• Big Story

    Μήπως έχει δίκιο ο θρυλικός επενδυτής που είπε ότι τα χρηματιστήρια θα πιάσουν πάτο τις επόμενες 2-3 μέρες


    Θα πιάσει «πάτο» τις επόμενες μέρες η Wall Street και τα ευρωπαικά χρηματιστήρια ; Έτσι πιστεύει ο Tom demark – και αν το πιστεύει μία από τις πλέον θρυλικές μορφές της αγοράς, με την (πλήρως τεκμηριωμένη) φήμη για σωστές προβλέψεις και αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, τότε πρέπει να δώσουμε βάση. Τι τελευταίες ώρες γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να κατευναστούν οι “αρκούδες” που έχουν εισβάλει επιθετικά στις αγορές της υφηλίου φαίνεται δρομολογούν τις τελευταίες ώρες τα ισχυρά κέντρα αποφάσεων και μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs.

    Την ίδια ώρα η Ελλάδα ανεβαίνει και πάλι σκαλοπάτια στην κλίμακα ενδιαφέροντος των ξένων αναλυτών, καθώς από τη μια η προσφυγική κρίση και από την άλλη η χρηματιστηριακή κατάρρευση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με απώλειες ρεκόρ 30% για τον Γενικό Δείκτη και 70% για τις τράπεζες, αναζωπυρώνουν γκρίζα πολιτικά και οικονομικά και υποχρεώνουν σε μερική επικοινωνιακή αναδίπλωση το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, ενόσω το ΔΝΤ θέτει ξεκάθαρα θέμα περικοπής συντάξεων και νέων δημοσιονομικών μέτρων ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

    Stock

    Για την Ελλάδα υπήρξε χθες αλληλουχία υποστηρικτικών δηλώσεων (Moscovici, Dijsselbloem, Regling κ.α.) αναφορικά με την “πρόοδο των συζητήσεων” και “το εποικοδομητικό κλίμα”, όμως το κενό ανάμεσα στους εκπροσώπους των θεσμών και την ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας του οποίου σε σημαντικό βαθμό οφείλεται η απαξίωση της κεφαλαιαγοράς, δεν καλύφθηκε παρότι όλοι συμφωνούν στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβάλλοντας την ως καταλύτη για την αντιστροφή της οικονομίας και του χρηματιστηρίου.

    Tom Demark. Επικεφαλής Demark Analysis
    Tom Demark. Επικεφαλής Demark Analysis

    Τι είπε ο θρυλικός επενδυτής 

    Σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV , ο DeMark εκτίμησε πως τις επόμενες μέρες ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει σημαντικά, από τις 1.829 μονάδες που έκλεισε την Πέμπτη στις 1.792 μονάδες για τα futures και στις 1.797 μονάδες για τον δείκτη.

    Εν τω μεταξύ, όμως, ο DeMark θεωρεί πως οι μετοχές θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο ενδοσυνεδριακά, και αυτή η «βουτιά» θα συμβεί τις επόμενες δύο με τρεις μέρες.

    «Για τον S&P και τον Dow θα ξεπεράσουμε, κατά την αίσθησή μας, το χαμηλό που κάναμε τον Ιανουάριο, καθώς και το χαμηλό που κάναμε» την Πέμπτη, τόνισε ο DeMark (το χαμηλό του S&P 500 ενδοσυνεδριακά ήταν στις 1.810 μονάδες).

    «Όμως έχουμε μία επιφύλαξη εδώ», πρόσθεσε ο DeMark και εξήγησε: «Σε μία δυσοίωνη αγορά, μία αγορά που πιθανόν θα δεχθεί επίθεση από αρνητικά νέα, μπορεί να πάμε ακόμα και στις 1.746 μονάδες ενδοσυνεδριακά, αλλά και πάλι να καταφέρουμε και να επιστρέψουμε πάνω από τις 1.792 και να κάνουμε ένα χαμηλό». Με άλλα λόγια, οι μετοχές μπορεί να πέσουν περίπου 5% από τα σημερινά τους επίπεδα.

    Και φυσικά, όπως επισημαίνει το Business Insider, η Πέμπτη μας έδωσε το τέλειο παράδειγμα του πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές στις νέες εξελίξεις, όταν πληροφορίες (που ξεκίνησαν από ένα tweet) ανέφεραν ότι ο OPEC πιθανόν να είναι ανοιχτός στην πιθανότητα μίας περικοπής στην παραγωγή πετρελαίου.

    Ο DeMark προβλέπει ακόμα πως η τιμή του αργού πετρελαίου θα φτάσει στο χαμηλότερο σημείο την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, ενώ τα ομόλογα θα φτάσουν στο πιο υψηλό σημείο την ίδια περίοδο. Όσο για τον χρυσό, πιστεύει πως «θα εκραγεί από μόνος του».



    ΣΧΟΛΙΑ