• Big Story

    Χρ. Μεγάλου: Tα deals που ετοιμάζει στην Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Θυγατρικές όπως η Avis και η Picar, θυγατρικές εξωτερικού αλλά και μια σειρά από συμμετοχές σε μεγάλες επιχειρήσεις: πρόκειται για deals που έχει ενώπιόν του ο Όμιλος Πειραιώς και καλείται να «τρέξει» ο Χρήστος Μεγάλου.

    Η δραστηριότητα της Τράπεζας Πειραιώς συνδέεται στενά με το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικότητας: με δάνεια ύψους 65 δις.ευρώ, εκ των οποίων 42 δις.ευρώ επιχειρηματικά όλων των μεγεθών, η τράπεζα έχει παρέμβαση και ρόλο στην αναδιάταξη της οικονομίας.

    Ο Χρήστος Μεγάλου, όπως εκτιμούν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, θα έχει ένα έργο δύσκολο αλλά και κοντά στις ικανότητές του, του επιτυχημένου dealmaker.

    Tόσο οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, όσο και οι πωλήσεις δανείων, βρίσκονται στο επίκεντρο της δραστηριότητας των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια και η επιτάχυνσή τους κρίσιμη για την ανάκαμψη των ίδιων των τραπεζών και της οικονομίας.

    Deals που έχουν ήδη προετοιμαστεί και πολύ περισσότερα που θα δρομολογηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να «τρέξουν» με γοργό ρυθμό και οι επαφές του Χρήστου Μεγάλου στη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα είναι καίριες.

    Η αποεπένδυση από μη τραπεζικές θυγατρικές, όπως η Avis και η Picar, και από θυγατρικές των Βαλκανίων που η Πειραιώς θα πωλήσει με βάση το σχέδιο αναδιάρθωσης είναι στο μενού των επόμενων μηνών.

    Παράλληλα, λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου δανείων και μέσω των συγχωνεύσεων, ο Ομιλος Πειραιώς έχει τον έλεγχο σε μεγάλες επιχειρήσεις – είναι ενδεικτική η περίπτωση της MIG – αλλά και σημαντική συμμετοχή σε άλλες, ώστε οι πρωτοβουλίες της διοίκησης να αναδεικνύονται ως κρίσιμες. 

    Το πρόσωπο του Χρήστου Μεγάλου χαρακτηρίζεται από την αγορά ως χρυσή τομή καθώς είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής από μετόχους, το διοικητικό συμβούλιο και τις εποπτικές αρχές. Την ίδια στιγμή είναι κατάλληλος ακριβώς ως dealmaker, με την αμέσως προηγούμενη παρουσία του στην ελληνική αγορά να συνδέεται με το πέρασμα της Eurobank από τον κρατικό έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα μέσω της προσέλκυσης μεγαλοεπενδυτών όπως ο Prem Watsa και ο Wilbur Ross.

    Οι επιδόσεις του Ομίλου Πειραιώς στο μέτωπο των προβληματικών δανείων – που είναι πλέον το 50% των συνολικών χαρτοφυλακίων – θα «παρασύρουν» το σύνολο της τραπεζικής αγοράς ώστε ο ρυθμός και η επιτυχία της τράπεζας είναι σημαντικές, τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

    Ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο της νέας ηγετικής ομάδας της Τράπεζας Πειραιώς είναι ότι Γιώργος Χαντζηνικολάου και Χρήστος Μεγάλου έχουν την ίδια εταιρική κουλτούρα, με εμπειρία από διεθνείς τράπεζες και καλή σχέση με τα θεσμικά όργανα.

    Το έργο τους θα είναι δύσκολο πάντως και εντός της τράπεζας αφού θα κληθούν να αναδιαρθρώσουν τις δομές του Ομίλου και να αναδείξουν τη νέα γενιά στελεχών, η οποία θα αναλάβει το κύριο βάρος εφαρμογής της στρατηγικής των επόμενων ετών. 

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Πραγματική βοήθεια σε πάνω από 22.000 αγρότες και 250 επιχειρήσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζίτες για πλειστηριασμούς: Οι «μπαταχτσήδες» τη γλυτώνουν και πάλι



    ΣΧΟΛΙΑ