping αποτελεί τη συνέχεια της ναυτιλιακής Olympic Maritime, την οποία ίδρυσε το 1952 στο Παρίσι ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η οποία είχε την έδρα της στο Πριγκιπάτο του Μονακό έως τις αρχές του 1990. Έκτοτε η εταιρεία μεταφέρθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο.

    Από την έδρα της εκεί διαχειρίζεται ένα στόλο που αποτελείται από 17 δεξαμενόπλοια διπλών τοιχωμάτων, καθώς επίσης και 10 φορτηγών πλοίων χύδην ξηρού φορτίου, έναν στόλο συνολικής χωρητικότητας 5.500.000-dwt.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Vessels Value: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λου Κολλάκης: Άλλο ένα πλοίο της Hanjin στα «χέρια» του



    ΣΧΟΛΙΑ