• Big Story

    Ποιος είναι ο επιχειρηματίας (και νυν συγγραφέας) που ψάχνουν οι  κυρίες Παπανδρέου και Τριανταφύλλου της Εισαγγελίας Διαφθοράς 


    Ο 65χρονος Απόστολος Αλλαμανής ένα από τα σημαίνοντα πρόσωπα της Αθηναϊκής κοινωνίας, προ ετών ήταν ένας ισχυρός επιχειρηματίας επικεφαλής της Αlfa Αlfa Ηoldings. Σήμερα μετά την κατάρρευση των επιχειρήσεων του έχει γίνει συγγραφέας  και ήδη έχει εκδώσει 4 μυθιστορήματα. “Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις μ’ έφαγαν όμως οι κοριοί” λέει ο πρωταγωνιστής του 3ου μυθιστορήματος του Απόστολου Αλλαμανή “Εάν δεν κοιμάσαι μην φοβάσαι” που εκδόθηκε το 2012. Έκτοτε έχει εκδώσει άλλο ένα βιβλίο και μάλιστα πριν από 5 μήνες.

    illustration puzlΌμως ο Απόστολος Αλλαμανής έχει προβλήματα. Σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ο ίδιος φέρεται να καταχράστηκε από την πρώην ΑΤΕ ποσό ανήλθε σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το πόρισμα παραδόθηκε στην Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος και στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Την εντολή να διερευνηθεί η υπόθεση Αλλαμανή έδωσε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Ελένη Ράικου στις  εισαγγελείς  κ. Παπανδρέου και Τριανταφύλλου. Όπως λένε απόλυτα αξιόπιστες πηγές στην Εισαγγελία “η υπόθεση θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες.”  Διαβάστε εδώ τι λέει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Ο κ. Αλλαμανής μαζί με πολλούς άλλους επιχειρηματίες ήταν οι άρχοντες μιας άλλης εποχής που με θλίψη πια θυμούνται οι Έλληνες. Επικεφαλής ενός ομίλου με πολλές βλέψεις στην αγορά της ενέργειας, των κατασκευών και της χημικής βιομηχανίας, εδώ και τέσσερα χρόνια είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων, στις σελίδες των οποίων εντοπίζει κανείς πολλά προσωπικά βιώματα. Η πορεία του, εξάλλου, είναι εξίσου μυθιστορηματική.

    Απόστολος Αλλαμανής. Ετών 65. Τέως μέτοχος ΑΛΤΕ και νυν συγγραφέας
    Απόστολος Αλλαμανής. Ετών 65. Τέως μέτοχος ΑΛΤΕ και νυν συγγραφέας

    Ο φιλόδοξος πολιτικός μηχανικός δημιουργεί την ΑΛΤΕ, εκ των πρωταγωνιστριών του κατασκευαστικού κλάδου προ δεκαετίας, εκμεταλλεύεται τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα του ΄99, πραγματοποιεί μεγάλες και δαπανηρές εξαγορές που όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και μετά αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του ομίλου Alfa Alfa Holdings, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην πτώση.

    Η πτώση του δεν ήταν επώδυνη.

    Αντίθετα όμως με άλλους «εκπροσώπους» της εποχής του ΄99, η πτώση του Απόστολου Αλλαμανή δεν ήταν ιδιαίτερα επώδυνη. Το επιχειρείν δεν το απαρνήθηκε, αλλά πλέον διατηρεί χαμηλό προφίλ, με δραστηριότητες προσεκτικές, κυρίως μέσω της εταιρείας Esha, της οποίας παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

    Το εμπορικό όνομα Esha ανήκει στην Alfa Alfa Energy, η οποία παράγει και εμπορεύεται ασφαλτικά και χημικά προϊόντα για τη μόνωση (υγρομόνωση – θερμομόνωση) και την οδοποιία στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο. Η έδρα της αλλά και το εργοστάσιο παραγωγής είναι στον Ασπρόπυργο Αττικής.

    Πρόκειται για την εταιρεία του άλλοτε κραταιού ομίλου που «διασώθηκε» μέσω του άρθρου 44 και εξυγιάνθηκε, με αποτέλεσμα το 2008 να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων 23,89 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της, από ζημιές σχεδόν 5 εκατ. ευρώ το 2007.

    allananis-book-2

    Ήταν ακούραστος.

    Ο άλλοτε επικεφαλής του ομίλου που έφθασε να αποτιμάται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ στο Χ.Α., ήταν πραγματικά ακούραστος. Από τις 6 το πρωί έκλεινε επαγγελματικά ραντεβού, θεωρούνταν εξαιρετικός συνομιλητής και με επιχειρηματικό ένστικτο, ενώ ως γνήσιος bon viveur, τα πάρτι που διοργάνωνε στις Σπέτσες και τη Μύκονο έχουν μείνει μνημειώδη. Γεννημένος το 1949 στην Αθήνα, φοίτησε στο Κολέγιο Αθηνών και από κει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Ship Finance and Forecasting Technics της Αγγλίας. Στα 31 του ίδρυσε την κατασκευαστική ΑΛΤΕ, ενώ το 1993 εξαγόρασε την Αλουμίνιον Αττικής.

    Σε λιγότερο από 20 χρόνια ηγείτο ενός ισχυρού ομίλου, έχοντας βάλει την ΑΛΤΕ στο Χρηματιστήριο το 1994 και μετέχοντας σε σειρά σημαντικών έργων, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του Sofitel στα Σπάτα, η αναμόρφωση του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» και πολλά άλλα. Σημείο αναφοράς και «απόδειξη» δύναμης και ισχύος ήταν το γυάλινο κτίριο στον Κηφισό, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Χάρι Μπουγαδέλη, που στέγασε, για σύντομο χρονικό διάστημα την έδρα της Alfa Alfa Holdings.

    Οι εξαγορές δεν είχαν τέλος, κάποιες από τις οποίες δεν του «βγήκαν» επιχειρηματικά, όπως το πεπαλαιωμένο διυλιστήριο στην Ολλανδία (Esha), τα πάρκα αναψυχής στις ΗΠΑ μέσω συμμετοχής στην στην Palace Entertainment Inc., αλλά και κάποιες τεχνικές εταιρείες οι οποίες αποκτήθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί το ανώτερο πτυχίο στις κατασκευές.

    allamanis-manos-john-1024x682

    Ο κατήφορος.

    Τα λάθη άρχισαν να «πληρώνονται» ήδη από το 2001-2002, όταν τα οικονομικά προβλήματα έκαναν έντονα την εμφάνισή τους. Ήταν Σεπτέμβριος του 2002 όταν στη Σοφοκλέους κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τον Απόστολο Αλλαμανή ακόμα και να έχει διαφύγει σε χώρα του εξωτερικού υπό το βάρος μεγάλων οικονομικών προβλημάτων. «Όπως βλέπετε, είμαι εδώ και όχι στην Αργεντινή ή τη Βραζιλία», είχε δηλώσει: «Οι δολοπλοκίες και οι ίντριγκες για κέρδη και αξιώματα, που γίνονταν επί Βυζαντίου, ήταν ίδιες με εκείνες που γίνονται τώρα…

    Η τεχνολογία προχωράει, οι μηχανές αλλάζουν, μόνο οι άνθρωποι μένουν ίδιοι» είχε πει τότε ο Απόστολος Αλλαμανής σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει για να αποδείξει ότι παρέμενε επιχειρηματικά ζωντανός. Λίγο καιρό αργότερα, τον Ιανουάριο του 2003, στην κοπή της πίτας του ομίλου Alfa Alfa Holdings, ο ίδιος δήλωνε: «Ο όμιλος, τη διετία που μας πέρασε, πραγματοποίησε ένα σημαντικό επιχειρηματικό άλμα. Ένα άλμα που λίγες εταιρείες θα αποφάσιζαν σε μια περίοδο οικονομικής και χρηματιστηριακής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια».

    190 εκ. ευρώ τα δάνεια.

    Το άλμα είχε γίνει χωρίς προστατευτικό δίχτυ. Τα δάνεια στις τράπεζες είχαν φτάσει σχεδόν τα 190 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων στην ΑΤΕ και τα συνολικά χρέη του ομίλου υπερέβαιναν τα 330 εκατ. ευρώ. Η πρώτη αντίδραση ήταν να πουληθούν οι συμμετοχές στην Αττική Οδό και το «Ελ. Βενιζέλος», αλλά δεν ήταν αρκετές.

    Το 2006 ο όμιλος, με τη συναίνεση της ΑΤΕ που ήταν ο βασικός πιστωτής, υπήχθη στο άρθρο 44. Η τράπεζα μάλιστα, φερόταν να είχε βάλει έναν απαράβατο όρο: Να μη μετέχει πλέον ο κ. Αλλαμανής μετοχικά σε καμία από τις εταιρείες του, κάτι που έγινε. Η «προίκα» όμως του ΄99 αποδείχθηκε σωτήρια: Το 2008 ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω των συζητήσεων για την πώληση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατείχε, η οποία περιήλθε στην εταιρεία Alfa Alfa Energy.

    allamanis-apo-book-1-683x1024



    ΣΧΟΛΙΑ